FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-08-03

Tovább hanyatlott a faipar Romániában

Rossz évet zártak a háromszéki faipari és bútorgyártó cégek, részben a gazdasági válság, részben pedig a dömpingáron dolgozó kínai cégek előretörése miatt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Az elmúlt évben 2009-hez viszonyítva 20 százalékkal csökkent a Kovászna megyei fafeldolgozók forgalma és 30 százalékkal a bútorgyártóké, mondta el a Krónikának Bagoly Miklós, a Kovászna Megyei Kis- és Közepes VállalkozókSzövetségének (ASIMCOV) elnöke. A faipari vállalkozó szerint a pénzügyi válság, a megszorító intézkedések miatt beszűkült a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet, így bútort is kevesebbet vásárolnak.

 

Csalódtak az Első otthonban

Korábban még az Első otthon programtól remélték az ágazat fellendülését, hiszen az új házakban ajtó-ablakra, belső lépcsőre, bútorra is szükség lett volna, viszont ez a program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Kovászna megyében például egyetlen ház sem épült a program támogatásával. Bagoly Miklós szerint a kormány azzal is segíthetné a faipari vállalkozókat, ha az épülő ANL-s tömbházakat félig bebútorozva, beépített gardróbbal és konyhabútorral adnák át a bérlőknek. A konyha és a gardrób nem annyira személyreszabott, mint a lakás többi része, a nappali vagy a háló, így azok lehetnének előre bebútorozottak, és a bérlők kevesebb pénzt kellene költsenek a berendezkedésre, magyarázta a szakember.

A divat miatt is csökkennek a bútorkészítők megrendelései, hiszen a ruhásszekrény, a tévéasztal már divatjamúlt, a televíziót a falra szerelik, a szekrény helyett gardróbot kérnek. Az elmúlt években a konyhabútor és a belső falépcső iránt nőtt meg a kereslet. A Távol-Keleten, főleg Kínában készült bútorok miatt csökkent az export, a háromszéki termelők az ottani olcsó munkaerő miatt kiszámolt alacsony árakkal nem tudják felvenni a versenyt. A hazai bútor árában 50-60 százalék az anyag, 25-30 százalék a bérköltség és csak 10-20 százalék a többi kiadás, amibe a nyereség is benne van. Kína Romániából olcsón felvásárolja a rönköt, majd feldolgozza, és ugyancsak olcsón kínálja a készterméket. Ott nem figyelnek a munkakörülményekre, a munkavédelmi előírásokra, nagyon kevés társadalombiztosítást fizetnek.

 

Az EU segíthetne

Ezt a helyzetet nem is Romániának, hanem az Európai Uniónak kellene orvosolnia úgy, hogy védővámot vezet be a belső ipar támogatására, szögezte le Bagoly Miklós. Ha a kivitel az olcsó keleti áru miatt csökkent, a belső megrendelések a bútorturkálók megjelenése miatt estek vissza. Bagoly Miklós elmondta, Háromszéken az elmúlt évben több fafeldolgozó és bútorgyártó ment csődbe vagy szüntette be a tevékenységét. Bár magas a munkanélküliség, mégis hiány van a jól képzett szakemberekből, ők még mindig keresettek külföldön, ezért nem térnek haza. A túlélésre a lehetőséget a kisebb beruházások jelentik, még mindig épülnek panziók, magánházak, ahol szükség van az építkezésben használt fűrészárura. Az egyedi, helyhez tervezett belső lépcsőt, padlóburkolatot helyben kell elkészíteni, nem lehet Kínából behozatni, ez jelent esélyt a helyi vállalkozóknak a túlélésre. Bagoly Miklós abban bízik, hogy idén Romániában is érezteti hatását a németországi 6,5 százalékos gazdasági növekedés, több külföldi megrendelésük lesz, és megnő a hazai vásárlókedv is.

Forrás: Krónika.ro

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.