FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-08-30

Biomassza energia üzem fából

Brit Kolumbia Egyeteme biomassza erőművet épít Vancouverben, Kanadában, amihez a szénlábnyom csökkentése érdekében keresztrétegezett fát (CLT) és ragasztott tartót választottak épületszerkezeti anyagnak.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A University of British Columbia (UBC) tehát fát fog használni erőműve épületszerkezeti anyagának. A rétegelt-ragasztott tartó mellett fal- és födémszerkezetnek keresztrétegezett fát (CLT = cross-laminated timber) választottak. Ezzel csökkenteni szeretnék a beruházás "szénlábnyomát".

A cél, hogy bemutassák egy 1,9 MW teljesítményű biomassza energia rendszer kereskedelmi és technikai működőképességét. Azt tervezik, hogy a Vancouver parkjaiban és pihenő övezeteiben összegyűlő hulladékkal táplálják majd az erőművet. Az építés alatti szerkezet 200x80 láb (60x24 m) méretű lesz és 600 m3 fát építenek be, beleértve a CLT-t és rétegelt-ragasztott fatartókat.

Az épület felső szintjén lesz az irányítószoba, laboratórium a biomassza kutatáshoz, valamint egy járat a nagyközönségnek, ahonnét megnézhetik az erőművet. Sőt egy üvegfal is készül, amely mögül a közönség megfigyelheti a biomassza felhasználását és az épület faszerkezetét.

A CLT fal- és födémszerkezet az előzetes számítások szerint drágább, mintha acélt használtak volna, de a UBC mégis a fát választotta, mert így gyorsabb az építés, valamint faszerkezet előállítása során az acélhoz képest sokkal kevesebb a szénkibocsátás, továbbá a fa maga szenet köt meg és tárol. Ezt a megjegyzést az épület tervezője tette a Torontóban tartott CLT Konferencián. A CLT-ből 4x12 lábas táblákat alkalmaznak.

A tervezés egyik fontos szempontja volt a természetes hűtés, szellőztetés, amit a meleg levegő emelkedése hajt. A mechanikus szelőztetést mindenképpen el akarták kerülni, hacsak lehet.

Forrás: ttjonline.com , dcnonl.com 2011-08-16,

FATÁJ kiegészítés:

Magyarországon a CLT-t többen BBS néven ismerik. Az általános termékmegnevezést adó cross-laminated timber kifejezés helyett az európai Binderholz nevű cég a Binder Brettsperrholz nevet adta e terméknek, a névbe saját cégnevét is beépítve. A BBS-ről a részletes leírás németül. CLT-t persze mások is gyártanak, így például a Stora Enso, melynek 23 millió Eurós ausztriai CLT beruházásáról a FATÁJ-ban is írtunk idén januárban, illetve 2008. októberi FATÁJ cikkben a cég korábbi ausztriai beruházásáról írtunk. Ez utóbbihoz a Weinig szállította a világ akkori legnagyobb táblásító prését.

A legutóbbi CLT Szimpózium 2011. június 21-22-én volt Torontóban, ahol bemutatták a CLT kézikönyvet is.

Magyar nyelvű leírás e termékről: Mi is az a KLH? (Ebben a szerző a CLT-t német alapon KLH-nak rövidíti, de angolul írja a teljes megnevezését. A termék bemutatása ugyanakkor pontos.)

Magyarországon ismereteink szerint a PANNON FALAP-LEMEZ Kereskedelmi Kft. forgalmaz CLT-t, pontosabban BBS-t, melynek adatlapja és részletes bemutatása is megtalálható honlapján. E hazai cég 2007-ben nyitotta meg raktárbázisát Biatorbágyon (FATÁJ beszámoló), melynek irodaépülete BBS-ből készült.

A különböző rétegelt-ragasztott fatáblák közötti eligazodásban segít a dataholz.com honlap. Ennek megfelelő al-lapján a CLT, a többrétegű tömörfa tábla, az LVL és a rétegeltlemez pontos fogalmi meghatározását, egymástól eltéréseiket találjuk összegyűjtve, németül, angolul, spanyolul és olaszul.

Fordította, szerkesztette, gyűjtötte: Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.