FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-08-31

A Derula Kft fejlesztései és polgármesteri látogatása

Az olasz tulajdonú rétegelt falemezgyár működésébe tekintett be Szalay Ferenc polgármester kedden délután.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A gyár olasz tulajdonosa, Enrico Bonzano vezette körbe a polgármestert szolnoki gyárában.

Az olasz technológia igen jónak számít a fakitermelésben a fa felfoldozásban. Legfőként nyírfából készítik a réteges lemezeket, ám nem minden fajta nyírfa éri meg és felel meg a gazdaságos és jó minőségű termék elkészítésének. [FATÁJ megjegyzés: a cikket szövegező újságíró nyilván elértette a fafajt, hiszen nyárfa-feldolgozáésról van szó!]

Jelenleg 1500 hektár erdőből kitermelt fával dolgozik a gyár, amit bővíteni kívánnak 3000 hektárra, Magyarországon megfelelő a talaj adottsága. Így a gyár célja, hogy saját maga termelje ki a fákat, saját ültetésű alapanyagból dolgozzon mivel tavaly nem volt folyamatos az alapanyag ellátás. Szolnoknak ugyan nincsen termőterülete, de egyes elképzelések szerint közmunkások ültethetnék és gondozhatnák majd a fákat.

Az Európai Uniós fejlesztésnek köszönhetően már beszerelték az új gépsort és plusz 88 fő tud így ott dolgozni ezzel 224-en lennének. A fejlesztés értéke 11 millió euró körül volt.

Forrás: SzolnokiNapló


Közel harmincmillió eurós fejlesztésbe kezd a Derula Kft. Szolnokon

Összesen 30 millió eurót megközelítő fejlesztést tervez a Derula Gyártó és Kereskedelmi Kft. Szolnokon, első lépésként egy új gépsort helyeznek üzembe a napokban - közölte a gyár olasz tulajdonosa egy üzembejárással egybekötött tájékoztatón a sajtó képviselőivel.

Enrico Bonzano a gyártási folyamat bemutatását megelőzően Szolnok polgármesterével, Szalay Ferenccel egyeztetett a fejlesztések részleteiről. Ennek kapcsán elmondta: néhány éven belül 30 millió euróból technológiai beruházásokkal szeretnék több mint kétszeresére növelni a cég gyártókapacitását, illetve a jelenleg általuk művelt 1.500 hektár erdőterület megduplázásával megteremteni a biztonságos alapanyag-ellátás feltételeit. Ezzel az üzemben 88 új munkahelyet teremtene a vállalat, míg az ültetvények kezelése további 200-300 ember elhelyezkedését tenné lehetővé - magyarázta.

A tulajdonos elsősorban a cég erdőterületeinek gyarapításához kért segítséget a városvezetőtől, akinek jelezte: a vállalkozás bővítésének legkomolyabb akadályát évek óta a bizonytalan alapanyag-ellátás jelenti. Hozzátette: a Magyarországon előállított faáru zömét exportálják, miközben a rövid vágási ciklusú - 10-12 évre szóló - nemesnyár-erdő telepítést nem támogatja az állam, szemben a hosszabb, 25-30 éves ültetvényekkel, amelyekre azonban a papíripar megszűnésével nem települ ipar Magyarországon.

Szólt arról is, bár Magyarországon nő a kontinens egyik legjobb minőségű nemes nyárfája és a magyar művelési kultúra is alkalmas volna erre, ám a honi erdők túlnyomó többsége mégsem rendelkezik az Európai Unió igényesebb piacai által követelményként támasztott környezetvédelmi tanúsítvánnyal. Márpedig emiatt a Derula Kft. jelenleg kiszorul az említett piacokról, amelyek felé a fejlesztéseket követően ugyancsak nyitni készül.

Enrico Bonzano hangsúlyozta: a terveikben szereplő 3.000 hektárnyi erdővel gazdálkodva a társaság még mindig csak alapanyag szükségletének nagyjából harmadát biztosítaná, ám ez már elég puffert jelentene a piaci beszerzés nehézségeinek áthidalására.

Amennyiben ez a kérdés megoldódik, folytatódhat a gyártási volumen bővítése is, amelynek első elemeként a közelmúltban bruttó 1,5 millió euróért vásároltak új, a hántolókapacitást megduplázó gépsort. A berendezést szeptember közepén helyezik üzembe - mondta.

Szalay Ferenc a beszélgetés végén ígéretet tett a Derula Kft. fejlesztési terveinek támogatására és felajánlotta, hogy közbenjár a közmunkások által megművelhető, állami földterületek igénylésének ügyében is.

A gyár bejárásán az olasz tulajdonos arról is tájékoztatott: a cég a bútoriparban, valamint a parketta és lakókocsigyártók számára értékesíti Szolnokon készült termékeit, amelyeket többek között francia, német, holland, olasz, osztrák és román piacra exportál.

A pillanatnyilag 136 embert foglalkoztató Derula Kft. éves árbevétele bruttó 14 millió euró és 40 ezer köbméteres éves termelésével a 10 legnagyobb cég egyikének számít az európai rétegelt lemez gyártók között.

Forrás: Galamus


FATÁJ kiegészítés: A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség alapján
Forrás: GOP-2.1.1-09/C Komplex vállalati technológia
Projekt: Versenyképesség javítását, piacbővítést célzó beruházás a Derula Kft-nél Szolnokon
Támogatás: 310 782 109 Ft
Elfogadott összköltség: 1 035 940 364 Ft


 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.