FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-11-02

Könyv jelent meg a Sopron környéki erdők kincseiről

Sopron bővelkedik kultúrtörténeti emlékekben, és a környék természeti értékekben is egyedülállóan gazdag. Ennek a gazdagságnak a természetfotókban megjelenő keresztmetszetét mutatja be a reprezentatív album.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A közelmúltban jelent meg Nagy Csaba: Az erdő kincsei - Képek a Sopron környéki erdőkből című album. A könyvbemutatót a Tanulmányi Erdőgazdaság alapításának 60. évfordulója és az Erdők Nemzetközi Éve alkalmából tartott ünnepi programsorozat keretében tartották.

 

Az Előszó szerint: a természeti gazdagság nagyrészt annak köszönhető, hogy Sopron térségében van a pannóniai és az alpesi tájak átmeneti zónája, s az itt húzódó természetföldrajzi határ mentén mindkét táj növény- és állatvilágából találhatunk jellegzetes fajokat.

A klíma, a domborzati és geológiai viszonyok kis távolságokon belül is jelentős változatosságot mutatnak. A Soproni-hegységre a hűvösebb, csapadékosabb éghajlat, a meredek lejtők, a mély völgyek és a savanyú kőzetek jellemzők. Melegebb és szárazabb a klíma a Fertő menti lankás dombokon, amelyeket nagyrészt mészkő épít fel. A városról délkeletre pedig már kavicsos hordalékkal feltöltött síkságot találunk. Az eltérő természeti adottságú területeken változatos élőhelyek egész sora alakult ki.

A természetes élőhelyek legnagyobb részét erdők alkotják, amelyek sokféle erdőtársulás formájában vannak jelen. Nincs még egy hely Magyarországon, ahol ilyen kis területen ilyen sok fafaj fordulna elő, de egyéb növényfajok tekintetében is egyedülálló fajgazdagság jellemzi ezt a vidéket. Szép számban találunk különlegességeket az állatvilág képviselői között is.

Az album - elsősorban a fotók segítségével - a Sopron környéki erdők világába kalauzolja el a könyvet lapozgató olvasót. A képeken megjelennek a Soproni-hegység árnyas bükkösei, az alpesi hangulatot idéző komor fenyvesek, a patakvölgyeket kísérő égeresek, és természetesen ezek lakói is.

 

A Fertő menti dombokon a szerényebb megjelenésű, de napfényes, derűs erdőkben gyönyörű, ritka növényeket csodálhatunk meg, és teszünk egy kis kitekintést a síkság erdői felé is."

 

A szerző szándéka és célja is az, hogy a könyvvel is hozzájáruljon ahhoz, hogy gyarapodjon azoknak a tábora, akik szeretettel és tisztelettel fordulnak az erdő felé.

"Becsüljük meg mindazt, amit az erdő nyújt nekünk, és bánjunk vele úgy, hogy az általa adott javakat, örömöket utódaink is élvezhessék!" - fogalmaz Nagy Csaba a könyvhöz írt előszavában.

A szerző erdőmérnök, mérnöktanár, aki a Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskolában növénytant erdőműveléstant, erdővédelemtant oktat, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem mérnöktanár hallgatóinak tanítási gyakorlatait vezeti. Természetfotózással 1970 körül kezdett el foglalkozni. Képeivel azóta számos elismerést és díjat kapott, amelyek között 2002-ben az Év Természetfotósa díjat is elnyerte.

Forrás: Sopron.hu

Emlékbeszéd Hédl András erdész szobrának avatásán FATÁJ 2011-11-04

Hatvanéves a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) FATÁJ 2011-11-02

A TAEG Zrt. 60. éves jubilleumi ünnepi napjának egészét bemutató írás Lomniczi Gergelytől OEE 2011-11-01

Baranyai László, MFB elnök soproni beszéde OEE 2011-11-03

A Soproni-hegység erőállományainak története sopron.hu 2011-11-04

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.