FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-11-04

Emlékbeszéd Hédl András erdész szobrának avatásán

Dr. Kárpáti László emlékbeszéde a TAEG 60 éves jubileumán felavatott Hédl András mellszobornál.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Idén hatvanéves a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) amit egész napos rendezvénysorozattal ünnepelt az Erdőgazdaság. A programsorozat a Károly-kilátónál kezdődött, ahol felavatták Hédl András (1920-2007) Bedő Albert-díjas erdésztechnikus mellszobrát. Az emlékbeszédet dr. Kárpáti László, az OEE Soproni Helyi Csoportjának elnöke tartotta.

 

Tisztelt Erdész Kolleganők és Kollegák!

Kedves megjelentek, Hölgyeim és Uraim!

Amennyiben Hédl András életútját és szakmai munkásságát csak a megtörtént események tényszerű felsorolásával kívánjuk áttekinteni, a következő kép alakul ki előttünk Németh Ferenc nemrégiben elhunyt kartársunk visszaemlékezése alapján:

"Hédl András Sopronban született 1920-ban és itt is halt meg 2007-ben. Alapfokú és polgári iskoláját is itt végezte el. A Bécsi dombi erdészlak és a Dudlesz erdő közelsége érdeklődését az erdész szakma irányába vonzotta.

1939-ben Sopron Város Erdőgondnoksága erdész gyakornokként alkalmazza. 1942-ben behívják katonának, így nehéz körülmények között, de 1943-ban erdész szakvizsgát tesz.

A belgiumi hadifogolytáborból 1946 májusában kerül haza és ismét a Városi Erdőhivatalnál áll munkába.

1947-ből a hidegvíz-völgyi erdészkerület vezetője.

1953-ban a Hegyvidéki Erdészet fahasználatának műszaki vezetőjévé nevezik ki.

1957-ben érettségit és erdésztechnikusi képesítést szerez.

Sokoldalú felkészültsége, gyakorlata alapján sikeresen oldotta meg a kézifűrészeket követő új technológiák bevezetését, motorfűrészek, anyagmozgatási technológiák fejlesztését a fogatos közelítéstől az LKT közelítő gépekig.

Sikeres természetes felújítások bizonyítják hozzáértését. Ismerte a hegyvidéki erdők minden zugát, tudta, hogy mikor és hol kell a természeti folyamatokat segíteni.

Roth Gyula professzor hidegvíz-völgyi vonalas szálalásos felújításának kísérleti területén előbb munkatárs, majd gyakorlati vezető volt.

A soproni székhelyű egyetemi és középszintű gyakorlati oktatás megbízható bázisa volt az általa irányított terület.

Munkáját számos kitüntetés fémjelzi:

  • 1955 Erdészet Kiváló Dolgozója
  • 1979 Kiváló Munkáért miniszteri kitüntetés
  • 1995 Hubertusz Bronz Kereszt
  • 1996 Ember az Erdőért Alapítvány Emlékérem
  • 2003 Országos Meteorológiai Szolgálat Elismerő oklevél
  • 2004 Sopronért Díj
  • A legrangosabb erdész szakmai kitüntetést, a Bedő-díjat 1966-ban kapta meg.

1998-tól az Erdész és Faiparos Diákok Baráti Körének tiszteletbeli tagja volt, amelyben tevékenyen vett részt élete végéig"

 

Mollay Jánosné Madas Gabriella, a Hegyvidéki Erdészet volt vezetője, Hédl András volt főnöke így emlékszik rá:

 

"Jó volt együttdolgozni Hédl Andrással. Jó volt, hogy lehetett dolgozni, azt csinálni ami az erdő fejlődését, értékesebbé, gazdagabbá tételét  elősegíti. Abban az időben, az  50-es, 60-as években , a Soproniak úgy tekintettek a város környéki erdőkre mintha az övék volna. Az erdő a miénk - mondták. Jelképesen birtokoltak is egy-egy erdőterületet - külön a pedagógusok, a turisták, a sörösök, a textilesek, az öntödések, s a többiek. Ezt gondozták, rendben tartották, ide kirándultak.

Hédl András segítette ezt a mozgalmat. Az Erdészet részéről lelkesen dolgozott a turistautak, tanösvények, esőbeállók, erdei tornapálya és autóspihenő kialakításán, de a zenedélelőttök, a Dalos-hegyi hangversenyek megszervezésén is.

Lóháton járta az erdőt. Görbehalomban élt  erdész-szolgálati lakásában, s innét járt be az Erdészetre, irodájában, s az itteni szolgálati helyiségben tartotta az eligazításokat is.

Nagy feladata volt a 40-es évek végén az aknazár határsávjának kialakítása, ami Ágfalvától - Harkáig 40-50 m szélességben végighúzódott a Soproni hegység erdein. Itt az Ő felelőssége volt a fakitermelés irányításáról  kezdve a több száz fő munkás és katona élelmezéséig szinte minden. Sokszor emlegette, hogy  ez az időszak nagyon megviselte és az erdő rombolása érzelmileg is súlyosan érintette. "Feleségem segítőkészsége nélkül nem éltem volna túl ezt az időszakot" - mondogatta..

Másik nagy feladata volt a TSz-ek megszervezése után, a szerfás állattartó épületek  faanyagának előkészítése. Hatalmas tömegben érkezett ugyanis a faanyag és Szovjetúnióból, s az Erdészet fatelepén  ebből kellett gerendát és más felhasználható terméket gyártani. A szállítást, rakodást, tárolást és a többnyire Újkérről bejáró ácsok, faragók munkáját mintegy két éven keresztül Hédl András irányította úgy, hogy emellett az erdészetnél fölmerülő egyéb fahasználati munkákat sem hanyagolhatta el."

Erdész kollegái tisztelték és szerették. Részükre minden esztendőben szervezett összejövetelt a Hidegviz-völgyi vadászházban, ahol a szakmai  eredmények kiértékelése után a pisztrángsütés sem maradt el. Bánfalvi Mátyás,  Bratl Antal, Dorn Lajos, Hajdu Ferenc, Kiss Zoltán, Kocsis Imre, Kőbányai Károly, Major Sándor, Mihályka László, Princes József, Pölz János , Simon Mihály kerületvezető erdészek és mások is a szakszemélyzetből, képezték azt a szakmai gárdát, amely hivatva volt az Erdészet céljait megvalósítani.

Kevesen tudják, hogy Hédl András milyen fontos és veszélyes feladatokat vállalt 1956-után, a nyugatra menekültekkel való kapcsolattartásban. A Stubnya család nagyszülei ugyanis a Trianoni határral kettévágott berenbergi bányatelep ausztriai oldalán, Hermessel szemben Ilonaaknán éltek, közvetlenül a határ mellett álló házukban. Őket keresték fel a menekültek és  juttattak át üzeneteket segítségükkel a határ-menti nyomsáv túloldalára, amelyeket Hédl András továbbított a rokonokhoz, ismerősökhöz. A már írásban is megjelent visszaemlékezés szerint egy ízben egy kisgyermek szüleihez való kijuttatásában segített, akit aztán hozzátartozói - a levelezés és közvetítés után - ruhás csomagnak álcázva adtak fel a GyESEV pályaudvaron tranzitként áthaladó oszrák vonatra.

Hédl András az ember, életével jelesre vizsgázott a nagy megmérettetésben. Megérdemli, hogy az utókor szeretettel és tisztelettel emlékezzék  rá. Szobra itt áll a soproni erdők szívében és mindannyian tudjuk, hogy ez az  emlékmű Bandi-bácsi mellett a többi soproni erdészé is, akik közül Ő kiemelkedett, de akiket Ő soha nem feledett, s jelképesen itt vannak körülötte Mindannyian.

Jó Szerencsét! Üdv az Erdésznek !

 

Képek a szoboravatásról:

Kapcsolódó anyagok:

Hatvanéves a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) FATÁJ 2011-11-02

Könyv jelent meg a Sopron környéki erdők kincseiről (Fotóalbum) FATÁJ 2011-11-02

A TAEG Zrt. 60. éves jubilleumi ünnepi napjának egészét bemutató írás Lomniczi Gergelytől OEE 2011-11-01

Baranyai László, MFB elnök soproni beszéde OEE 2011-11-03

A Soproni-hegység erőállományainak története sopron.hu 2011-11-04

Képek: Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.