FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-11-04

Visszatekintés a XLI. FAGOSZ Fakonferenciára

A szokás szerinti jó érdeklődés volt a FAGOSZ Fakonferencia iránt. A jelen cikk a 4 előadás közül a fűrésziparral foglalkozót ismerteti.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

2011-ben ősszel is Balatonszemesen tartotta a FAGOSZ a Fakonferenciát. A meghívó a FATÁJ 2011-09-23-i cikkében jelent meg. A száz résztvevő érdeklődéssel hallgatta az előadásokat, illetve számos üzleti megbeszélésre is mód nyílt az esemény szünetében, előtte és az esti baráti találkozón.

Az előadásokat most több részletben ismertetjük.

 

A jelen cikkben a "Hazai fűrészipar áttekintése" című, Mőcsényi Miklós és Tóth János (FAGOSZ) által készített előadást tesszük közzé.

 

A FAGOSZ először 1999. őszén, majd 2000. tavaszán készített 1998-99-re visszatekintő fűrészipari felmérést, részletes kérdőívvel, melyben az alapanyag és a termékkibocsátás mennyiségére és fafaj, illetve választék összetételére is rákérdeztünk. Sőt érdeklődtünk a géppark és a fejlesztési elképzelések iránt is. Akkor 121, illetve 99 cég válaszolt. Az országos áruforgalmi adatok alapján akkor azt becsültük, hogy 1998-ban az összes rönk fogyasztás 1.687 ezer m3 volt. A 121 válaszoló üzem pedig 1998-ra 994 ezer m3, 1999-re pedig 1.085 ezer m3 rönkfogyasztást jelzett. A felmérés tehát a mintegy 2/3 részt lefedte, azaz a szokásos kérdőíves felmérésekhez képest sokkal jobb lefedettséget eredményezett.

2008-ban a 2005-2008. időszak rönkfogyasztására kérdeztünk rá. Minden igyekezetünk ellenére csak 65 üzem válaszolt, a négy év alatt lassan növekvő, körükben mintegy 600 ezer m3-es fogyasztást jelezve. Ez akkori becslésünk szerint is az országos fogyasztás felénél is kevesebb volt.

2011. őszén fogtunk neki az újabb fűrészipari felmérésnek, hogy annak eredményét a Fakonferencián bemutathassuk. A Fatudakozó rendszerünk folyamatos fejlesztése során szerzett tapasztalataink alapján most 135 céget szólítottunk meg kérdőíveinkkel. E cégek darabra harmada, m3-re mintegy fele válaszolt, amit becsléssel egészítettünk ki. Becslésünk szerint e kör 2010-ben 1.105 ezer m3 rönköt fogyasztott. A további talán 100 mikroüzemet is számításba véve becslésünk szerint 2010-ben a magyarországi fűrészüzemek rönkfogyasztása 1,2-1,3 millió m3 lehetett.

[Mindhárom felmérés esetében a rönk alatt az összes olyan hengeresfát értettük, amit a fűrészüzemek feldolgoztak. (rönk + egyéb fűrészipari alapanyag + kivágás)]

Elkészítettük a 2011-es felmérésben megkérdezett fűrészüzemek térképét.


A képre kattintva ugyanezek a jelek a Google térképen jelennek meg, ahol a térkép részleteit ki lehet nagyítani.

A parketta és falemezgyártó helyeket is a térképre vittük, így a teljes elsődleges faipar legfontosabb gyártóhelyei itt láthatóak. A jeleket a tényleges telephelyekhez tettük, amennyiben az eltér a székhelytől. (Nem minden esetben találtuk meg a pontos telephely helyet, köszönettel vesszük a visszajelzést.)

 

Az előadásban jeleztük a fafeldolgozóipar - más FATÁJ cikkben már bemutatott - termelési és értékesítési érték adatait. Továbbá megjelenítettük az erdőgazdálkodás, a fafeldolgozás és a bútorgyártás létszám és bér adatait is.

 

Különböző adatforrásokból adatot gyűjtöttünk, hogy az állami statisztika szerint hány fűrészáru gyártó lehet. A cégbíróságok több mint 40 ezer olyan céget tartanak nyilván, amelyek fő, vagy valahanyadik altevékenységüknek ezt megjelölték. Ebből valamivel több mint 17 ezer számít rendben működőnek, melyek közül 979-nél számít főtevékenységnek a fűrészáru gyártás 2011. október 21-én.

A KSH regisztrált és működő fűrészárugyártókat tart nyilván, melyek idősora az alábbiak szerinti csökkenő tendenciát mutatja.

A fűrészipari cégeknél vizsgáltuk a jövedelmezőséget és a tőkeszerkezetet.

Korábbi más elemzéseinkre visszaemlékezve feltűnt, hogy a fűrészipari cégek árbevételük arányában többiekhez képest több társasági adót fizetnek.

Végül az ÁESZ (ma MGSZH EI) adatai alapján bemutattuk a fakitermelési lehetőségek és a fakitermelés viszonyát összesen és egyes kiemelt fafajokra.

Végül felsoroltuk néhány aktuális jelenséget leíró, illetve probléma felvető gondolatot.

 

Az előadás teljes anyaga elérhető itt pdf-ben.

A cikket készítette: Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.