FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-11-22

III. Duna-Tisza Csatorna Konferencia + Kínai Császárfa Program

1000 éves Csipkerózsika álmából kap egy új esélyt a Duna-Tisza Csatorna (DTCS) gondolata, hogy az elsivatagosodó Homokhátságot Európa érdekeltjévé változtassa. Ehhez kapcsolódott a Kínai Császárfa (PAULOVNIA) program.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Több évi önzetlen tudományos munka után 2011. június elején - az első Duna-Tisza Csatorna konferencián - a projektet jegyző magyar vállalkozók és civil szakmai szervezetek bemutatták azt a rendkívül összetett - a kormány és az Unió prioritásaival is egybecsengő - programot, amely- elképzelésük szerint - egyedülálló munkahely-teremtési és mezőgazdasági előnyei mellett egy ökológiai "zöld szigetet" hoz létre Európa szívében.

Ezt a programot bővítette a II. Duna-Tisza Csatorna - Zöld sziget Európában konferencia 2011. október 25 -én Zsanán, ahol Visnyei Miklós polgármester meghívására, mintegy 25 polgármester és vállalkozó részvételével sor került a klímaváltozásban is kulcsszerepet vállaló mikro szaporítású fa különlegesség a Paulownia Elongata (Kínai Császárfa) első példányának ültetésére is.

Mi változott meg, hogy egy oly sokáig agyonhalogatott terv hirtelen aktuálisabb lett, mint valaha?

A jelenlegi kormány olyan választási ígéreteket tett, olyan uniós kötelezettségeket vállalt fel - és közben olyan gazdasági körülmények közé került -, amelyekről tudható, hogy csak önszerveződő - nagy társadalmi és európai uniós támogatottságú -mega projektekkel teljesíthetők. Ilyenekre pedig most költségvetési keretek nincsenek, tehát balgaság lenne azt várni, hogy majd állami forrásból realizálódik egy olyan utópisztikus elképzelés, melynek nemzetgazdasági hatásait megbecsülni is alig lehet.

A Duna-Tisza köze - a Homokhátság - ma Európa második legnagyobb elsivatagosodó területe, ahol a talajvízcsökkenés szikesedést, a melegedő éghajlat a puszta, a homok térnyerését hozta. Az elvándorlás gyorsul, a tanyavilág pusztul, mivel a terület népességmegkötő képessége jelentősen leromlott. Az elmúlt tíz évben 300 ezerrel csökkent a térség lakossága!

Ugye nehéz elképzelni, hogy ezen a területen a DTCS projektnek hála akár egymillió hektár energia és/vagy klíma ültetvény és 500. 000 - 800. 000 új munkahely létesülhet, miközben megszűnik a migrációs veszély!?

Azt még inkább nehéz tudomásul venni, hogy a projekt speciális elemeinek (villamos energiatárolás), energia -,(biomassza) és klímaültetvény, vagy vízi szállítási folyosó (a Duna - Majna - Rajna transzkontinentális víziút-rendszer részeként) és üdülőparadicsom kiépülésével új tranzitlehetőséget is és nem utolsó sorban egyedülálló turisztikai élményt nyújt Európa polgárai számára .

 

Elkészült a megvalósíthatósági terv

Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE) területi szervezete, a DTCS Zrt. és a Sunwo Stratégiai Energia Technológiákat Fejlesztő és Szolgáltató Zrt, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) ipari osztályán újonnan megalapított Energiaipari Szakmai Osztállyal és a Bioipari Technológiák Szakmai Osztályával közösen - számos professzor közreműködésével- önfinanszírozásra és gyors megtérülésre képes megoldáscsomag került kidolgozásra.

 

Az új Duna-Tisza Csatorna koncepció lényege

Tass és Szeged között - komolyabb műtárgyak nélkül - köti össze két nagy folyónkat európai osztályú vízi utat nyitva a tranzit- és turisztikai utazásoknak és egyben a Homokhátság legmagasabb pontján kialakított víztározóval (SZET) 600MW - energiatárolással segíti a magyar megújuló energia programot, továbbá pótolja a rendszerirányító (MAVIR) évtizedek óta hiányzó kiszabályozó kapacitását. A mintegy 200-230 milliárd Forintba kerülő tározó a csatorna költségvetésének mintegy a 2/3-át teszi ki, de önfinanszírozó képességét egyedülállóan javítja.

A gerincről délnek induló öntözőcsatorna és a belőle kiágazó "fürtök" egy millió hektár öntözését teszik lehetővé a határon is átnyúlva egész Szabadkáig.

A fentiekhez kapcsolódott az október 25-i konferencián,a Zsanán debütált Kínai Császárfa (PAULOVNIA) program, amely lehetővé teszi, hogy a DTCS által érintett legkevesebb 43 önkormányzat közmunka és egyéb vállalkozási projektek keretében hatalmas faültetvény és talaj-, valamint táj rehabilitációs programokba kezdjen. A Kínai Császárfáról tudni kell, hogy 3 évenként tarra vágható, magas fűtőértékű, és leveleinek nitrogéntartalma eléri a 14%-ot, ami a talajminőség javításában különleges előnyöket jelent!

Fontos, hogy egy 4-7 éves ültetvény hektáronként és naponta 5 tonna CO2 gázt dolgoz fel és mintegy 3 tonna Oxigént, termel. Ezen kívül jelentős mennyiségű szállópor megkötésére is képes 60 cm-nél is nagyobb (lapu)leveleivel! Tessék csak elgondolkozni, hogy a városainkban és közutjaink mentén nem lenne-e érdemes (a szmogriadó helyett) a progresszív megoldásra koncentrálni?

A szikesek rehabilitációjában kiemelt szerepet kap egy magyar tudósok által fejlesztett - és több mint egy tucat országban már szabadalmat kapott- "mikrobiológiai csodafegyver" a mikrobiális talajjavító, amely a környezetet jelentősen terhelő műtrágyák részleges kiváltása mellett a talaj és a levegő specifikus erőforrásait használja. Egyben ez a technológia hatalmas lehetőséget jelent a rehabilitált szikeseken a "duális" mezőgazdasági művelésre - sőt akár a rövid tenyészidejű fajtákkal az évi kétszeres vetésforgó bevezetése mellett is a talajerő optimumának fenntartására.


8 éves faegyed

De ez nem minden! A Kínai Császárfa 5x5-ös (épületfa és/vagy Carbon Credit célú telepítés esetén) alkalmas bizonyos növényekkel együtt a szimbiotikus telepítésre! Azaz például szóját, vagy repcét is ültethetünk a 3 évesnél idősebb faültetvényeken köztes növényként. Igy Magyarországon akár már néhány év alatt esetleg meg is szűnhet a (génmanipulált) szójaimport? Ennek pedig az ország minősítésünkben és mezőgazdasági exportunkban a hatásai beláthatatlanul pozitívak lehetnek!

Természetesen a szimbiotikus és kétszeres vetésforgós duális gazdálkodás a Kínai Császárfa ültetvényeken akár kombinálható is (ez csak technológia és tápanyag kérdése a kiemelkedő magyar agrárszakember-gárda mellett).

Így a hazai és világpiaci igényeknek megfelelően az energianövények mellett élelmiszert, kenyérgabonát és takarmányt is bőségesen termelhetünk és Magyarország - néhány száz év után újra - Európa éléskamrájává válik, csak ezúttal nem az olcsósága, hanem a minősége és versenyképessége révén.

Hiszen nyilvánvaló, hogy a mezőgazdasági termelésünk versenyképessége a fentiek miatt kiugróan megnövekszik és a Kárpát-medence vízkészleteivel gazdagodva, pedig a DTCS - a középső öntözőfürt révén - egyedülálló helyzetbe kerül!

A Duna-Tisza Csatorna nyomvonalán - hála a csatorna körültekintő nyomvonalválasztásának, valamint a lankás partoldalaknak - helyet kap a programban a Duna és a Tisza menti népi kultúrák és hagyomány ápolása is, így a kosárfonók vagy a teknővájók újbóli megjelenése. Ezzel különleges kapcsolódási lehetőség adódik az uniós Duna Stratégiához is.

 

DTCS és az Európai Unió

A DTCS projekttel a Homokhátságon létrejövő "Zöld sziget" szén-dioxid megkötő képességével, és különleges mikroklímájával, példát mutat az Európai Uniónak - és talán a világnak is - hogy léteznek aktív megoldások is a klímaváltozás pozitív kezelésére. A hatalmas új faültetvények széndioxid-megkötő képessége pedig olyan új kvótakereskedelmi forrást jelent a nemzetgazdaságnak (és stratégiai cserealapot az MVM-nek), amellyel az alig néhány napja elfogadott "Magyar Nemzeti Energiastratégia 2030-ig" két legfontosabb energiafüggetlenséget erősítő eleme - a megújulók hasznosítása és a lignitalapú tüzelőanyagok hadrafoghatósága is - egyszerre válik kezelhetővé.

A Duna-Tisza Csatorna esélyeit nagyban javítja, hogy olyan új magyar innovációkra (szélkerék, mikro turbinák, mikrobiológia, új agrártechnológiák) támaszkodik, amelyekkel a magyar "Zöld ipar" is esélyt kap az európai felzárkózásra, sőt nem titkolt reményeink szerint lehetővé teszi a bekapcsolódásunkat a nemzetközi öko-energetikai és klímaprogramokba. Az általunk koordinált menedzser kutatócsoport pedig nem is titkolja, hogy a DTCS projekt magyar megoldásait és eredményeit nemzetközileg - az Európai Unió Afrika programjában is használni kívánja!

Persze először itthon, Magyarországon kell bizonyítanunk. A legszélesebb társadalmi összefogással kell elérni, hogy környezetvédő, tudós és politikus egyaránt magáénak érezze ezt a lehetőséget - a Duna-Tisza Csatornában rejlő potenciált. És legyen meg bennünk az a magyaros virtus, akarat és kitartás, - amit talán leginkább világhírű feltalálóink sikere jellemzett egykoron -, hogy a világválság közben is képesek vagyunk egy kiemelkedő teljesítményre, igazi pozitív európai teljesítményre!

Ezzel pedig megalakulhat egy eddig példa nélküli új ökö-komplexum a "Zöld sziget Eurórégió" Gödöllőtől Szabadkáig.

Jöjjön el Kecskemétre és legyen részese egy különleges programnak, amikor végre nem a válságról, a problémákról, hanem a kézzelfogható "Zöld jövőről" egy élhetőbb Magyarországot és egy zöldebb Európát tervezünk együtt!

Forrás: Zöldforradalom

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.