FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-01-24

Biomassza tárolót avatott a Pannon Pellet Kft.

A pelletgyártást segítő biomassza-alapanyag tárolót épített több mint 100 millió forintos fejlesztéssel a Zala megyei Beleznán működő Pannon Pellet Kft.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A tároló pénteki avatásán Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a több mint ezer négyzetméter alapterületű építmény megvalósítása 102,5 millió forintba került. A beruházáshoz a Nyugat-dunántúli Operatív Program telephelyfejlesztési pályázatán csaknem 51,3 millió forintot nyert a társaság.

Hozzátette, a megújuló energiaforrásokra óriási szükség van, de szerencsés módon ezen a téren óriási lehetőségek is vannak Magyarországon.

Moór András, a kft. ügyvezetője kifejtette: a három évvel ezelőtt indult gyárban mintegy 60 - zömében zalai és somogyi - beszállítótól vásárolják meg a pelletgyártáshoz szükséges alapanyagot. Ez túlnyomó többségében fűrészport jelent. A mostani fejlesztés jóvoltából keverő- és tisztítórészleg segíti a nem egyenletes színvonalú alapanyag minőségjavítását, illetve csökkenti a szárításhoz szükséges energiafelhasználást.

 

"A klasszikus pellethasználó országokban a pelletüzemek nagy kapacitású faipari üzemek mellé települtek, így homogén alapanyagból állítják elő a terméket, folyamatosan állandó minőségben. Ezzel szemben Magyarországon a pelletgyárak jellemzően több beszállítóval állnak kapcsolatban, a Pannon Pellet Kft. kb. 60 faipari és fűrészüzemtől szerzi be az alapanyagot. Ez azt is jelenti, hogy az alapanyagul szolgáló fűrészpor szemcsenagyságát, nedvességtartalmát, és apró szemcsés idegenanyag-tartalmát tekintve is heterogén összetételű. Ez nemcsak a végtermék minőségi eltéréseit okozza, de a gyártás energia és anyagköltségeit is jelentős mértékben növelheti."

 

Az ügyvezető az MTI kérdésére közölte: a többségében egy magyar tulajdonú cég, valamint 12 magánszemély tulajdonában álló Pannon Pellet Kft. évente 13 ezer tonna terméket állít elő. A pellet mintegy 95 százalékát Olaszországban értékesítik, a fennmaradó hányad magyarországi és részben szlovéniai vevőkhöz kerül.

A zalai-somogyi megyehatáron, közvetlenül a horvát határ mellett fekvő település gyárában a három évvel ezelőtti induláskor 11-en dolgoztak, jelenleg 23 embert foglalkoztatnak folyamatos munkarendben.

A pellet nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy a belekevert kötőanyag tart össze. Az egyik legismertebb pellet-fajta a tüzeléstechnikában egyre inkább elterjed fapellet, amelynek előállításakor fűrészport préselnek formába.

Forrás: Pannon Pellet; MTI

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.