FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-01-24

A pusztai tölgyesek 85 év múlva

A célunk, hogy a pusztai tölgyesek szétdarabolódott foltjai újra összefüggő, természetközeli erdőssztyeppet (értékes tisztásokkal tagolt, ligetes tölgyerdőt) alkossanak.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Honlapunk látogatói gyakran olvashattak az elmúlt évek során a nagykőrösi tölgyerdő védelméért tett erőfeszítéseinkről. Partnereinkkel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és Nagykőrös Város Önkormányzatával közösen több mint 400 hektáron kellett az őshonos növényzetet agresszívan kiszorító, idegen földrészekről behurcolt özönnövényeket eltávolítanunk. A célunk az volt, hogy a pusztai tölgyesek szétdarabolódott foltjai újra összefüggő, természetközeli erdőssztyeppet (értékes tisztásokkal tagolt, ligetes tölgyerdőt) alkossanak.

Ennek érdekében az özönnövényektől megtisztított területeken tölgyeket, nyárfákat és más itthon őshonos fafajok csemetéit ültettük el. Embert próbáló feladat volt ez, hiszen a fiatal csemetéknek az agresszíven terjedő invazív növények újra megjelenő sarjaival kellett megküzdeniük az éltető vízért. Az aszályos 2009-es és 2011-es év különösen nehezítette a növekedésüket, de a 2010-es, csapadékos év nagy segítséget jelentett facsemetéinknek. Az elültetett és a spontán felnövekvő csemeték védelme érdekében vadkizáró kerítéseket építettünk, amelyek megvédik őket a sajnos túl nagy létszámban jelen lévő dámszarvasok, őzek és vaddisznók károsításától.

A pályázat egyik legfontosabb eredménye, hogy a tölgyesek nagy része 90 évre a Nemzeti Park kezelésébe került, így ott megszűnt a gazdasági célú fakitermelés. A legértékesebb nagykőrösi erdőssztyepp-területeken immár további 85 évig háborítatlanul növekedhetnek a tölgyfák, mert itt csak természetvédelmi célú beavatkozásokra, kutatási tevékenységre és az érdeklődők látogatására van lehetőség.

Fontos eredmény az is, hogy a mindeddig ismeretlen természeti kincsről egyre többen tudnak, nemcsak Nagykőrösön, hanem országszerte. Ebben nagyon nagy szerepe volt az itt megnyitott Pálfája Oktatóközpontnak és mindig vidám "háziasszonyának", Sápi Máriának, aki az idelátogató iskolás csoportoknak biztosít érdekes és hasznos programot az erdőben. Ezenkívül a projektnek köszönhetően megépült egy könnyen megközelíthető és önállóan bejárható tanösvény is. A közel 500 éves tölgymatuzsálemről, a Pál fájáról elnevezett Pálfája Tanösvényhez tartozik egy honlapunkról ingyenesen letölthető, színes vezetőfüzet is.

A pályázat lezárulását követően az elért eredmények fenntartásáról továbbra is gondoskodik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Nagykőrös Önkormányzata és a WWF Magyarország. Reméljük ez a gyönyörű és nem utolsósorban egyedülállóan értékes erdő továbbra is egyre népszerűbb kirándulóhely marad. Ha egyre többen megértjük az emberiséget fenntartó "anyatermészet" működését, 85 év múlva, mikor a védelmét biztosító szerződés lejár, már senki sem csupán faanyagot szolgáltató megművelt területként gondol majd értékes erdeinkre.

Forrás: WWF

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.