FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-01-31

A designszakma diszkrét bája

Dizájner wannabe-k figyelem! A most következő tudósítás nektek készült! Aki hódítani akar, de nem tudja még, hogyan, íme itt elolvashatja! Cosmo-tipppek és fapados önbizalom-fitness között bizonytalanul billegő kinyilatkoztatás következik, a Design Terminálban elhangzottak kivonata.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Finom anyagok, ötletes kiegészítők, színes katalógusok, halk zene, kényelmes székek. Jó érzés megérkezni az Art KickOffra. Kedd van, este, lobog a teavíz. Hamarosan japán fű és a keramikus hallgatók által tervezett csésze is kerül alá. Előbb azonban Végzős vagyok, de hódítani akarok! címmel a személyes brand-építés titkairól hallhatunk előadást. A (szándékosan?) ügyefogyott cím sokak érdeklődését felkeltette, hiszen a színpad előtti tér kíváncsi tekintetekkel telik meg. A kivetítőre koncentráló szempárok, illetve a pódiumra pattanó előadó óhatatlanul laza szeminárium-hangulatot teremtenek a teremben. A nézők közé sötét ereszkedik, s e kis édes félhomályban annyi, de annyi a báj. A designszakma diszkrét bája.

Feuertag Ottó, az Europa Design belsőépítésze hangolódásképpen arról kérdi a megjelenteket, hogy vajon létezik-e Bill Gates-brand, ám némi mocorgáson-hümmögésen túl, érdeklődése visszhangtalannak bizonyul, úgyhogy a hamvába halt párbeszédkísérlet után monológ kezdődik.

Feuertag őszinteséget, szókimondó nyíltságot ígér, s ehhez következetes is marad. Előrebocsátja, hogy az oktatás és a társadalom sajnálatos módon nem tud még pozitív környezetet teremteni a fiatal tervezők számára. Nyolcmillió szövetségi kapitány és négy-ötmillió lakberendező országa vagyunk - jelenti ki. A "dizájnos" kabarétréfák negatív töltetű, giccsértelmű műszava lett, a lakberendezőket pedig - akiknek a Lajtán túl igen nagy szava van pedig - itthon harmadrendű asszisztensként, hovatovább társalkodónőként, eszkortként tartják számon. (A hallgatóság körében halk derű.) Sőt - teszi még hozzá az előadó - a tervezők már-már az újságírók és taxisofőrök közé soroltatnak. Magam - bevallom - nem hinném, hogy ilyen súlyos a helyzet, ám a hasonlat kétségkívül talál, hiszen később arról is hallunk, hogy "a sajtó a lakberendezők hírvivője". Ez ugyebár evidencia, s nem is az egyetlen ezen az estén, ám említett felvezetés után felettébb mulatságosan hat. Freud alighanem fennhangon kacag, én pedig halkan kérdem: hova lesz?

 

A Karrier utcába! Hova máshova? Akkor újratervezés helyett először tervezzük inkább meg! Mármint magunkat. Elengedhetetlen ugyanis az ifjú "tervezőpalánta" megtervezése, a belsőépítész külsejének felépítése is. Ha szépet akarok alkotni - szól az aranyszabály - kezdjem magammal. Mindenekelőtt készen kell állnia - vagy legalábbis késznek kell mutatkoznia - a személyes imidzsnek. (A PowerPoint-diáról Lady Gaga kukucskál.) Legfontosabb talán az összeszedett, hiteles kommunikáció. Ehhez a szakmai tájékozottságon túl megjegyezhető és ízléses szemüvegkeret, fazonra nyírt frizura, továbbá duzzadó önbizalom szükséges, s persze nem árt pár pártfogó sem.

Döntő lehet az is - mondja Feuertag -, hogy ki milyen ruhában érkezik a végzős lakberendezők báljára, hiszen - teszi még hozzá -, ahogy a művészetben, a designban sem elég a nettó produktum, parfümfelhővel kell azt köríteni. Az iskola szemléletet adhat ugyan, ám a gyakorlatot mindenkinek magának kell megszereznie. "A fűrész- és a cementpor illatánál nincs inspirálóbb" - hangzik a szellemes szekvencia. Érdemes iparosok mellé inasnak állni, hasznos gyárlátogatásokon részt venni, és némi kereskedelmi, kommunikációs gyakorlatot is szerezni, de mindez nem elegendő, hiszen a szakma a designtollas, okostelcsis, frissen nyírt csinicsajt fogja zabálni, aki QR-kódot tetováltat a tarkójára.

Elhangzik még, hogy "netvörkölni" - értsd: bájcsevegni, jópofizni - javallott, továbbá érdemes a menő márkák Facebook-profilját lájkolni. A web2.0 korában ugyanis mindenki saját sajtófőnökévé lehet, de azért - így az újabb tanítás - nem árt néha megdicsérni a médiamunkás barátnők sminkjét, hiszen a hízelgő szó hosszabb távon blogbejegyzésekben, hasábokban manifesztálódhat.

Ha sok nóvummal nem is szolgált, mindenképpen tanulságos volt ez a mikrokurzus. Egy fontos, fiatal, összetett, kemény és szigorú szakma mutatkozott be munkaadói oldalról. Reménytelen idealistaként azért hadd írjam még ide, hogy a lakberendezés szerintem mégiscsak elsősorban filozófia. Olyan szakma, amely állhatatos munkát, az athéni bölcsesség mellett spártai szigort követel. A make-up-nál megnyerőbb a cementpor, a combfixnél méltányolandóbb a mesterségbeli tudás. S mivel az örök princípium is lefektettetett, hogy hosszan fecsegni hiábavaló, ezennel zárom is soraim.

 

Végzős vagyok, de hódítani akarok! - az Europa Design beszélgetése az Art Kickoff-on, Design Terminál, Budapest, 2012. január 24. Fotó: Bach Máté

Forrás: prae.hu

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.