FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-07

Új üzleti modellekben az állami tőkebefektetési alap

Az Európai Uniós forrásból felállított állami befektetési alap, a Széchenyi Tőkebefektetési Alap 2011 végén már több befektetést is kihelyezett, beszálltak például a Pálmöb Asztalosipari Kft.-be valamint a HBF Építőipari Kft.-be.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A hagyományos magántőke alapokhoz képest az állami alap kisebb megtérüléssel is befektethet, ennek megfelelően sokkal nagyobb lehet a potenciális befektetési köre, hiszen nem kell nagyon gyors növekedés előtt álló vállalatokat keresnie. A két cég legfőbb előnye, hogy olyan versenyelőnnyel rendelkezik a piacon, amelyet plusz tőke segítségével megerősíthet a válság sújtotta piacon.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap igazgatóságának elnöke, Csuhaj V. Imre szerint a válság miatt a kkv szektorra hatalmas nyomás nehezedett, a kereslet és ezzel együtt a forgalom visszaesése szigorú lépéseket követelt meg, amit a kkv vezetők próbáltak minél hosszabb ideig elodázni. A költségcsökkentés és elbocsátás általánossá vált a kkv körében, egyszerűen egy ilyen környezetben csak így lehet túlélni.

Az állami alap a célvállalatokkal eddig 400 millió forint kihelyezéséről döntött, az alap 14 milliárd forintból gazdálkodhat, ami azt jelenti, hogy 2015 végéig összességében 120-150 projektet tud majd támogatni a cég. Az alap szerint a kkv szektorban számos olyan hagyományos vállalat van, amelyeknek be kell látniuk, hogy ha az eddigi üzleti modell nem fenntartható hosszú távon, akkor időben lépni kell, a vállalat tevékenységét át kell alakítani.

 

Ebben tud segítséget nyújtani plusz forrás segítségével az alap, amely két befektetéséről már le is húzta a leplet.

Az egyik befektetésük, amiről még decemberben döntöttek, az a Pálmöb Asztalosipari Kft., míg a másik a HBF Építőipari Kft.

 

Friss hajtás öreg törzsből

A magyar bútoripar a '70-es és '80-as években élte virágkorát: nem csak a hazai piacot látta el, hanem számottevő exportteljesítményt is fel tudott mutatni. Később a széles termékpalettával rendelkező nagy állami bútorgyárak vagy tönkrementek, vagy részekre bontva kerültek magántulajdonba. A kínálatban megjelentek a nem feltétlenül jobb minőségű, de mindenképpen korszerűbb import bútorok, így a minden részpiacot lefedő gyártók sorra vesztették el piaci szegmenseiket. Ráadásul a válság ezt a szektort is sújtotta: mind kevesebb építkezés és lakásfelújítás történik, így a forgalom is erősen visszaesett.

Van azonban kiaknázható versenyelőny ezen a piacon is: a felsőkategóriás, egyedi, vagy úgynevezett dizájn bútorok piaca talált magára az elmúlt években, ahol a különleges minőség és a speciális megmunkálás az ugyancsak nagy hagyományokra visszatekintő bőriparral társulva tudott új termékkört hozni. Másrészt egy-egy részterület specialistái is megerősödtek: az irodabútorok piacán a magyar beszállítók sokszor sikerrel tudták kiszorítani a külföldieket, valamint azok a bútorasztalosok, akik megfelelő minőségben, egyedi igényeket is kielégítve tudnak megrendelésre termelni, akár környező országokban is fel tudják venni a versenyt a helyiekkel. Erre jó példa a nagykanizsai székhelyű Pálmöb Asztalosipari Kft., amelyik mintegy 70 százalékban szállodáknak szállít bútort, illetve közösségi terek asztalosmunkáit kivitelezi. A Széchenyi Tőkealap 2011 decemberében döntött arról, hogy két ütemben, 53 millió forinttal száll be a társaságba, megszerezve annak 34 százalékát.

A másik cég, a HBF Építőipar Kft. a válság által leginkább sújtott építőiparban tevékenykedik, legfőbb előnye, hogy az azonnali rendelkezésre állást igénylő kőműves feladatokra specializálódtak. Fő ügyfélkörüket az önkormányzatok jelentik, a Zuglói Vagyonkezelő tulajdonában és kezelésében álló 3 700 ingatlan karbantartási munkálataival például ők vannak megbízva egy keret-megállapodással. Az alap 54 millió forintos tőkeemelésről döntött ebben az esetben, a részesedése pedig 29 százalékos lesz.

Forrás: Portfolio; Privátbankár

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.