FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-07

Erdőgazdálkodás az örökerdőkben

Az örökerdőkben csak kíméletes módszerekkel lehet gazdálkodni. Erre láttunk kiváló példát a Pilisi Parkerdőnél, amely több alkalommal pályázott már sikeresen uniós forrásokra, hogy annak segítségével fejlessze a főváros környéki erdőgazdálkodást.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A Pilisszentkereszti Erdészet területén megszervezett bemutatóra a Duna-Ipoly Nemzeti Park kollégái is elkísértek minket. A dobogókői elágazástól nem messze megérkeztünk a helyszínre. Bár az idei tél meglehetősen enyhe, erre a napra tökéletes időt hozott. Hó esett ugyanis előző éjjel, és köztudott, hogy fát kitermelni legjobb fagyott talajon, kellően vastag hótakaró mellett.

A Pilisi Parkerdő kollégái elsőként bemutatták, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni egy fa kidöntésénél. A döntött fa lehetőleg ne sebezze meg más fa kérgét, és olyan helyre essen, ahol kevés kárt tehet a foltokban felnövekvő, fiatal facsemetékben. A kidöntött, feldarabolt fákat egy Finnországból vásárolt, különlegesen mozgékony, az erdőtalajon nagy kerekeivel könnyen mozgó ún. közelítőgéppel (forwarderrel) szállítják ki. (Közelítésnek nevezzük a faanyag erdőből történő kiszállítását.) A gépkezelő a hosszan kinyújtható markoló segítségével felemeli a rönköket, felterheli a gép rakfelületére és könnyedén kimanőverez vele az erdészeti útig. Így, a rönkök vonszolása nélkül sokkal kevésbé sérül meg az erdő talaja.

A nehezebben megközelíthető helyekről, erős műanyag-elemekből megépített csúszdasorral lehet kiszállítani a fát. Bár a megoldás nagyon újszerűnek tűnik, fából készült csúszdákat már régen is építettek az erdészek. A mai, műanyag erdészeti csúszdák igazi előnye az áthelyezhetőség. Mint megtudtuk, az egyik leghagyományosabb módszerrel, a lovas közelítéssel is dolgozik még egy család a környéken.

 

Kis kitérőt téve a hegyoldal felső régióiba, az éppen zajló döntést is megtekinthettük. A hagyományos, hegyoldalakat kopasszá tevő végvágásokhoz képest ez a fakitermelés alig hagy nyomot; kisebb nyílások, ún. lékek keletkeznek csak a lombsátorban.

 

Miért fontos mindez természetvédelmi szempontból? Az olyan erdőkben, ahol gazdálkodás folyik, a természeti értékeket csak megfelelő technológiák alkalmazásával lehet megóvni. A hagyományos erdőgazdálkodás során létrejövő vágásterületeken hosszú évtizedekig nem alakul ki a korábbi erdei élővilág. Felismerve az ezzel kapcsolatos veszélyeket, manapság egyre több erdőgazdaság kezdi alkalmazni az ún. szálaló módszereket. Ha ugyanis a fáknak egyszerre csak kis részét termelik ki, utánozva ezzel a természetes folyamatokat (pl. szélviharok hatásait) akkor azt az élővilág is könnyen elviseli, és a helyszínen folyamatosan fennmarad. Az ilyen, soha egyben le nem vágott erdőket nevezzük örökerdőknek.

Az örökerdőkben csak kíméletes módszerekkel lehet gazdálkodni. Erre láttunk kiváló példát a Pilisi Parkerdőnél, amely több alkalommal pályázott már sikeresen uniós forrásokra, hogy annak segítségével fejlessze a főváros környéki erdőgazdálkodást.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.; WWF

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.