FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-13

Szolgálni egy életen át - 80 éves Deák István

80 éves Deák István a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. jogelődjének nyugalmazott igazgatója.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A 80. születésnap számvetésre ösztönöz, áttekinteni az elmúlt évtizedek munkásságát, eredményeit, sikereit és megpróbáltatásait. Különösen igaz ez, ha valakinek annyira gazdag és sok kihívást megélt szakmai életútja van, mint Deák Istvánnak a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. jogelődjének, az egykori Gyulaji Állami Erdő- és Vadgazdaság nyugalmazott igazgatójának.

1932. január 30-án látta meg a napvilágot a Baranya megyei Felsőegerszegen. Általános, majd középfokú tanulmányait befejezve a Sopronba jelentkezett erdőmérnök hallgatónak. Az akkori nevén Erdőmérnöki Főiskolán 1954-ben vette át mérnöki oklevelét.

Tanulmányai végeztével 1955. január 1-én kezdte el sikeres szakmai életútját az akkor még két külön gazdaságként működő Gyulaji Vadgazdaság és Tamási Erdőgazdaság közül az utóbbi, 1953-ban újonnan létrehozott Pári Erdészeténél. A kezdetekben, mint szakelőadó dolgozott az erdészet állományában. Szakmai kibontakozása számos változás és átalakítás mellett ment végbe, melyekhez mindig sikerrel tudott alkalmazkodni. Az akkori kor gazdaságpolitikai irányzatának megfelelően 1955-ben a Tamási Erdőgazdaság átalakításáról és átnevezéséről döntött a tulajdonos Magyar Állam. Az így megalakult Tolna Megyei Állami Erdőgazdaságnál 1957-től, mint művelési csoportvezető dolgozott tovább, egészen 1970-ig.

Életútját nagyszabású változások követték. 1969-ben a fent említett két nagy hírű állami gazdaságot összevonták, megalakítva ezzel a Gyulaj Erdő- és Vadgazdaságot. 1970-től az újonnan megalakult erdő- és vadgazdaság főmérnökévé nevezték ki.

Aktív segítőjeként vett részt olyan nagyszabású események munkálataiban és kivitelezésében, mint az 1971-es világhírű budapesti vadászati világkiállítás és a nagysikerű 1973-as Országos Erdészeti Egyesület Közgyűlése és Fagazdasági Műszaki Napok, mely Tolna megyében, javarészt Szekszárdon és Tamási/Gyulajon került megrendezésre.

1985-ben Tamási megújult és akkori kornak megfelelő modern városközpontjában átadásra került az állami erdőgazdaság új kétszintes irodaháza, mely egyben az egész gazdaság központja lett. Deák István az új központi irodaházban az addigi főmérnöki posztjáról kinevezve 1985-től, mint igazgató dolgozhatott, 1992-ben, a patinás hírű erdő- és vadgazdaság igazgatójaként ment nyugállományba.

Szakmai érdemeiért és kiemelkedő munkásságáért az erdész szakma Bedő Albert díjra jelölte, melyet 2000-ben kapott meg. Gazdag, számos szakmai és politikai irányváltást megélt életútjához helyi, országos, de még világszinten is kiemelkedő események párosíthatóak. Elég csak - a teljesség igénye nélkül - megemlíteni az 1965-ös, 1969-es, 1970-es, majd a legendás '72-es világrekorder gyulaji dámbikát, 1971-ben a vadászati világkiállítás helyi szinten történő szervezését, az óbiródi vadászkastélyhoz vezető út időjárás biztossá tételét, 1972-ben a csibráki vadászház és 1978-ban az óbíródi kísérőszállás felépítését, 1973-ban a gyulaji dámrezervátum létrehozását és 1985-ben az új központi irodaház felépítését és avatását. Deák István Bedő díjas erdőmérnökma is aktív a szakmai közélet területén.

 

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. kollektívája a 80. születésnapja alkalmából boldog születésnapot, jó egészséget és további munkás éveket kíván Pista Bácsinak!

Forrás: Gyulaj Zrt.

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.