FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-14

Közösen a vadorzók ellen Fejér megyében

Ki a rabsic? Jogosulatlan vadász. Aki lehet hurkot és csapdát készítő amatőr, és lehet engedéllyel, fegyverrel rendelkező vadász is, aki nem tartja be a szabályokat. Legveszélyesebb, akinek semmiféle engedélye nincs, mégis fegyvert fog.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Nagyon nehéz meghatározni egy vad értékét, mert az sok mindenen múlhat. Így aztán a vadorzók által okozott kárt is csak becsülni lehet (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Az országos sajtóban az utóbbi időben hallani, olvasni lehetett arról, hogy az általános pénztelenség, a mélyülő válság egyik jeleként egyre több a vadorzó az erdeinkben. Hiába a rendőrség, az erdészet és a vadásztársaságok összefogása, a tetten érés nagyon nehéz, az anyagi kár pedig tetemes. Ráadásul a hurokba került állatok a legtöbbször hosszú szenvedés után pusztulnak el. Az orvvadászok (nevezhetjük őket húsvadászoknak is, bár van, aki a trófeára hajt) pedig folyamatosan ritkítják az állományt. Nem csak a tetten érés, később, a bíróságon a bizonyítás is nehéz, a pénzbírság pedig nem visszatartó erő.

Valóban egyre több ilyen eset fordulna elő Fejér megye kiterjedt, vadban gazdag erdeiben is? Örömmel hallottuk, hogy Takács Tibor, a Vadex Zrt.fővadásza ezt a hírt lapunknak egyáltalán nem erősítette meg. - Nem látom erdeinkben jelét annak, hogy az elmúlt hónapokhoz, évekhez képest megszaporodtak volna az ilyen esetek - mondta a szakember. - Ennek oka lehet, hogy igen jól megszerveztük és átfogóvá tettük az ellenőrzést és az együttműködést a rendőrséggel és a társszervezetekkel. De kétségtelen, hogy valóban több lett a más jellegű vagyon elleni kártétel, azaz például a falopás, vagy a létesítményeinknél lévő különböző eszközök eltulajdonítása.


Takács Tibor, a Vadex fővadásza szerint nem kell megfújni a vészjelző kürtöket: nem lett több a rabsic (Fotó: Pati-Nagy Bence)

 

Takács Tibor nem is emlékszik arra, mikor volt utoljára tetten érésre példa a kezelésükben lévő erdőkben. Orvvadászat miatt ismeretlen tettes ellen idén még nem, tavaly októberben, novemberben fordultak feljelentéssel a hatósághoz. Leggyakrabban hurkot, csapdát találnak, ritkán, elvétve fordul elő az, hogy olyan lövést hallanak, amit illetéktelen személy adhatott le.

- Én azt szoktam mondani, hogy ahol mézes madzag van, akad légy is. A kezelésünkben lévő erdőkben bőséges a vadállomány, és mindig akad, aki nem tiszta szándékkal érkezik - folytatta a fővadász. - De többnyire azt tapasztaljuk, hogy inkább suhancok próbálkoznak ügyetlen hurkokkal, s az alkalmazott módszer nem vall hozzáértőre.

 

Papp Zsigmond százados, a Fejér Megyei  Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti osztályvezetője  szintén cáfolta, hogy megszaporodtak volna a rabsickodásra utaló jelek Fejér megyében. Ilyen adatokról nem tudnak, bár a vadászterületeken időnként találnak a vadászok visszamaradt tetemet, amely jelzi az illegális vadászat jelenlétét, de nem gyakrabban, mint korábban. Igaz az is, hogy ha a rabsic eltakarít maga után, szinte lehetetlen megtalálni.     

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kérésére febuárban ellenőriztek Bodajkon, Pátkán, Kulcson és Seregélyesen,  de elsősorban a vadászok fegyvereit, iratait, vadászatra alkalmas állapotát. Csak apróbb hiányosságokat tapasztaltak, feltűnő szabálytalanságot nem.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.