FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-20

Változhatnak a fa csomagolóanyagok kezelésének előírásai

A Vidékfejlesztési Minisztérium arra kéri a magyarországi faipari cégeket, hogy szolgáltassanak adatokat a fa csomagolóanyagok használatáról egy uniós hatástanulmány elkészítéséhez.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az EU megbízásából a Food Chain Evaluation Consortium (FCEC) - Élelmiszerlánc Értékelő Konzorcium hatástanulmányt készít a fa csomagolóanyagok kezeléséről, mert a nemzetközi áruforgalomban nagy mennyiségben használt fa növényi károsítókat terjeszthet. A EU új növényegészségügyi előírásokat készít elő, hogy megelőzze a fertőzéseket, ezért készül a több országra kiterjedő felmérés.

 

A feldolgozatlan nyersfából készült csomagolóanyagok növényi betegségeket és károsítókat hurcolhatnak be és terjeszthetnek el. A tűlevelű és nem tűlevelű nyersfa alapanyagú raklap, alátétfa, rekesz, csomagoló láda, doboz, keret, alátétgerenda, vagy a törékeny tárgyakat védő faforgács láthatatlan mikroorganizmusokat és kártevőket vihetnek magukkal.  Portugáliába is így hurcolhatták be a fenyőfát megtámadó fonálférget, amely miatt erdőségeket kellett kivágni. A fertőzés továbbterjedését mégsem sikerült megakadályozni, már a szomszédos Spanyolországban is felbukkant a kártevő, s Madeira szigetén is azonosították. Az almafák tűzelhalásos megbetegedését okozó baktérium is minden bizonnyal így került Európába.


Portugáliában az EU tagországok növényegészségügyi szakemberei a raklapok hőkezelését tanulmányozzák. (Fotók: Pataki György)

A fa csomagolóanyagokat kétféle módon fertőtleníthetik: hőkezeléssel, vagy metilbromidos gázosítással. Magyarországon és az európai uniós országokban azonban tilos az utóbbi eljárás, csak hőkezelés alkalmazható. A nyersfa belsejét legalább 56 Celsius fokig hevítik, s e magas hőmérsékleten tartják legalább 30 percig.

 

Az idén hatvanéves Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény (International Plant Protection Convention - IPPC) 2002-ben fogadta el a fa csomagolóanyagok kezelésére  vonatkozó ISPM 15 szabványt, amelyet a világ egyre több országában az import alapfeltételeként írnak elő. Az Európai Unió belső áruforgalmában a facsomagolás szabvány szerinti kezelése egyelőre nem kötelező, kivéve Portugáliát, ahonnan csak a fertőtlenítést igazoló jelöléssel ellátott fa csomagolóanyag kerülhet az országból. Az Európai Unió növényegészségügyi megfontolásokból az előírások szigorítását tervezi, amely alapvetően megváltoztathatja az unión belüli kereskedelmi szállítási szabályait.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztréium

FATÁJ kiegészítés:

Az EU Bizottsága Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi vezérigazgatósága, Élelmiszerlánc Biztonsági Igazgatója 2012. január 19-én körlevelet intézett mindenkihez, akit érint. Ennek tárgya: Hatástanulmány az EU-n belüli forgalmazású fa csomagolóanyag kötelező kezelésének bevezetése gazdasági, környezeti és társadalmi mennyiségi hatása. Az ISPM-15 szerinti kezelés EU-n belüli fa csomagolóanyagra is kötelezővé tétele a fenyő fonálférgen túl más karantén károsítók ellen is hasznos lehet. E hatástanulmány elkészítését az EU tagországok növényegészségyi szolgálatai vezetői javasolták 2009. decemberi ülésükön. E tanulmányt az FCEC készíti el, amihez konzultál különböző testületekkel és a szakterület szereplőivel EU és nemzeti szinten. Eric Poudelet igazgató levelével az érintettek együttműködését kéri.

A fa csomagolóanyagok fenyő fonálféreg elleni fertőtlenítése már jó ideje téma, sok ország csak így kezelt anyagot enged be, ezért minden olyan hazai gyártó, amelyik exportál is, mára már berendezkedett a megfelelő eszközökkel és tanúsítványokkal. Az EU is csak így kezelt fa csomagolóanyagot enged be területére. A fenti folyamat tehát annak előszele, hogy lehet hogy hamarosan az EU-n belüli fa csomagolóanyag forgalmazás előtt is kötelező lesz a fertőtlenítés.

A fenti tájékoztató szerinti Food Chain Evaluation Consortium (FCEC) angol nyelvű honlapján növényegészségügyi és állategészségügyi ügyek olvashatóak. A jobb szélső sáv alulról 2. kapcsolója vezet a növényegészségügyhöz, ahol pedig a lap alján van kapcsoló a növényegészségügyi szabályozás konzultációs témáihoz. Mikor elkezdődik a konzultáció a fa csomagolóanyagok EU-n belüli fertőtlenítéséről, annak kérdőívei és egyéb anyagai is itt lesznek megtalálhatóak.

Készültek már alapos tanulmányok, pl. 2008-ban azzól, hogy a Portugáliából terjedés megakadályozása vagy nem megakadályozása milyen társadalmi-gazdasági és környezeti hatásokkal járna. (63 oldal, angol, pdf)

A Közösség növényegészségügyi renszerének értékelése. (2010. szeptember, 52 oldal, angol, pdf) Az EU rakklap ipara: 3 milliárd raklap van forgalomban, az évi gyártás 450 millió db. A PWN (pine wood nematoda = fenyő fonálféreg) becsült lehetséges költség hatása 5 Md Euró/év, Portugáliában most évi 40 millió Euró az FCEC 2008. évi jelentése szerint.

Aki pedig nagyon el szeretne mélyedni a részletekben is: A közösség növényegészségügyi szabályozásának értékelését tanulmányozhatja 420 oldalon angolul, pdf-ben a 2010. májusában közzétett anyagban.

A VM tehát továbbította azt a kérést - melyben most mi is segítünk - hogy ha bármely fa csomagólóanyaggal foglalkozó vállalkozásnál megjelnnének az FCEC hatástanulmányt készítő szakértői, fogdják őket segítőkészen.

MM

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.