FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-27

Harminc alkalmazottal kezdik a bútorgyártást Tornalján

Nyolc hónappal a tornaljai ipari park átadása után sikerült megtalálni az első beruházót - a német érdekeltségű Himolla Group bútorgyártó cég tervezi új munkahelyek kialakítását a városban.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


"Miután az önkormányzat legutóbbi ülésén egyhangúlag elfogadta a német Himolla Group céggel kötendő bérleti szerződés tervezetét, máris megkezdtük a potenciális munkavállalók keresését. A tervek szerint pár napon belül az első csoport a német cég zselízi üzemébe megy szakmai átképzésre, harminc fővel indul majd a gyártás áprilisban. Értesüléseink szerint a német vállalkozás mintegy 450 ezer euró értékű technológia beszerelését kezdi meg. Bútorkárpit varrásával indulna a termelés, erre helyben van elegendő szakember, hiszen az egykori ruhagyár bezárása után sok szakképesített varrónő maradt állás nélkül" - mondta Balajti Lajos hivatalvezető.


A térképre kattintva a GoogleMaps nagyítható térképe jelenik meg

A bérleti szerződést egyelőre öt évre írja alá a várossal a befektető, a kezdeti harmincfős létszámot egy év alatt százötvenre bővítenék. A német befektető, értesüléseink szerint semmilyen állami segítséget vagy kedvezményt nem kért, a technológia vásárlását és beépítését saját forrásaiból fedezi. Tornalja vezetése az ipari park átadása óta keresett beruházót a parkba. A tavaly júniusi átadás után néhány hónappal még három potenciális befektetőről volt tudomása a városvezetésnek. Közülük két vállalkozásnak nem feleltek meg a több mint 10 millió euróért kiépített csarnokok, mert az épület statikai feltételei miatt azokba nehézipart nem lehetett volna telepíteni. Az ipari park támogatásának egyik feltétele az, hogy a 2012 végéig legalább 50 munkahelyet létesít itt az önkormányzat. A német beruházó érkezésével ez a probléma megoldódott.

Az egykori, még az első Csehszlovák Köztársaság idején épült kaszárnyában, a 60-as években alapított Ozeta ruhagyár helyén 2009-ben kezdődött meg az ipari park kialakítása. Uniós forrásokból az épületek megvásárlására és a park kiépítésére 10,46 millió eurót fordíthattak, ennek a jelentős összegnek az 5 százalékos önrészét célirányos hitelből, komoly áldozatok árán tudta csak biztosítani a város. Alig másfél év alatt el is készült két, egyenként két és fél ezer négyzetméter alapterületű gyártócsarnok, az egyik felébe napokon belül elkezdik a gépek beszerelését.

A csarnokok mellett egy 1300 négyzetméteres kiszolgáló- és adminisztratív épületet alakítottak ki. Az objektum őriztetése az átadás óta eltelt időszakban jelentős kiadást jelent a városnak, az energiaszolgáltatóknak havonta mintegy 5 ezer, az őrző-védő szolgáltatásokért pedig közel 3 ezer eurót fizettek. A két csarnok havi bérleti díjából származó bevétel 10 300 euró lenne, emellett az energiaszámlákat is a bérlő fizetné. Márciustól mindenképpen javulni fog Tornalja anyagi helyzete, az új munkahelyek pedig lendületet adhatnak a régiónak.

 

FATÁJ kiegészítés:

A cégcsoport magyarországi vállalkozása (Interfa Bútoripari Kft - Szany) évek óta a harmadik legnagyobb hazai bútorgyártó. Termékeinek 99,3%-át exportálja, jelenleg 573 főt alkalmaz, 2010-es árbevétele meghaladta a 9 milliárd forintot, üzemi eredménye 0,5% volt (árbevétel-arányosan).

 

Elgondolkodtató, hogy a helyszínválasztást milyen szempontok befolyásolhatták. Vajon miért az Aggtelek "magasságában" elhelyezkező szlovák oldal Tornalját választották a németek? [Egy hasonló szlovák-magyar határmenti bútoripari beruházás híre: 150 új munkahely létesült az őrsújfalui (Komárno) bútorgyárban]

 

A 64 éves múltra visszatekintő dél-bajorországi Taufkirchenben a Himolla Group mintegy ezer embernek ad munkát, és Európa egyik vezető kárpitozott bútorokat készítő cége. Az összesen 83 ezer négyzetméteres gyártóbázisán több mint 500 különböző modelljéből naponta 1600 darab terméket állít elő.

 

A csoportot jól jellemzi a 2009 végén a Kisalföldban róluk megjelent írás: "Nem érezték meg a válság hatásait - Emelkedő árbevétellel, bővülő üzemmel és létszámmal éli mindennapjait a válság idején az Interfa kft. "

Forrás: Új Szó; MTI

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.