FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-27

Bevált a biomassza Hangonyon

Hangony - A falusi általános iskolában nem fáznak a gyerekek, jól működik a kazán.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az Ózdtól alig öt kilométerre található Hangonyon a mintaberuházásnak számító rendszert alakított ki néhány esztendővel ezelőtt. Az általános iskolában biomassza alapú fűtésrendszerre tértek át, elsősorban anyagi megfontolásból. A kazán tökéletesen működik, a gyerekek 25 fokos melegben tanulhatnak hétköznapokon. - Erről a rendszerről jelenleg még csak az iskolát látjuk el fűtéssel, de a kazánnak olyan nagy a teljesítménye, hogy a többi falusi intézményt is rá lehet kötni - árulta el Hangonyi László, Hangony polgármestere. - Már a tanulmányterv elkészítésekor is figyelembe vettük azt, hogy egy 100-150 méteres körben bővíthető legyen a hálózat. Ebből a szempontból szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen valamennyi közfeladatot ellátó intézmény egymás mellett található.

 

Jóval olcsóbb

Nagyjából 40 millió forintos beruházás kellene ahhoz, hogy a bővítést el lehessen kezdeni. Hangonyi László szerint a legrövidebb idő alatt igyekeznek megteremteni a szükséges forrást, hiszen így jóval olcsóbb a meleg előállítása, mintha gázzal történne ugyanez a "művelet". Az ország több iskolájával ellentétben Hangonyon nincs gond a hőmérséklettel, ebből a szempontból teljesen zavartalan az oktatás.

 

Biztosított alapanyag-ellátás

A környező területekről a vágástéri hulladékok, valamint a lakossági gyümölcsfa-nyesedék is ide kerül. Próbaképp egy energiaerdőt is kialakítottak a faluban, az itt keletkező felhasználható alapanyag is a kazán működését segíti. Korábban, amikor még fedetlen területen tárolták az anyagot, vizesedés miatt akadtak gondok, de most már ezzel sincs semmilyen probléma.

- Ebből a szempontból egyáltalán nincs félnivalónk - folytatta Hangonyi László. - Sőt, olyakor többletünk is van alapanyag terén. Ezért is gondolkodunk a bővítésben, mert komoly anyagi megtakarítást jelentene, ha a többi intézményünket is rá tudnánk kötni a rendszerre.

Hangonyon több önkormányzat is érdeklődött már a kazán gyakorlati tapasztalatairól. A megyében és a régióban ugyanis sokan foglalkoznak a biomassza gondolatával. A kis észak-borsodi település ebből a szempontból úttörő munkát végzett. A polgármester szerint több haszna is van a kazánnak: olcsóbb az energia, munkahelyet biztosít a helyieknek, az iskolában pedig melegben, nyugodt légkörben tanulhatnak a gyerekek.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.