FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-28

Egyedi rönkház őrségi fenyőből

Könczöl Józsefnek és feleségének, Ibolyának egyaránt az volt a gyermekkori álma, hogy faházban éljen. Amikor aztán sok albérletes év után építkezni kezdtek, valóra váltották vágyukat Tanakajdon.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A faházépítés nem volt egyszerű dolog. A rönkházra kapott ajánlatok irreálisan drágák voltak. Miután alaposan feltérképezték a lehetőségeket, úgy döntöttek, hogy jobb, ha maguk oldanak meg mindent. Már a hitelfelvétel sem ment simán, hisz faházépítésre kialakítot konstrukció nem létezett. Szerencsére sikerült egy rugalmas bankot találniuk.

Könczölék úgy járták végig az építkezés útját, mint a mesében. A szombathelyi erdészettől 230 köbméternyi rönköt vásároltak, méghozzá úgy, hogy a helyszínen, a szalafői erdőben választották ki a megfelelő példányokat. A gatter méretre vágta a rönköket [FATÁJ megjegyzés: pontosabb lenne gerendaháznak nevezni az épületet, mivel a gatter-vágta majd asztalos-gyalulta alakzat alapján minden bizonnyal négyszög-keresztmetszetű gerendákból építették, és nem cilindrikus, avagy kör keresztmetszetű rönkből. Mindez a fotón is látható.], az asztalosüzem legyalulta. József nagyjából lerajzolta, hogy milyen otthon szeretne, ehhez aztán kellett egy tervező, egy statikus, meg egy jó ácsbrigád. Az utóbbi második nekifutásra sikerült, az első vállalkozó eltűnt az előleggel. Végül, a telekvásárlástól számított két év múlva költözhettek.

- A csapolással készült rönkfal és a belső borítás között tíz centi kőzetgyapot szigetelés van - mutatja a házigazda. - Most már tíz centivel többet tennék rá, de a gázköltségünk még így is alacsonyabb, mint egy ugyanilyen alapterületű téglaépületé. A gerendákat tűzgátló anyaggal kezeltük. Kívülről lenolaj óvja a fát az időjárás viszontagságaitól, illetve ötévente vizes alapú fapáccal kell lekenni. Úgyhogy nálunk nincs tatarozás, hanem amikor ráérek, kimegyek egy kicsit pácolni - mosolyog a családfő.

Ibolya testvéreivel negyven négyzetméteres lakótelepi lakásban nőtt fel - itt a nappali önmagában ennek kétszerese. A társalgó és étkező-konyha funkciót két lépcsős szintkülönbség és eltérő burkolat határolja el. A hatalmas kertbe gyümölcsfákat ültettek, nyáron pedig következik a parkosítás.

Könczölék le sem tagadhatnák, hogy mennyire élvezik a hatalmas, fenyőillatú nappalit, az egyedi kazettás ablakokon beáradó napfényt. A gyerekszobákba és a fürdőbe Ibolya óhaja szerint gipszkarton burkolat került, hogy a falak színét változtatni lehessen. A belső térben is a ház jellegének megfelelően igyekeztek kialakítani mindent. Amit csak lehet, maguk készítenek: a férj bútorokat ácsol, a feleség varrja a függönyöket, a bútorkárpitot. A gerendás mennyezet alatt natúr színű bútorok kaptak helyet, az étkező középpontjában a hatalmas tölgy asztallal, mely körül, ha itthon van a három gyermekkel és már egy unokával is büszkélkedő család, tíz szék sem elég. Természetes színű a járólap és a fürdőszobában a csempe is. Persze sok minden hátravan még: így a háziasszony álma, a bárpultos, új konyhabútor.

- Ha újra kezdhetném az építkezést, annyit változtatnék, hogy kevésbé forgalmas, természetközeli helyszínt választanék - mondja a családfő. - Terveznék egy pincét is, ahol a kerti terményeket tárolni lehetne. Ma már a tervezett szélkereket is könnyebb lenne megvalósítani, mint amikor kezdtük az építkezést.

 

Maguk választották ki a fenyőket a szalafői erdőben.

Forrás: VasNépe

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.