FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-03-12

2013-tól csökkenhet a szakmunkás tanulók juttatása

A Szakképzési hozzájárulásról és a szakképzés fejlesztésének támogatásáról szóló Törvény 2012. január 1-től lépett hatályba, ami alapjaiban változtatta meg a szakképzési hozzájárulás rendszerét.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


AZ ÉVOSZ szakmunkástanulók gyakorlati képzésével foglalkozó tagszervezetei a szakképzés rendszerével kapcsolatban több alapvető, koncepcionális kérdést fogalmaztak meg.

A gyakorlati képzés finanszírozására meghatározott 440.000 Ft alap-normatív támogatás szakmacsoportokét eltérő mértékű. Az építőiparra három szakmacsoport, azaz a gépészet 566.822 Ft, az építészet 562.374 Ft, és a faipar 528.505 Ft/fő/év normatívája vonatkozik. Meg kell jegyezni, hogy valóban egyszerűsödött a képzésre fordított költségek elszámolása, azonban a mintegy 200.000 forintnyi támogatás kiesést az amúgy is rossz gazdasági helyzetben lévő építési vállalkozások nem tudják kigazdálkodni. Emiatt közös megegyezéssel csökkenteniük kellett a tanulók juttatásait, és az oktatókat 6 órás munkarendbe kellett átsorolniuk. Az ÉVOSZ helyesnek tartja a gyakorlati képzés időarányának növelését, azonban ennek megvalósításához a vállalkozásokat is érdekelté kell tenni. A problémák felszínre kerülését ebben a tanévben még gátolja a jogszabály tanulószerződés felmondását korlátozó szigorú szankciója, azonban a szeptemberi tanévkezdéstől ez a korlátozás már nem kötelezi a vállalkozókat a tanulóképzés veszteségeinek további finanszírozására. Ez mindenképpen szükségessé teszi a szakmánkénti normatíva mértékének finomítását.

A vállalakozók inkorrektnek tartják a törvénymódosítás tanév közbeni bevezetést is. A tanulók a hiányszakmák esetében eddig a minimálbér 50 %-nak megfelelő juttatást kaptak, ami a jogszabályváltozás következtében 18 %-ra csökkent. Az építőipari szakképzésben tanulók többsége azonban olyan hátrányos helyzetű, sok esetben roma családból származik, ahol a tanuló juttatása a család összes jövedelme szempontjából meghatározó volt. Így a jogszabályváltozás ezt a réteget is hátrányosan érintette.

A Minisztérium célja elsősorban a fővállalkozásként tanulóképzéssel fogalakozó cégek tevékenységének megszüntetése. A jogszabályváltozás azonban ezzel együtt a nagyobb lét-számban tanulót foglalkoztató építési vállalkozásokat is hátrányos helyzetbe hozta. A duális rendszerű szakképzés magyarországi modelljéből ugyanis hiányzik az un. üzemen kívüli gyakorlati képzés lehetősége. A vállalkozás azonban csak olyan feladatot tud a tanulóval elvégeztetni, amire neki is megrendelése van, és nem azt, amit az iskolai tananyag alapján éppen gyakorolnia kellene. A nyugat-európai duális szakképzési modellben ezt a szerepet az üzemen kívüli gyakorlati képzés keretében magvalósuló tanműhelygyakorlat tölti be. A szakmailag jól ellenőrizhető képzést nyújtó nagyobb vállalkozások helyébe lépő kisvállalkozások a minőségi szakképzés követlényeit gyakorlati oktató és tanműhelygyakorlat hiányában szakmailag nem tudják biztosítani. A nemzetközi szakmunkásversenyeken az elmúlt években elért eredményeink is jól példázzák a szakképzés problémáit, így célként a gyakorlati képzés megfelelő tartalommal való megtöltését kell tekintenünk.

A Minisztérium képviselője részéről több alkalommal is elhangzott, hogy a gyakorlati oktatónak minimált bért kell kapniuk. Az ÉVOSZ vezetősége azonban ezzel nem ért egyet, mivel a minimálbéren foglalkoztatott gyakorlati oktatók alkalmazása a képzés minőségének további romlását eredményezné. A Kamara számára is komoly veszélyt jelent az, ha az új szakképzési modell bevezetése a gazdaság számára nem a kívánt eredményt biztosítja.

Az ÉVOSZ vezetősége a tradicionális építőipari szakmák összevonásával sem ért egyet. Az NGM az MKIK koordinálásával az OKJ-ben szereplő 430 szakmát közel felére kívánja csökkenteni. A kőműves, az épületburkoló, az ács és a tetőfedő szakmák a nagy szakmai hagyományokkal rendelkező, és már évtizedek óta tényleges duális szakképzési rendszerben oktató nyugat-európai országokban is önálló szakmáknak számítanak. Az építőipart döntően jellemző kis-, és mikro vállalkozások esetében nem várható el, és nem is biztosítható, hogy a tanulók a gyakorlati helyükön a szakmaösszevonások által létrehozott "öszvér szakmák" minden egyes részterületét megfelelő módon megismerjék, és be tudják gyakorolni.

Az építőipari szakma érvelését többek között az is alátámasztja, hogy az említett négy építőipari szakma a WorldSkills, és EuroSkills nemzetközi szakmunkás versenyeken is önálló szakmaként szerepel. Az ÉVOSZ az elmúlt években az MKIK támogatásával mind a négy szakmában indíthatott versenyzőket ezeken a versenyeken, azonban éppen az ott szerzett tapasztalatok is azt támasztják alá, hogy a magyar versenyzők, elsősorban a gyakorlati kompetenciáik hiánya miatt, a tényleges duális képzést megvalósító országok versenyzőihez képest csak meglehetősen szerény eredményt tudtak elérni. A szakma éppen ezért az egyes építőipari alapszakmák képzési követelményeinek a nyugat-európai követelményekhez való felzárkóztatását, és nem annak még további fellazítását tartja elfogadhatónak.

Forrás: IngatlanBefektetés

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.