FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-03-29

Az erdők (és lakói) is megsínylik a csapadék hiányát

Nehezíti a tavaszi erdősítési munkálatokat a hosszú ideje tartó száraz időjárás, a csemeték gyökerét ültetés előtt be kell nedvesíteni, hogy esélyt kapjanak a túlélésre. A vadállományra is fokozott figyelmet kell fordítani.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A vadállományra is fokozott figyelmet kell fordítani ebben a csapadékhiányos időszakokban, főleg a vaddisznóskertekben alakulhat ki nyárra vízhiány.

 

A magyarországi meteorológiai mérések történetében 2011 volt a legaszályosabb év, a talaj vízkészletei kifogytak az idei esztendő elejére. Az elmúlt három hónap szintén rendkívül száraz volt, a talaj felső rétegeiben gyakorlatilag nincs a növényzet számára felvehető víz. A jelenleg folyó erdősítési munkákat (csemeték ültetése, magvak vetése) komoly mértékben veszélyezteti ez a száraz időjárás. A tavaszi erdősítési szezon április végén befejeződik, és amennyiben április és május is csapadékszegény lesz, komoly aszálykárokkal kell számolni. Erre legutóbb 2007-ben volt példa, amikor a SEFAG Zrt.-t 500 hektáron érte aszálykár, ebből 385 hektárt újra is kellett erdősíteni.

 

A SEFAG Zrt. szakemberei a csemeték gyökérzetének pépelésével, azaz nedvesítésével, vízfelvételt segítő szer használatával próbálják elejét venni a friss erdősítés elhalásának, de ez is csak rövid ideig biztosítja a túlélést. A tavaszi időszak után ráadásul a talajaszály mellett megjelenő légköri aszály is további veszélyforrást jelent, mivel ez fokozott párologtatásra készteti a növényt, ezért annak gyors pusztulásához vezet. De az idősebb állományok is megsínylik a vízhiányt: egyrészt visszaveti őket a növekedésükben, másrészt szervezetük legyengül, fokozottan ki lesznek téve a károkozóknak, gombáknak, rovaroknak.

 

A száraz időszak a vadállomány számára is kedvezőtlen. Egyelőre találnak az állatok ivóvizet, néhány erdei dagonyát, ahol megszabadíthatja magukat a kellemetlen vérszívóktól. A SEFAG munkatársai folyamatosan figyelik az erdei vízfolyások, vízállások állapotát, és amennyiben a helyzet súlyosbodik, mesterségesen pótolják a hiányzó éltető vizet.

 

Az erdők esetében (akár fiatal, akár idős) egy alapvetően emberi gondatlanságból, felelőtlenségből eredő veszély is fokozottan jelen van, hiszen az erdőtüzek számára ez az időjárás rendkívül kedvező. Felhívjuk ezért a figyelmet, hogy erdőben, és annak 200 méteres körzetében - még a kijelölt tűzrakó helyeken is - március eleje óta tilos a tűzgyújtás!

 

A SEFAG Zrt.-ről röviden:

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. az ország egyik legjelentősebb erdőgazdálkodója, mintegy 86.000 hektár állami területet kezel a Dél-Dunántúlon. Az erdőfelújításhoz szükséges csemeték, szaporítóanyag nagy részének előállítását a társaság leányvállalata, a SEFAG MAG-Csemete Kft. végzi, valamint a fafeldolgozás egy része is saját tulajdonú vállalat, a CS-FA Csurgói Faipari Kft. telephelyén történik. A 100%-os leányvállalatok felsorolását az erdészeti gépjárművek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó ERDŐGÉP Kft. teszi teljessé.

A SEFAG Zrt. egyben az ország legnagyobb vadgazdálkodója is, 103.000 hektáron végez vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet. A nyolc különálló területen minden hazai nagyvad megtalálható és vadászható. A társaság kezelésében levő állomány minőségét fémjelzi, hogy a nyolcból hét vadászterület különleges rendeltetésűvé nyilvánított, kiemelkedő genetikai értéket képvisel.

A vadászvendégek és az ökoturizmus rajongóinak kényelméről több vadászház, valamint a Hotel Kardosfa gondoskodik, utóbbi a Zselici Tájvédelmi Körzetben 23 szobával várja vendégeit. A vállalat életében a közjóléti tevékenység szintén kiemelt jelentőséggel bír, a SEFAG Sziágyon erdei iskolát, Mesztegnyőn kisvasutat üzemeltet, valamint számos parkerdőt és arborétumot is gondoz.

Sajtóközlemény, Forrás: SEFAG Zrt

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.