FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-07-02

Átadták a Kamaraerdei Tanösvényt

Június 27-én ünnepélyesen átadták a Kamaraerdei Tanösvényt, amely Újbuda Önkormányzatának finanszírozásában valósult meg. A tanösvény négy kilométer hosszú és két óra alatt járható be. A tanösvénytáblák és a vezetőfüzet segítségével a földtani, ökológiai, tájtörténeti leírások mellett az erdő növény- és állatvilágát, és az erdészeti tevékenységeket is megismerhetik az oda látogatók.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A tanösvény kialakításának terve már a polgármesteri választási programban is szerepelt. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal, a Pilisi Parkerdő Zrt-vel, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel széleskörű egyeztetéseket folytattunk le. Tájékozódtunk a Csobánkán, Gánton, Ság-hegyen, a Vértesi Natúrparkban és a Zemplénben már megvalósult tanösvények hasonló kivitelezési munkáiban szerzett tapasztalatokról.

A tanösvény teljes mértékben Újbuda önkormányzatának finanszírozásában valósult meg, közel kilenc millió forintos beruházásként.

 

A forrást a Kerületi Környezetvédelmi Alap biztosította. A kivitelező az Öregszirt Kft. volt. A Kamaraerdő budapesti viszonylatban az egyik legjelentősebb egybefüggő erdőterület, melynek kezelője, fenntartója a Pilisi Parkerdő Zrt. A csúcsa a Vadász-hegy, mely 244 méter magas. (Összehasonlításként: a Gellérthegy 235 méter magas.) Ez az erdő - amely turisztikai, rekreációs szempontból az utóbbi évtizedekben méltatlanul alulhasznosított volt - terveink szerint Újbuda környezeti nevelési programjának bázisterülete lesz.

 

A tanösvény négy kilométer hosszú és két óra alatt járható be. A legmagasabb és legalacsonyabb pontja közötti különbség száz méter. A tanösvény nyomvonala egy nyolcast formál, melynek központja a Nagy-rét. Úgy alakítottuk ki, hogy az egyik ága a földtani, geológiai, ökológiai és tájtörténeti ismeretek tanulmányozására adjon lehetőséget, a másik ága pedig a növény- és állattani értékeket, valamint az erdészeti tevékenységet mutassa be. A Nagy-réten pedig a természetvédelem fontosságáról adunk információkat.

 

A tanösvénynek 12 állomása van. Ennek megfelelően 12 információs táblát állítottunk fel, illetve elkészült a tanösvény kísérőfüzete, mely ugyanígy 12 tematikus fejezetben, 24 oldalon, de a tábláknál értelemszerűen nagyobb terjedelemben és bőséges képanyaggal mutatja be Kamaraerdőt. A füzet ingyenesen kerül terjesztésre, 14.000 példányban készült, így eljuthat a civil szervezetekhez, az okmányirodán és a hivatal portáin, a Sas-hegyi Természetvédelmi Terület látogatóközpontján, stb. keresztül az érdeklődő lakossághoz, de ami a legfontosabb, hogy az oktatási intézmények minden egyes tanulójához felső tagozaton két-három éven keresztül, kimenő rendszerben.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.