FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-07-04

Fából dízel

A faipar újabb versenytársa, az erdőgazdálkodók újabb piaci lehetősége, ha ez az eljárás elterjedne. Az OMV Schwechaton megnyitotta BioCRACK próbaüzemét.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Az OMV és a BDI dízelt fából dízelt gyárt.

 

Doris Bures, közlekedési, innovációs és technológiai miniszter, valamint Gerhard Roiss az OMV vezérigazgatója 2012. július 2-án adták át a BioCRACK próbaüzemet (pilot plant) az OMV schwechati olajfinomító telepén.

Az üzem a világon az első a maga nemében: tömör biomasszát, mint szalmát és fát alakít közvetlenül dízel üzemanyaggá. Két célt is teljesít az üzem: dízelt állít elő a növekvő kereslet kielégítésére, ugyanakkor növeli az üzemanyagok terén a bio részarányt. Ez az innovatív eljárás ezért a jövő útja.

Az OMV és a BDI - BioEnergy International AG közösen szálltak be a BioCRACK pilot projektbe 2009-ben,amit támogatott a BMVIT (az említett osztrák minisztérium) és az Osztrák Klíma és Energia Alap.

Gerhard Roiss az OMV vezérigazgatója szerint: "Az európai üzemanyag piac jelentős kihívások előtt áll: ki kell elégíteni a növekvő dízel-olaj keresletet, valamint a szállítási üzemanyag szektorban 2020-ra el kell érni a legalább 10%-os megújuló energia részarányt. A hagyományos első generációs bioüzemanyagok nem jelentenek hosszútávú megoldást, mivel az ehhez szükséges alapanyag termesztése versenyhelyzetet teremtett az élelmiszer előállítás számára."

A második generációs üzemanyagokat biomasszából állítják elő a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás feleslegeit (pl. faapríték és szalma) felhasználva, de élelmiszer [mármint élelmiszer alapanyag] felhasználása nélkül. Ez azt jelenti, hogy az üzemanyag nem fog versenyezni az élelmiszerhez szükséges területekkel. A második generációs bioüzemanyag további előnye a kiváló környezeti egyensúly, a gyártás során kisebb CO2 kibocsátás.

Forrás: ihb.de 2012-07-03, omv.at 2012-07-02, Kép: OMV

FATÁJ kiegészítés:

 

Tartok tőle, ha ez az eljárás nagy mértékben elterjedne, ugyanolyan üzleti érdekütközés lenne az eredménye, mint az élelmiszeripar esetében volt, csak ez esetben a faipar szenvedne csorbát. A mezőgazdasági terményeket (pl. kukorica) nem vitték a bioerőművekbe közvetlenül, az túl nagy felháborodást okozott volna. Az üzemanyag-termelésbe fogásuk azonban végül ugyanide vezetett.

Az IHB cikkében az alapanyag: "excess of agriculture and forestry (e.g. wood chips and straw)", tehát a mező- és erdőgazdálkodás feleslege, mit az apríték és a szalma. Az ÖMV eredeti szövege: "Restprodukten der Land- und Forstwirtschaft (z.B. Hackschnitzel und Stroh)" nem felesleget, hanem eseléket, maradékot említ. Azonban a fakitermelés esetén ilyen nincs. Van az apadék, ami az erdőn marad és van az erdei rakodóra (bármely alakjában: az arítéktól a rönkig) kiszállított erdei fatermék. Amit az erdőből nem hoznak ki, az semmilyen felhasználóhoz nem juthat el. Amit pedig kihoznak, annak vevője van vagy lesz, melyek versengenek az árualapért.

Minden esetre úgy tűnik megjelent a színtéren a fafelvevő technológiák között egy újabb játékos. Majd kiderül mennyire lesz sikeres.

Kieg.: MM

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.