FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:2012-09-03

Megúszhatja az AES az egymilliárdos nemfizetést

A főkapitányság megállapította, hogy az amerikai hátterű kft. nem tévesztette meg szándékosan a cégeket, melyektől úgy rendelt egymilliárd forintnyi tüzelőanyagot, hogy tudta: azt nem fogja kifizetni.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az AES Borsodi Energetikai Kft. javára döntött a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-Főkapitányság abban a perben, amelyet volt beszállítói indítottak az azóta felszámolt társaság ellen.

A főkapitányság megállapította, hogy az amerikai hátterű kft. nem tévesztette meg szándékosan a cégeket, melyektől úgy rendelt egymilliárd forintnyi tüzelőanyagot, hogy tudta: azt nem fogja kifizetni. Az sem mutatható ki a főkapitányság szerint, hogy a kft. képviselői a jogtalan haszonszerzés érdekében tanúsítottak olyan magatartást, amellyel beszállítóikat szállításos kötelezettségeik teljesítésére késztették volna. Vagyis nem volt bűncselekmény, lezárult a nyomozás.

 

Mindazonáltal mégiscsak furcsa dolog történt. Az AES már 2011 februárjában eldöntötte, hogy csődeljárást kér önmaga ellen, márciusban kezdeményezte is önmaga jogutód nélküli felszámolását, de még áprilisban is rendelt tüzelőanyagot. Május 2-án elindíttatta önmaga ellen a felszámolást. Eljárását néhány beszállítója csődbűntettnek értékelte és bepanaszolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, mások a Miskolci Rendőr-főkapitánysághoz fordultak, különösen nagy kárt okozó csalást sejtvén.

 

Az AES maga is elismerte, hogy 1,108 milliárd forinttal tartozik 85 beszállítójának, de annak rendezéséről nem tudtak megállapodni. Volt partnereinek egyébként további hétmilliárd forint vitatott követetésük is volt.

 

A B. A. Z. megyei főkapitánysághoz a két feljelentés összevonásaként került az ügy. A főkapitányság azért nem látott bűnügyet a történetben, mert meggyőzte az erőműtársaság részéről kihallgatott tanúk érvelése. Mint kiderült: a rendelések feladása időpontjában még várható volt, sőt utóbb származott is akkora árbevétele az AES-nek, amennyiből kifizethette volna a hitelezőit, sőt az összes eszközének az értéke is nagyobb volt az összes tartozásánál. A fedezet megléte alapján azonban a főkapitányság csak a jogtalan haszonszerzés szándékát zárta ki, azt már nem vizsgálta, hogy ha ráadásul volt is pénze az AES-nek, miért nem fizetett. Elfogadta azt is, hogy azért kellett üzemben tartani a leállítani kívánt erőműveket, mert tulajdonosa az AES Kft.-re vevőt keresett, és egy álló erőmű eladása nehezebb, mint egy működőé. Vagyis nem megtévesztésből, hanem egy utóbb meg nem valósult terv részeként vásárolt szenet az azóta leállított borsodi, és biomasszát (=faanyagot) tiszapalkonyai erőművének az AES.

Forrás: vg.hu

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.