FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-09-24

Magyar erdészeti középiskolások Németországban

Kilenc erdészeti középiskolás indult Németországba szeptember elején 6 hetes szakmai tapasztalatszerzésre a NAVKI szervezésében.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 

A GAZDANet.eu honlap képzések rovatában szerepel, hogy a 2012. februárjában sikeresen benyújtott Leonardo mobilitási pályázat keretében 25 erdész és lovas szakképzésben résztvevő fiatal számára nyílik lehetőség németországi gyakorlaton részvételre 2012. ősze és 2014. tavasza között.

E program bemutatása.

 

Így kezdődik a program leírása:

 

A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) (korábban VM VKSZI) Leonardo mobilitás pályázat keretében lehetőséget hirdet erdész, illetve lovász végzettséggel rendelkező vagy erdész szakképzésben résztvevő fiatalok számára Németországban szervezendő mezőgazdasági gyakorlaton részvételre.

A projekt keretében 10 lovász fiatal 2013., illetve 2014. tavaszán kezdheti meg a 6 hetes külföldi gyakorlatát. 15 erdész tanuló 2012, illetve 2013 őszén utazhat ki szintén 6 hetes gyakorlatra. Mecklenburg-Vorpommern tartomány területén kapnak elhelyezést a fiatalok.

A gyakorlat helyszíne nagy jelentőséggel bír, hiszen Németország is az Európai Unió tagja, illetve a magyar vidékkel hasonló kezdeti adottságokat mutató Mecklenburg- Vorpommern fejlődését, uniós tapasztalatait a térségben gyakorlatot végző magyar vidéki fiatalok első kézből figyelhetik meg. A program szervezésével a kedvezményezettek szakmai és nyelvi ismereteit kívánjuk bővíteni. Nézeteink szerint azt fejlettebb piacgazdasági gyakorlattal rendelkező vállalatoknál nagyobb biztonsággal sajátítják el, és megszerzett tapasztalataikat kamatoztathatják szülőhazájukban, esetleges önálló vállalkozásaik alapításakor, vezetésekor.

 

A programmal kapcsolatban a kiutazókat részvételi költségek nem terhelik.
Regisztrációs díjat sem kell fizetniük.

Az első hét a nyelvi felkészítésé (akklimatizáció), majd kezdődik a gyakorlati tapasztalatszerzés.

A pályázat elismeréseként a részt vevő gyakornokok Europass mobilitási bizonyítványt, illetve értékelést kapnak a fogadó helyektől.

 

Szeptember 3-án indult az első erdészeti csoport. (A következőre majd 2013. tavaszán lesz lehetőség.)

 

A fényképen: Kobán Péter, Orsós Tamás, Novográdecz György, Ligeti Dániel, Mezei Klára, Élő Izabella (projekt koordinátor és kísérő személy), Varga Péter, Vörös Dávid, Schmidt Zoltán, Kondricz Endre István, Bazan Diána (projekt koordinátor).

 

Kobán Péter, Orsós Tamás, Novográdecz György a Somogyi TISZK DRÁVA VÖLGYE Középiskola tanulói.

Ligeti Dániel, Mezei Klára,  Varga Péter, Vörös Dávid a Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium (NyME) tanulói.

Schmidt Zoltán, Kondricz Endre István pedig a Marcali Városi Önkormányzat Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola és Szakiskola tanulói.

 

A résztvevők: szakirányú középiskola utolsó évét befejező, illetve szakirányú technikus éveit töltő fiatalok közül kerültek ki.

A szakmai gyakorlat helyszíne: Németország keleti része Sanitz-Rostock környéke. Ahol a konkrétan a gyakorlat időt töltik majd, az alábbi városok, települések és környékük: Born, Güstrow, Finkenthal, Billenhagen, vagyis a résztvevők 4 különböző gyakorlati helyen lesznek.

A  program célja, hogy erdészeti gyakorlati és elméleti szakmai ismerteiket bővítsék a kinn töltött idő alatt, esetenként kiegészítve azt vadászati, illetve környezetvédelmi tudással is.

Összesen hat hetet tölt kint a csoport jelen pályázat keretében Németországban. Az első héten nyelvi, kulturális, illetve lélektani felkészítést kapnak. Majd megkezdődik a terepi szakmai gyakorlat a gyakorlati helyeken.

A korábban érdeklődést mutatott szakiskolákban a kijelölt kapcsolattartók (a szaktanárok) segítették a program népszerűsítését és az előzetes helyszíni kiválasztást nyelvi és szakmai szempontok szerint. Végül a NAKVI programért felelős munkatársai a németországi felkészítést szervező közvetítő partner bevonásával kiválasztották ki a végső részt vevőket. Mindig van bizonyos mértékű túljelentkezés, hiszen a szakközépiskolákban jó híre van a NAVKI programjainak, mind a vezetőség, mind a tanári kar támogatja ezt a munkát, illetve a fiatalok is egymást lelkesítve jelentkeznek. Jelen erdészeti csoport esetében szinte kétszeres volt az érdeklődők száma.

A résztvevők kiválasztásának egyik alapja a célország nyelvének ismerete. Nyelvvizsgát nem kell tenni vagy bemutatni, azonban a kiválasztás egyik alapja a nyelvi meghallgatás.

A program egyik célkitűzése, hogy a résztvevő fiatalok önállóságát is nagy mértékben növekedjen, önbizalmuk fejlődjön. Lesz velük kísérő személy, aki néhány napot kinn tölt a felkészítő idején. Az előkészítő hét magyarul jól beszélő pedagógus  vezetésével zajlik, mivel fontos, hogy valóban "ráhangolódjanak", közösen akklimatizálódjanak a fiatalok a konkrét gyakorlat megkezdése előtt, hiszen az utána következő 5 hét alatt 2-3 fő lesz 1-1 gyakorlati helyen, ahol önállóbbnak kell már lenniük. Vagyis ekkor már nem lesz velük  kísérő személy, "csupán" a gyakorlati helyen dolgozó helyi mentoraik. (Természetesen a háttérben a programot szervező NAVKI munkatársak mindig rendelkezésre állnak.)

A fiatalokat, illetve családjaikat semmilyen költség nem terheli, mert minden kiadás az elnyert támogatásból lehet fedezni.

A NAVKI részéről a program koordinátorai: Élő Izabella és Bazan Diána.

A hivatkozott honlap
és a program koordinátorával levelezés
alapján összeállította: MM

FATÁJ kiegészítés:

Nagy örömmel vettük a hírt erről a lehetőségről, illetve a csoport indulásáról és szívesen számolunk majd be tapasztalataikról.

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.