FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:2012-10-03

Három megyényi fát enne meg a gigantikus brit bioerőmű

Biomasszára fordulnak az Egyesült Királyság hatalmas szénerőművei. Nagy-Britannia legnagyobb szénerőműve pár éven belül a világ legnagyobb biomassza-erőművévé válhat, amennyiben a Drax vállalat végrehajtja nemrég bejelentett tervét. Csak ez az egy erőmű magyar viszonylatban több megyényi erdőültetvényt emésztene fel, és számos más szénerőmű hasonló terveket fontolgat.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Jelentős fordulat várható a brit energiapiacon azt követően, hogy a kormányzati célkitűzések a korábbi vegyes tüzeléses elképzelésekkel ellentétben a jövőben a tiszta biomassza-tüzelésű megoldásokat támogatná.

Az Egyesült Királyság 2009-ben vállalta, hogy 2020-ra az energiaellátásán belül 15%-ra növeli a megújuló energiaforrások részarányát. A szigetország már jelenleg is formálja a 2020-at követő zöld politikáját, amelynek szerves részét képezi az áramtermelés dekarbonizálása.

Ennek megfelelően a brit kormány továbbra is kitart a nukleáris energia mellett, illetve támogatja a megújuló energiaforrások részarányának növelését. Komoly kihívást jelent az ország áramellátásának viszonylag nagy szénkitettsége, amelynek kezelésére egyrészt tengeri szélerőművek általi kapacitás-kiváltással, illetve a meglévő erőművek átalakításával igyekszik megfelelni a kormány.

2011-ben a szén éppen hogy csak lemaradva, a második legfontosabb energiahordozó volt a szigetország áramellátásában. A tavaly elfogyasztott elektromos áram 33,8%-a származott szén elégetéséből.

 

A brit politikusok nemrégiben még az ország szénerőműveinek megmentése céljából az ún. vegyes tüzelés támogatása mellett foglaltak eljárást. Az eljárás hazánkban sem ismeretlen, mi több a hazai megújuló energiatermelés nagy része is ilyen, szén és biomassza vegyes tüzeléséből származott.

 

Ezt követően azonban változtak a prioritások és a tiszta biomassza-tüzelés került előtérbe. Ezzel összefüggésben a napokban egy igen fontos bejelentés érkezett az Egyesült Királyságból, ami azon túl, hogy a brit erőművállalatok alapvetően adaptív hozzáállásáról tett tanúbizonyságot, ismét felvetette a biomassza zöld energiaforrásként való elfogadottságának megkérdőjelezhetőségét.

 

A világ egyik legnagyobb biomassza-erőműve

Az Egyesült Királyság legnagyobb szénerőművét birtokló Drax a napokban bejelentette, hogy egy közel 1 milliárd dollár értékű beruházási program eredményeként a világ egyik legnagyobb biomassza-erőművét fogja létrehozni.

A hetvenes években épült Drax szénerőmű kapacitása 3960 MW, amely közel két Paksi Atomerőmű teljesítményével egyenértékű. A hat kazánnal bíró erőmű Nagy-Britannia legnagyobbja, és egyben legnagyobb CO-kibocsátója is.

A Drax napokban tett bejelentése szerint jövő év júniusáig az egyik kazánt átalakítják tisztán biomassza-tüzelésűvé, és 2017-ig további két egységen végeznének el hasonló átalakítást. A beruházási program tervezett értéke 700 millió font. A kazánok átalakításán túl a társaságnak hatalmas tárolórészt is ki kell alakítani a biomassza kezelésére. A Drax négy óriási fedett tárolót épít a faanyag tárolására, amelyek egyenként nagyobbak lesznek mint a 41 méter magas Royal Albert Hall.

 

A tüzelőanyag biztosítására társaság már most leszerződött több erdészettel és mezőgazdasági vállalkozással, valamint pelletáló üzemekbe fektetett Észak-Amerikában. A bejelentést azonban nem mindenki üdvözölte, mondván, hogy az erőmű méretéből adódóan már igencsak megkérdőjelezhető, hogy fenntartható módon biztosítható lesz-e a biomassza-ellátása.

 

Habár az Európai Unió karbonsemlegesnek minősíti a biomassza-tüzelést, mert a fa megköti a légkörből a szén-dioxidot, többen úgy vélik, hogy ilyen méretekben már korántsem egyértelmű a biomassza-erőművek jótékony hatása. Egyrészről szinte pillanatok alatt a levegőbe kerül az a CO2-mennyiség, amelyet a fák csak évek alatt képesek megkötni, másrészről peidig ilyen nagy méret esetén már nagyobb távolságokból kell hozni a faanyagot, amelynek szintén érdemi környezetterhelése van.

2017-re az egység évi 7,5 millió tonna biomassza-szükséglettel bír majd a Renewable Energy World értesülése szerint. A portál az RWE egy korábbi biomassza-erőmű ellátásra vonatkozó számításaira hivatkozva úgy kalkulált, hogy az Drax biomassza-igényeinek fedezésére közel akkora faültetvény-terület kell majd, mint Vas, Zala és Veszprém megye teljes területe.

 

Nem a Drax az egyetlen szénerőmű az Egyesült Királyságban, amely bimoassza-tüzelésre történő átállásban látja a jövőjét. Az RWE tavaly alakított át az 1131 MW-os szénerőművét 750 MW-os biomassza-erőművé, míg a dán hátterű DONG Energy szintén félmilliárd fontot készül beruházni három szén- és gázerőművének zöldítésébe. Az E.ON szintén azt tervezi, hogy brit szénerőművének egyik 500 MW-os blokkját átalakítja biomassza-tüzelésűvé.

 

A szénerőmű-társaságok tehát már léptek a brit kormányzati elképzeléseknek megfelelően, a főkérdés innentől már az, hogy megoldható lesz az "új biomassza-erőművek" fenntartható tüzelőanyag-ellátása, vagy a "szénprobléma" megoldásával csak egy újabbat generál a zöld politika.

 

Forrás: Portfolio.hu

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.