FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-10-10

Megjelent az erdővagyon, erdő- és fagazdálkodás idei adatgyűjteménye

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóságának kiadásában jelent meg 4 A4-es oldalt kitevő, 12 harmad oldalt kitevő adatgyűjtemény. Benne: 2011. a valaha volt legmagasabb nettó fakitermelés, igen nagy erdőn hagyott akkumuláció mellett!

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A leporellót a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság igazgatója küldte számos érdekeltnek több példányban is. Ugyanakkor annak teljes tartalma elérhető a NÉBIH honlapján is "Erdővagyon, Erdő- és Fagazdálkodás Magyarországon, 2012" címmel. 

 

A leporelló témái:

A magyar erdészet újkori történetének
legfontosabb dátumai

Az erdészeti politika főbb célkitűzései

Összefoglaló adatok

A földterület megoszlása művelési ágak
szerint

Erdőgazdálkodási célú terület az Országos
Erdőállomány Adattár szerint

Erdőterület és tulajdonmegoszlás
megyénként

Az erdőterület megoszlása elsődleges
rendeltetés szerint

Az erdőterület változása 1920-2010 között

Folyónövedék, fakitermelés és élőfakészlet

Erdőtüzek

Fafaj- és korosztály-megoszlás

Egészségi állapot 2011-ben

Bruttó fakitermelés 2011-ben

Természetesség és természetvédelem

Természetközeli erdőgazdálkodás

Erdősítések (erdőfelújítás és erdőtelepítés)

A Kiotói Jegyzőkönyv és az erdők

Fatermékek termelése, fakereskedelem

Erdők Nemzetközi Éve - 2011

Magyar elnökség az EU Tanácsában

Intézményrendszer

 

Emeljünk ki egyet a sok közül és nézzük meg alaposabban!

 

A leporelló mindegyik témájához lehetne értékelést, elemzést tenni. Egyet ragadnék ki a fakitermelést, melynek a folyónövedékkel együtt látható adatai az 1985-2011. időszakra ezt mutatják:

 

Tehát a fakitermelés 1986-tól folyamatosan csökkent, amiben a rendszerváltozás utáni kárpótlási folyamat megindulása (1993.) volt a mélypont, majd a magánerdő magára találásával ismét emelkedés indult, ami a 90-es évek végéig tartott. A 2000-es évek első évtizedében a bruttó fakitermelés kisebb ingadozásoktól eltekintve nagyjából állandó maradt a kb. 7 millió bruttó m3-es szinten. 2010-ben és 2011-ben ehhez képest látványos a növekedés, hiszen 2011-re a bruttó fakitermelés ismét elérte a 8 millió m3-t, ami elérése, meghaladása a 80-as évek közepén csak néhány évben volt jellemző.

 

Ehhez érdemes ideidézni az Erdészeti cím- és terméktár régebbi kiadásában megjelent Áttekintés a magyar fagazdaságról 2006. című elemzésből ezt a grafikont:

 

 

Látható: a bruttó fakitermelés csak 1985-86-87-ben haladta meg a 8 millió m3-t. Az 50-es évek óta ez volt a valaha legmagasabb hazai fakitermelési szint! Aki emlékszik: belföldi tűzifa kontingens erőltetett teljesítése, export prémiumok, a fokozott fakitermelés időszaka volt ez. A folyónövedéktől és a fakitermelési lehetőségtől természetesen a tényleges kitermelés akkor is elmaradt, tehát a hazai erdőgazdálkodás akkor is tartamos volt. A lehetőségek kihasználása azonban nagyobb mértékű volt, mint utána, illetve manapság.

 

A mintegy negyed évszázados időszak sok változása után, az évi folyónövedékből immár évről-évre az akkorihoz képest sokkal nagyobb mennyiséget és arányt visszahagyva 2011. az első olyan év, amikor ismét elérte a bruttó fakitermelés a 8 millió m3-t.

Mivel a most kapott leporelló korábbi kiadványai is letölthetőek a NÉBIH hivatkozott lapjáról, a 2007-2011. időszakra a nettó fakitermelés alakulására is kaphatunk adatokat:

 

A nettóhoz a leporellóban az szerepel, hogy statisztikai mintavétellel számított érték. Hiszen nem küld minden erdőgazdálkodó nettó fakitermelési adatot.

Itt (a fenti grafikonon) pedig az látható, az 50-es évek óta eddigi valaha volt legmagasabb: 6.950 ezer m3-es, kerekítve 7 millió m3-es szintet érte el a nettó fakitermelés 2011-ben! Ráadásul a bruttó fakitermelés a folyónövedéktől a 80-as évek közepén csak szűk 3 millió m3-rel maradt el, amivel szemben ez az eltérés 2011-ben mintegy 5 millió m3 és ez az elmaradás (az évi erdőn maradó akkumuláció) a 90-es évek első harmadától folyamatosan 5-6 millió m3 környékén ingadozik. A rajzokból a potos adat nem olvasható ki, de a rendszerváltozás utáni két évtized alatt a fakitermelés felett lábon erdőn maradó akkumuláció mintegy 100 millió m3 is lehet!

(Az akkumulációtöbletre: Természetvédő: jajj de jó! Faiparos: ebből juthatott volna a tisztes iparnak is! Munkavállaló: ennyivel kevesebb volt a munkalehetőségem.)

Nos, ennek ismeretében különösen érdekes, hogy a mai Magyarország erdeiből 2011-ben kihozott nettó egy évi fakitermelés az eddigi valaha volt legtöbb. Ehhez hozzájárult az is, hogy míg a 80-as években (és tudomásom szerint a korábbi évtizedekben is) teljesen megszokott volt a mintegy 20%-os apadék arány, addig a 2007-2011. időszakban a hivatkozott forrás adatai szerint ez csak mintegy 14%. (Változó érdekeltség, fejlődő technika, új eljárások, új piacok, ...)

 

bruttó m3 nettó m3 apadék m3 apadék%
2007. 6.609 5.640 969 14,7%
2008. 7.024 5.956 1.068 15,2%
2009. 6.774 5.890 884 13,0%
2010. 7.424 6.406 1.018 13,7%
2011. 8.080 6.950 1.130 14,0%

 

Nos, nagyon érdekes és hasznos leporellót kaptunk. Ennek egy elemére tértem ki részletesebben. Ha bárkinek lenne közlendője a többi részekhez is, azt a FATÁJ szerkesztősége szívesen veszi. A számok ugyanis beszédesek, de megszólaltatva jobban érthetőek.

Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.