FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:2012-10-25

Petíció indult a mezőpaniti Oltványerdő kiirtása ellen

Eddig több mint 200-an írták alá online Mezőpanit petícióját, amellyel a község melletti Oltványerdő kivágását akarják megállítani. Papíron és interneten eddig már közel 900-an támogatták az erdőirtás elleni akciót.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az Erdészeti Hivatal Maros megyei Szervezetéhez címzett petíció kezdeményezője Mezőpanit teljes lakossága, civil szervezetei és intézményei, beleértve a magán és állami intézményeket is.

"Az erdő korábban a paniti lakosok tulajdonában volt, az államosításkor elvették tőlük, a rendszerváltás utáni visszaigényléskor pedig ebből az erdőből egyik korábbi tulajdonos sem kapott vissza területet. Az erdő jelenleg az állami erdészet tulajdonában van, amely a helyi közösség véleményének semmibevételével szeretné az erdőt részlegesen, idővel minden bizonnyal teljesen kivágatni" - áll a kétnyelvű felhívásban.

 

Az Azomures kombinát közelsége miatt "a kivágás a helyi közösség és a megyeközpont lakosainak életére katasztrofális hatással lehet" - érvelnek a mezőpanitiak. Amiatt is aggódnak, hogy falu közvetlen közelében lévő domboldalon található erdő kivágása után a talaj eróziója miatt földcsuszamlások és árvizek alakulhatnak ki, a lakosságot, azok közeli lakóházait, termőföldjeit, életük biztonságát veszélyeztetve. Az erdőben nő a védett kockás liliom (Fritillaria meleagris), amely szintén veszélybe kerülhet.

 

Ráadásul a kitermelés beindítása körül sorozatos törvénysértések fedezhetőek fel: az 1076/2004-es Kormányrendelet értelmében az erdőgazdálkodási terv elkészítésekor lehetőséget kellett volna biztosítani a helyi közösségnek, hogy mint közvetlenül érintett fél, véleményét elmondhassa, ám ez nem történt meg - szögezik le a mezőpanitiak. Szerintük az illetékes hatóságok az információkhoz való szabad hozzáférés, és az állampolgároknak a környezeti ügyekben születő döntéseknél való részvételéről rendelkező 86/2000-es törvényt is megsértették.

 

"A kitermelésre kiírt versenytárgyalás sem volt publikusan meghirdetve, erről a falu lakossága egyáltalán nem tudott. Mindezekért a mulasztásokért egyértelműen az Erdészeti Hivatal Maros megyei Szervezete felel, az ő felelősségük közmeghallgatásokat szervezni, valamint a helyi közösség életminőségét figyelembe venni az erdőgazdálkodási terv elkészítésekor. Az Erdészeti Hivatal a paniti konfliktus kialakulása óta sem hajlandó semmilyen információt megosztani az érintettekkel, ellenkezőképpen minden kérdésre fennhéjázó és lekezelő elutasítással reagálnak, mindamellett, hogy a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésről szóló 544/2001 számú törvény értelmében minden döntésükről kötelesek tájékoztatni az érintett közösséget" - nehezményezik a helyiek.

 

A petíció kezdeményezőinek tudomása szerint a kitermelés elkezdésekor a munkálatokat végző cégnek nem volt érvényes környezetvédelmi engedélye, és gyanítható, hogy az erdőgazdálkodási tervnek nincsen alapos, körültekintő környezetvédelmi tanulmánya és engedélye. Ezek tisztázására civil kezdeményezésre a helyi polgármesteri hivatal feljelentést is tett a Környezetvédelmi Őrségnél.

 

"Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az ügy túlmutat a mezőpaniti Oltványerdő kivágásának ügyén. Románia nagy gondokkal küzd az erdőlopások és megalapozatlan erdőirtások terén. Ilyen kényes helyzetben és környezetben elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy több mint 2000 lelkes közösség véleményét figyelmen kívül hagyják, amikor az a tiszta levegőt biztosító erdeiért küzd. Szeretnénk emlékeztetni, hogy Románia alkotmánya is rendelkezik ez ügyben, a 35-ik cikkely 1. bekezdésében, ahol az áll, hogy az állam elismeri az állampolgárok jogát az egészséges és ökológiai szempontból kiegyensúlyozott környezethez" - áll a petícióban.

 

A petíciót az összegyűlt aláírásokkal november 5-én adják át az Erdészeti Hivatal Maros megyei Szervezetének (Directia Silvica Mures).

 

 

Forrás: transindex

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.