FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:2012-11-08

Fachwerk építészet a Dél-Dunántúlon

Szerte Európában ismert a gerendavázas építészet, a fachwerk. Legszebb példái a német ajkú országokban találhatóak, de Belgium, Franciaország egyes vidékein is előszeretettel alkalmazták ezt az épületszerkezetet már a középkortól fogva. Ma Magyarországon Baranya és Tolna megye rejt számos fachwerk-házat, melyekből jó pár élvez műemléki védettséget.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A fachwerkes házak (németül Fachwerkhaus) homlokzatai mindig egyfajta mesebeli idillt juttatnak az eszembe. Olyan ez, mint amikor mézeskalácsházat lát az ember, elgondolkodik, hogy először megnézze, vagy beleharapjon. Mi is tulajdonképpen a fachwerk? A faszerkezet készül el első ízben, ez adja a lakóépület vázát. Ezt követően a faszerkezet közé vázkitöltésként különböző anyagok kerülnek be: vályog, sárral tapasztott vesszőfonatok vagy tégla. Az épületek megfelelő hőszigetelő képességgel is rendelkeznek. Ezt követően úgy kerül sor a falazat bevakolására, hogy az utcai és a hátsó homlokzatokon látszó formában maradjon meg a gerendaváz.

 

Ami Németországban megszokott és szinte a hétköznapi élet része, abból Magyarországon jóval kevesebb van. Nyugat-Rajna Vesztfália és Alsó-Szászország tartományokban nem ritkák a 3-5 szintes gerendavázas épületek sem. Itt valóban minden szempontból tökélyre fejlesztették ezt az építési módot, mind a homlokzati színezést, díszítést, mind a favázak közötti kitöltőanyagok használatát tekintve.

Magyarországon leginkább a Haas Mihály által elsőként Schwäbische Türkei-nak, azaz "Sváb Törökországnak" nevezett területen bukkantak a kutatók jelentősebb számú fachwerk épület nyomára. Baranya és még inkább Tolna megye területén több tucat ilyen típusú épület található ma is, melyek a német kisebbség, az ún. Donauschwaben (dunai svábok) népi építészeti kultúrájának évszázadokat és világégéseket túlélt mementói.

 

A 18. századi telepítéseket követően természetesen mindenki faszerkezetes házakat épített és ilyenekben lakott az újonnan létesült német ajkú településeken, ahogy azt a hagyomány és a hazulról hozott szokások megkövetelték a németség körében. Azután Mária Terézia idején már olyannyira elfogyott az országban a fa, hogy tilos volt a továbbiakban fachwerk-házakat építeni. De a szokás nagy úr, a császárnői rendeletet messze túlélte a fachwerk-házak építése, hiszen a 19. században, sőt még a 20. század elején is készültek fachwerk-típusú épületek, melléképületek. Jellemző volt azonban az is, hogy az új korszak hívására a még meglévő faszerkezetet vakolattal elfedték, ami százötven-kétszáz évvel később szép feladat elé állította a kutatókat, hogy ezekben az épületekben felismerjék a fachwerk-jelleget.

A kutatók azonban számos esetben sikerrel jártak, több épületet sikerült helyreállítani a műemléki rekonstrukció jegyében, így tudják a fotóinkon bemutatott példák az egyetemes németség építészeti kultúráját gazdagítani. A felvételeket szemlélve láthatjuk, hogy fantasztikus az a formai gazdagság és kifinomultság, amely ezeken az épületeken megjelenik; mindegy, hogy a Baranya megyében található alsómányoki, vagy szederkényi példát, illetőleg a Tolna megyei zsibriki, vagy závodi épületek példáját vesszük. Borzongató belegondolni, hogy kétszáz évvel ezelőtt egy-egy sváb falu képét teljességgel ez a fachwerk-típusú építészet jellemezte. Sok épületnek van valami egyéni jellemzője, valamiféle attribútuma, amelytől az a ház egyedivé válik. A legszebb példa az alsómányoki fachwerk-ház épületen a szívalakú oromfali kiképzés. A mai Németország számára is büszkeség, hogy sok száz kilométerre a határaiktól magyar földön ilyen értékek találhatóak!


Forrás: TervLap

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.