FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:



2012-11-09

A FATE munkájának eredménye Vietnámban

E tárgyban előzőleg megjelent cikkben általánosságban számoltunk be a magyar - vietnámi kapcsolatok lehetőségeiről és jelenlegi állásáról. Érdemes néhány konkrétumot is elmondanunk e tárgyal összefüggésben.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A Faipari Tudományos Egyesület [FATE] 2011-ben egy mikroprojektet és 2012-ben egy projektet [időközben megszűnt a mikroprojekt elnevezés] nyert el. Mindkét pályázat a biomassza helybeni felhasználására irányult közvetlenül, mint a környezetvédelem egy fontos eszköze, de tényleges célja a vietnámi vidéki szegénység elleni küzdelem volt.

A kevésbé tájékozott olvasó felteheti a kérdést, milyen összefüggés van a biomassza fokozott felhasználása a környezetvédelem és a vidéki szegénység elleni küzdelem között. Vietnámban ez nagyon markánsan kimutatható. Ott a lakosság nagy része a főzéshez fát használ fel. Részben még a háború következményeként, részben az ipari és export igények miatt az erdők túlhasználtak és legális módon gyakorlatilag nem jut tűzifa a piacra. Ugyanakkor az (fa)ipari felhasználók egy része a hőtermelést olajkazánokkal oldja meg és a termelésből származó (fa)biomassza hulladék gyakorlatilag hasznosítás nélkül megy tönkre. Ugyanez vonatkozik a mezőgazdasági melléktermékekre is.

Az említett két magyar projekt célja és eredménye volt, hogy ezekre az ellentmondásokra először a helyi tudományos élet képviselőinek figyelmét hívta fel Hanoiban és Sopronban megrendezett tudományos konferenciákon. Ezt követően a vietnámi tudósokat és gyakorlati szakembereket Magyarországon helyszíni bemutatókon győzött meg a biomassza felhasználásának technikai lehetőségeiről.

A szoros kapcsolattartás során meggyőztük partnereinket arról, hogy egyrészt racionális elképzelés az ipari felhasználásba bevont hengeresfa anyagok kérgezése a vidéki munkaerő segítségével, majd a termelődött kéreg és más faipari hulladék tüzelésével működő kazánnal kiváltani az olajkazánokat. Másrészt (a második projekt során) életképes és hasznos gondolat kifejezetten a mezőgazdasági melléktermékekre (hulladékokra) tervezni és gyártani brikettáló gépet. Tudni kell, hogy Vietnámban a rizsszalma és a rizshéj évente közel 60 millió tonna mennyiségben keletkezik. Egy kis, vagy közepes teljesítményű "háztáji" jellegű berendezést a faluközösségek képesek lennének megvásárolni és a közösség által megtermelt rizsszalmát brikettálni. Ez kedvezően hatna a foglalkoztatottságra, nem kényszerülnének rá a falusiak az erdei falopásra, valamint a felesleget gond nélkül lehetne értékesíteni a hazai vagy akár az export piacokon. Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy felismerjük e folyamatban rejlő környezetvédelmi kapcsolódásokat.

Mindékét (tulajdonképpen összefüggő) projektet a FaTE sikerrel befejezte. Sikerrel, hiszen megkezdődött egy konkrét telephelyen az olajkazánok kiváltása a leírt módon és a közös magyar - vietnámi fejlesztésű brikettálógép tervezése befejeződött, megkezdődött a gyártás és a piacépítés előkészítése.

Mindezek olyan értékek, mely felkeltette a MOST [a vietnámi Tudományos és Technológiai Minisztérium] figyelmét és részben finanszírozták megjelenésünket egy helyi vásáron ahol az érdeklődés óriási volt.
Mindez azonban nem jöhetett volna létre Magyarország Külügyminisztériumának támogatása nélkül.

A támogatást a "Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés" (NEFE) alap biztosította. Ez úton pontosítjuk ezen alap céljairól szóló korábbi tájékoztatásunkat.

"A nemzetközi fejlesztési együttműködés (NEFE) célja, hogy a béke és biztonság, a kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődés érdekében támogatást nyújtson a világ elmaradott régiói gazdasági és szociális felzárkózásához, az alapvető emberi jogok tiszteletére épülő demokratikus berendezkedés megteremtéséhez és megszilárdításához. A nemzetközi fejlesztési együttműködés a külkapcsolatok egyik fontos eleme, amelyre az Európai Unió és az OECD tagállamaként Magyarországnak is egyre növekvő figyelmet kell fordítani."

Magyarország nemzetközi fejlesztési tevékenységében lehetőségeinél, hagyományos kapcsolatrendszerénél és adottságainál fogva elsősorban a környező régió - a Nyugat- Balkán és Kelet-Európa - országira összpontosít. Hazánk ezen országok felzárkózását, az Unióhoz való integrációs közeledését a politikai, társadalmi és a gazdasági átmenet, valamit az EU-hoz történő csatlakozás tapasztalatainak átadásával igyekszik segíteni. A térségen kívül kiemelt partnerünknek tekintjük még a Palesztin Nemzeti Hatóságot és Vietnámot, eseti projekteket valósítottunk meg Afrika Szaharától délre eső térségben, főleg Etiópiában és Kenyában, Ázsia vonatkozásában pedig Kambodzsában, Kirgizisztánban, Laoszban és Mongóliában. Fejlesztési tevékenységünk során növekvő figyelmet fordítunk a fenntartható fejlődési szempontok és a környezetvédelmi célok fokozott érvényesítésére.

 

A NEFE működéséről további információkat a Külügyminisztérium honlapján találhatnak.

 

Kapcsolódó FATÁJ cikk:

Újjáéledő magyar-vietnámi erdészeti-faipari kapcsolatok (2012-09-17)

 

dr. Apostol Tamás

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.