FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:2012-11-15

Szeged - mostoha a kiserdő

Szeged-Északi város - Hajléktalanok és kóbor kutyák lakják a rókusi kiserdőt. Az önkormányzati képviselő azt mondja, megteszi, amit tud. A kezelő erdészet erejéből a mostani állapotokra futja.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az újrókusiak számára sétaerdőként is használható.
Fotó: Schmidt Andrea 

Áldatlan állapotok uralkodnak a rókusi kiserdőben - panaszkodnak az Északi város és Rókus lakói. Szemetes a fák alja, sötétedés után a hajléktalanoktól és a kóbor kutyáktól félnek a környékbeliek. Ha tehetik, elkerülik a terület környékét is. Kérdik, miért nem lehet rendbe tenni a dzsumbujt.

 

- Tulajdonosként (FATÁJ kiegészítés: vagyonkezelőként) a Dalerd Zrt. kötelessége rendben tartani az erdőt, és elszállítani az ottani szemetet, ha nem lelhető fel a szemetelő. Nagyon régóta probléma, hogy ebből a gyakorlatban jóformán semmi sem valósul meg - tudtuk meg Solymos Lászlótól, a városrész önkormányzati képviselőjétől. - Az elmúlt években képviselői alapomból több százezer forinttal támogattam az erdészeti szakközépiskola diákjainak szakmai gyakorlatát, ezért a diákok évente egyszer kitakarították, rendbe tették az erdőt. A hajléktalankérdés országos probléma, az egyre nehezebb körülmények miatt mind többen kerülnek utcára. A polgármesteri hivatal idén is felszólította a Dalerdet, hogy takarítson. A közterület-felügyelők sajnos - miután nem városi területről van szó - nem intézkedhetnek az ott élőkkel szemben, de felhívják a figyelmüket, hogy vegyék igénybe az önkormányzati hajléktalanszállót. Nem sok sikerrel.

 

- Gyakran kapunk jelzést mi is a környék lakóitól, hogy hajléktalanok vették be magukat a rókusi kiserdőbe, és sok szemetet hagynak maguk után, illetve szabadon engedett kutyák futkosnak. Ez a városban a legnagyobb összefüggő erdő a maga 6,5 hektáros területével, ha a Tisza hullámterét nem számítjuk - kezdte válaszát Vízhányó László. A Dalerd Délalföldi Erdészeti Zrt. szegedi erdészeti igazgatója hozzátette: ez a terület településvédelmi rendeltetésű erdő, nem közpark, az erdőtörvény rendelkezései szerint kell benne gazdálkodniuk. Védelmi funkciója mellett igyekeznek a rókusiak és újrókusiak számára sétaerdőként is használható állapotban fenntartani. Ha hajléktalanokról kapnak bejelentést, mivel nincs hatáskörük, a hatóság intézkedését kérik. Ez ideig-óráig segít is.

 

A betelepülők által hátrahagyott, illetve a környéken keletkezett szemetet évente egy-két alkalommal közfoglalkoztatottak és a szomszédos piarista gimnázium diákjainak közreműködésével az erdészet összeszedi. A veszélyes fákat kitermelik, az erdei sétautakat az erdészeti szakközépiskolások segítségével karbantartják. Más beavatkozást a terület erdőgazdálkodási szempontból nem kíván. Városi közpark fenntartása nem erdőgazdasági feladat, arra a Dalerd Zrt. eszközökkel nem rendelkezik. A körülményeket javítani úgy lehetne, ha például civilszervezetek az erdő rendben tartásában közreműködnének.

 

Forrás: délmagyar

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.