FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-11-29

Visszalépett a Prima-díjtól a roma vándorasztalos

Az önbecsülésem többet ér, mint pár millió forint - jelentette ki kérdésünkre Rostás Árpád vándorasztalos, akit Prima Primissima díjra jelöltek, de a napokban visszalépett.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Döntését részben azzal indokolta, hogy művészek és tudós emberek között nem méltó ilyen elismerésre. Hozzátette ugyanakkor, hogy roma emberként a jelöléssel összefüggésben számos megaláztatásban volt része, ezért is döntött úgy, hogy inkább a háttérben marad, és ezért elnézést kér mindazoktól, akik eddig rá voksoltak.

Rostás nem kívánt arról beszélni, hogy milyen konkrét okok miatt jutott erre az elhatározásra, csak azt ismételte meg: nem kér a bántásból, mert a származása miatt eddig is bőven jutott neki. Elzavarták, amikor roma gyerekek érdekében támogatásért pályázott, megkérdőjelezték a szakmai hozzáértését, leköpték az utcán, nem szolgálták ki egy presszóban - sorolta a sérelmeit. A legfontosabbnak egyébként volt állami gondozottként azt tartja, hogy segítsen a somogyvári nevelőotthonban élő gyermekeken, akik között sok cigány származású is van. Rostás azt tervezte, hogy a díjból nagyon szép karácsonyt szerez nekik, és ez az egyetlen ok, amiért nem dönthetett másként, csak a visszalépés mellett.

Az intézménynek otthont adó kastélyt egyébként a gyerekekkel közösen restaurálják, templomot építenek, s ezzel is igyekszik megmutatni nekik - hangsúlyozta a vándorasztalos -, hogy a reménytelenségből is van kiút. Rostás elmondta, hogy most ez foglalja le ideje nagy részét, s a munkához az Emberi Méltóság Tanácsától jelentős segítséget kap.

Rostás Árpád - bár papírja nincs róla - több mint harminc éve dolgozik restaurátorként, és dolgozott egyebek mellett Vatikánban és Versailles-ban, itthon pedig az Országgyűlés vagy a Dohány utcai zsinagóga és számos más műemlék épület felújításán. Cseri Péter portréját egy éve közölte róla a Népszabadság.

Forrás: nol.hu

Kapcsolódó:

Príma-díjas vándorasztalos (2012-09-20)

 

Uj Péter: A Rostás Árpád-díj

Ha volna pénzem, már holnap megalapítanám a Rostás Árpád-díjat. A cigány vándorasztalosban több a büszkeség, a tartás, az erkölcsi érzék, mint a teljes magyar értelmiségben.

Részéről az arma virumque cano. Nem valószínű, hogy Rostás pontosan átlátja, mit is jelent, hogy visszautasította a Prima Primissima díjat, illetve a jelölést. Nem, nem azért nem látja át, mert buta lenne vagy úgynevezett "egyszerű ember", hanem azért, mert neki aztán semmi dolga azokkal, akik a díjat osztják. Ha semmi dolga velük, akkor miért fogadna el tőlük pénzt? Egyáltalán: miért akarnak neki adni? Rögtön ötvenezer eurót? Munka nélkül? Nem kóser ez így.

Beneficium accipere libertatem est vendere.

A magyar értelmiségi művelt elméjében szo?sztikáltabb erkölcsi rendszer működik, ott ilyen aggályok számára nem marad hely. Ahol ötvenezer euró a tét, ott nem szabad fanyalogni, ott nem teszünk föl kényelmetlen kérdéseket magunknak, például, hogy oké-e bokázni az üzleti elitnek vagy hogy is hívják ezt, szoktak erre egy ógörög eredetű szót is használni, de abból meg csak a per van.

Pedig a társaság egyébként nagy rajongója a klasszikus kultúrának.

 

Ceterum censeo: már a név is az álolasz instant kávék és nőifehérnemű-kereskedések bénán előkelősködő modorát idézi. A gálák késhegynyi késő brezsnyevizmussal fűszerezett huszerettje a legkényesebb ízlésű Spéter Erzsébet-rajongókat is kielégíti Európa legszínvonalasabb kultúrpalotájában. A palotát - hogy, hogy nem? - történetesen a főadományozó építtette, amiért nem győz neki (számára) elég hálás lenni az adófizetők közössége, háláját pedig szégyellősen, kicsit sután, súlyos forintmilliárdok rendszeres átutalásával mutatja ki.

 

Crescit amor nummi quantum ipsa pecunia crescit.

Tulajdonképpen ebből kapja díját a magyar értelmiségi is. Hacsak nem entomológus az illető, mert a főadományozó a rovartan művelőit (köztudomásúlag) ki nem állja. A főadományozó nem csupán e díjjal viszonthálálkodik az adófizetőknek, de időről időre megosztogatja kicsiszolt gondolatait, mi több, vízióit az arra szinte érdemtelen plebsszel. Így tanultuk meg, milyen káros következményei vannak, ha egy nemzet entomológusokat képez, ahelyett, hogy mondjuk újabb megaprojekteket rendelne meg az arra érdemes vállalkozóktól. Komoly erkölcsi ítéleteket is hallottunk már a közérdeket semmibe vevő, sőt a közöst fosztogató vállalkozókról (Videant consules ne res publica detrimenti capiat!), a közelgő európai éhínségről, a kínai szakértelemről, és mindig megtudhatjuk azt is, mi lenne az ideális forintárfolyam.

Jó, ezek csak mellékkörülmények, részben külsőségek, részben személyes izék, nem kell ezeknek komoly jelentőséget tulajdonítani, ne kiáltsunk rögtön lupus in fabulát, ha szorít is itt-ott a kölcsönszmoking, hát ötvenezerért kibírja az ember. Pecunia non olet. Egy díj rangját végül is a díjazottak maguk adják, ha pedig azok adják, akkor nincsen semmi baj, ennyi kitűnő tudós és művész között igazán elfér az a néhány pártkatona, futóbolond, kurzuslovag és dörgölőző. Meg nyugdíjas sportoló, persze, mert egy díj kiöregedett sportoló nélkül félkarú óriás. Emlékszik még valaki a Hello, vasárnap aranyérmére? Ugye! Cito pede labitur aetes.

 

"Az elismerés rangját azonban sosem a hatalom, a hivatalosság adta. Egy díj értékét az elfogultság, a pártosság, az érdemtelenek kitüntetése semmissé tehette, és teszi ma is" - fogalmazgat a maga kissé hagymázas stílusában, egyébként igen sok helyesírási hibával (a magyar értelmiség értékeinek megőrzése közben nem lehet minden részletre figyelni) a díj weboldala.

 

Rostás Árpád, a zseniális asztalos egyszerűbben fogalmazott.

Sapienti sat.

Forrás: nol.hu

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.