FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-12-12

Prima Primissima díjat kapott Török Péter tájépítész

2012. december 7-én adták át az idei Prima Primissima díjakat a Művészetek palotájában. Építészet és építőművészet kategóriában idén Török Péter tájépítész kapta a Demján Sándor által, a Vállalkozók Országos Szövetsége támogatásával alapított díjat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Részlet a "Kert és Költészet" c. Török Péterrel készült korábbi interjúból, amely a "Zöldműves" c. lapban jelent meg.

 

"Mely időszakra tenné a magyar kertkultúra fénykorát?

- Lorántffy Zsuzsanna a gyermek Rákóczi Ferencet a sárospataki várkertben tanította meg arra, hogy a növényeket, ápolni, locsolni és szeretni kell. A szép kert - akárcsak a felelősségteljes hatalomgyakorlás - az arányokról és az emelkedettségről szól. A kertben benne van minden: a költészet, a filozófia, a képzőművészet és a botanika. A magyar kertkultúra csúcspontjait inkább építészekhez kötném. Ybl Miklós, Hauszmann Alajos vagy a Schickedanz Albert nem tervezett úgy épületet vagy villát, hogy annak ne lett volna megkomponált a környezete annak minden attribútumával: kutakkal, növényekkel, növényházakkal, orangerie-vel, szobrokkal. Ugyanígy említhetném a szobrász Stróbl Alajos nevét is, aki az Epreskertet azokkal az antik szobormásolatokkal "díszletezte be", melyek eredetijei Firenzében vagy Rómában láthatók. Az építészek, szobrászok és a kerttervezők ugyanis - jó esetben - közös nyelvet beszéltek: terekben, térfalakban, allékban gondolkoztak. Akkor még szabályai voltak az életnek és a mesterségnek.

 

Mit örökölnek meg tőlünk az utódok?

- Kertek nem csupán divatból születtek, létrehozásuk kereteit mindenkor meghatározták a jövedelmi viszonyok, a tudományos felkészültség, a felzárkózás igénye. Jó lenne, ha nem a kampányok vagy a meghirdetett hangzatos évfordulók miatt épülnének kertek, és nem a befektetői gigaposztereken látnánk hamis illúziókat keltő képeket az épülő lakónegyedek ligeteiről, parkjairól és oázisairól."

 

Munkái közé tartozik: a Nemzeti Színház parkja, a sárospataki várkert, Szeged belvárosa, a csákvári Esterházy- és a hajósi érseki kastély kertjeinek újjáélesztése, a budapesti Szent István-bazilika környezete, a Holokauszt Múzeum kertje. Dolgozott Pannonhalmán, Gödöllőn. Munkásságát Europa Nostra és Ybl Miklós-díjjal is elismerték. Makón is jól ismerik: ő álmodta meg többek között a Makovecz tér parkját.

A díj alapításának 10. évfordulója alkalmából Jubileumi Prima Primissima Díjat vehetett át Jordán Tamás színművész, rendező, színházigazgató, Bálint András színművész, színházigazgató, Jancsó Miklós filmrendező, Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész és Zoboki Gábor építész.

 

A korábbi években díjazottak "Építészet és építőművészet" kategóriában:

 

Makovecz Imre (2003), Bán Ferenc (2004), Csete György (2005), Osskó Judit (2006), Finta József (2007), Novák István (2008), Skardelli György (2009), Balázs Mihály (2010), Vadász György (2011) után 2012-ben Török Péter (először!) tájépítész kapta a Prima Primissima díjat.

Forrás: TervLap

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.