FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-14

Fahasznosítási kutatások, fejlesztések - ERFARET

Több mint 60 résztvevő volt kíváncsi a 2009 májusában indított projekt eredményeire. Az Erdőhasznosítás főirány és a Fahasznosítás főirány keretében megvalósuló, összesen 10 részprojekt közül 8 részprojekt egy-egy reprezentatív eredményét emeltük ki, melyeket maguk a kooperációs ipari partnerek mutattak be.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A projektről készült kiadvány letölthető (16 oldal) a fenti képre kattintva.

A konferenciát dr. Varga Dénes, az NymE-ERFARET Nonprofit Kft. ügyvezetője és kutatója nyitotta meg. Indító gondolataiban az innováció és a kooperáció fontosságáról beszélt, majd beszámolt a projekt pénzügyi hátteréről, a támogatás felhasználásáról.


dr. Varga Dénes éppen a FATÁJ által összeállított Fagazdasági Felszámolás Számlálóval szembesíti a megjelenteket

A konferencia szakmai részében először az Erdőhasznosítás főirány eredményeiről hallhattak érdekes előadásokat a résztvevők. Szó volt többek között vadbiológiai kutatásokról, az erdészeti gépfejlesztés eredményeiről, erdőművelésről és erdővédelemről, az erdőfeltárás területén elért eredményekről.


A Fahasznosítás főirány keretében történt fejlesztések közül a színfurnérok termikus modifikációjáról, a különböző fafeldolgozási technológiai problámák megoldásáról és a por-forgácselszívás újdonságairól számoltak be az ipari partnerek.

 

Az elhangzottak tükrében a négyéves együttműködést mind a részprojektvezetők, mind a konferencián részt vett kooperációs partnerek eredményesnek ítélték meg.

A most záruló projektben jellemzően olyan fejlesztések történtek, melyeket maguk az együttműködő partnerek fogalmaztak meg. A több tucat technológiai és termékfejlesztés közül nehéz kiemelni néhányat, de ha az erdőhasznosítási főirány eredményeit vesszük számba, akkor a szervezet büszke a gazdálkodás számára is fontos, új vadvédelmi eszközre, az erdészeti gépfejlesztés keretében született három prototípusra (talajinjektáló gép, elektromos közelítőgép, erdészeti kihordó), az új, természet közeli erdőgazdálkodási technológiákra, illetve a PEFC erdőtanúsítási rendszer magyarországi bevezetésének megalapozására. Komoly, a gyakorlat számára hasznosítható eredményeket hoztak a fahasznosítási főirány kutatásai is. A cég munkatársai keménylombos fafajok nemesítési, növényi olajban való főzési eljárását dolgozták ki, a hengeres faanyag választék felmérését lehetővé tevő telepített rendszer után elkészítették a berendezés mobil változatát, több üzemben felszerelték a kifejlesztett teljesítmény- és kihasználtságmérő rendszert, továbbá por-forgácselszívó rendszerfejlesztéseket végeztek.

 

A projekt egyik kiemelten fontos hatása, hogy közel 100 kutató kapcsolódott be a munkákba, akiknek fele fiatal, tudását a régióban kamatoztató kutató. Az pedig nemzetgazdasági szinten is érezhető hatás, hogy a pályázatban vállalt 800 millió forint összegű önrészt négy év alatt sikerült realizálnia a cégnek - a projektjavaslat összeállítása után kialakuló gazdasági recesszió ellenére.

 


A rendezvénynek helyet adó Ligneum Látogatóközpont

 

Forrás: ERFARET Nonprofit Kft.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.