FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-04

Egzóta fa alapanyagok - Ovengkol

Az ovengkol közepes keménységű, egyenes növésű, néha enyhén szálkásodó fa, közepes méretű pórusokkal. Jól szárítható és feldolgozás után alaktartó. Tömör struktúrája miatt nagyon tartós.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Miután ennek a fafajnak a felhasználása csak az utóbbi 30 évben vált intenzívvé és lett ezáltal kereskedelmi körökben is ismert, hivatalos kereskedelmi megnevezéséről, valamint a különböző afrikai helyi neveiről még nem áll rendelkezésre teljes áttekintés. Általánosságban ma az elefántcsontparti származékokat amazakoue néven forgalmazzák, a földközi-tengeri országokban mongoi diónak is nevezik. További megnevezések: amazoue és whimawe (Elefántcsontpart), hyedua/hyeduanini és anokye (Gána), kaluk ofuan (Nigéria) ovangkol, mongoy és palissandro. Gabonban még egy sor további helyi neve használt, a leggyakoribb azonban az ovangkol. Megemlítendő, hogy a bubinga, mutényé és a mussibi szintén guibourtiafajok (g.tessmannii, g.arnoldiana és g.coleosperma). Nigériában nő még a g.copallifera, Közép- és Dél-Amerikában további guibourtiafajok honosak.    

 

 

Előfordulás

A fa előfordulásának feltérképezését még nem lehet lezártnak tekinteni, mivel az egyes guibourtiafajok fáit igen nehéz megkülönbözteti egymástól. Csak a korábbi néhány évben is két olyan új guibourtiafajt fedeztek fel Sierra Leonéban és Elefántcsontparton, melyek nem azonosak az eddig ismertekkel.

Megtalálható a fa Elefántcsontpart északi, nedves, lombhullató erdőövezetében és Sierra Leone északi csücskében, még ha csak csekély mennyiségben is. Ugyancsak csekély az előfordulása Észak-Ghánában és Közép-Nigériában. Gyakoribb azonban a fa Kamerun déli részén (Campo régió), Egyenlítői-Guineában, valamint Gabon nyugati részében, különösen a Libreville körüli üledékes medencében. Általánosságban véve várható, hogy ahol egy guibourtiafaj nő, ott továbbiak is előfordulnak, így számítani lehet rá, hogy ezt a fát a Belső-Kongó-medencében is megtaláljuk. Az ovangkolfa nem zárt csoportokban, hanem inkább egyesével szétszórtan terem, mégpedig mind a tropophil (magasságkedvelő), mind az ombrophil (esőt kedvelő) erdővidékeken.  

 

A fa (növény) jellemzői

A magas fának nem nagy, csupán 50 cm az átmérője (a legjobb esetben is legfeljebb 90 cm), a törzstőt keskeny, max. 2 m-ig felnyúló gyökérfők jellemzik. Általánosságban kifejezetten egyenes, hengeres növésű fák azzal együtt, hogy némelyik a korona közelében enyhén csavarodott. Az ovangkolfa jól felismerhető jellegzetes, párosan szimmetrikus elrendeződésű leveleiről. A meglehetősen sima, világossárga-zöldes kérget számtalan - zöldes, kékes és fehéres - folt takarja; a vastagsága 8-12 mm. A rostos bevágás színe okkersárga. A fa lábánál a talajon - mint sok más guibourtiafaj esetében is - nem ritkán kiválasztódott kopálgumi található.

A faanyag jellemzői

A geszt és a szijács jól megkülönböztethető egymástól. A mintegy 4-8 cm széles szijács - ez a gaboniszármazékok esetében általában keskenyebb - friss bevágásnál fehéressárga, a szárítás során a színe többnyire szürke-barnába megy át. A geszt színe a sárgásbarna és a feketésbarna között váltakozik, a gaboniszármazékok színe intenzívebb. Minél közelebb ér a geszt a szijácshoz, annál intenzívebb a színe, különösen kedvelt a sötét erezés tekintetében, melynek gyakran szürke-ibolyakék tónusa van. Az idősebb fák sötétebbek, és a feketés erezés gyakoribb. A sávozott fa nem mindig teljesen sima, hanem gyakran lángnyelvmintás és bársonyos fénye van.

A többnyire egyesével, de kettesével és hármasával is elrendeződött, kicsi-közepesen nagy tracheák gyakran tartalmaznak fehér lerakódásokat.

Anatómiailag az ovangkol egyebek mellett ezáltal is megkülönböztethető a mutényétől. A tracheák hosszanti metszetben finom pórusbarázdákat képeznek. A tracheákat parenchymás raktározószövet fogja körül, mely az évgyűrűkben finom vonalakat képez. A homogén bélsugarak közepesen finomak, számuk mérsékelt, a rostok falvastagsága közepes. Friss állapotban a fának kellemetlen szaga van.

Az ovangkol rönkfa sűrűsége frissen 1000-1100 kg/m3, nyerssűrűsége (q12) 0,75-0,85 g/cm3. Átlagos térfogat-zsugorodása 13,3% (tangenciális: 8,1%, radiális: 4,2%).

 

Feldolgozás és felhasználás

Az ovangkol közepes keménységű, egyenes növésű, néha enyhén szálkásodó fa, közepes méretű pórusokkal. Jól szárítható és feldolgozás után alaktartó. A technológiai tulajdonságai jobbak, mint a bubingáé, mert tömörebb a struktúrája, ami nagyon jó felületkezelést tesz lehetővé. Nagyon tartós, csak ritkán és csekély mértékben fordulnak elő a szijácsban rovarfertőzések.

 

Írások exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Amerikai hárs

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Durian

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Fekete cseresznye

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Füge/Ficus

Egzóta fa alapanyagok - Gintungan

Egzóta fa alapanyagok - Gmelina

Egzóta fa alapanyagok - Kanazo

Egzóta fa alapanyagok - Keledeng/Kenyérfa

Egzóta fa alapanyagok - Keruing

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Malaj Kauri

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Mersawa

Egzóta fa alapanyagok - Moabi

Egzóta fa alapanyagok - Muhugu

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Egzóta fa alapanyagok - Szikomor

Egzóta fa alapanyagok - Szivarfa/Catalpa

Egzóta fa alapanyagok - Tasmániai tölgy

Egzóta fa alapanyagok - Vajdió

 

20 éves a Zol-Gém Kft. (2013-09-18)

 

 

 

 

 

 

 

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

Az írás megjelent a Magyar Asztalos 2012/10. számában.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.