FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-18

Hello Wood fainstallációk a Művészetek Palotájában

Bartók Bélához az út Mordor Malma mellett vezet. Ez még akkor is így van, ha a Gyűrűk urában aránylag kevés magyar zeneszerző szerepel. Bár nem zárható ki, hogy a kiismerhetetlen Tolkien-univerzumban előbb-utóbb Bartók Bélával is összefutunk, a találkozás ezúttal nem az írónak, hanem a Művészetek Palotájának és a Hello Wood együttműködésének köszönhető.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Ahogy Káel Csaba, a Művészetek Palotája igazgatója elmondta, a kiállítás remekül illeszkedik az intézmény programjába, melynek keretében fiatal képző- és iparművészek, illetve építészek mutatkozhatnak be.

 

A Hello Wood a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építőművész-szakáról indult négy évvel ezelőtt, s mára Magyarország egyik legkomolyabb építészeti és iparművészeti platformjává nőtte ki magát. Ezt bizonyítja az is, hogy az idei alkotótáborukban csoportvezetőként jelen volt Zoboki Gábor építész is, aki a MÜPA vezető tervezője volt. Zoboki szintén arról beszélt, hogy a fiatal építészeknek mennyire fontos lehetőség a Hello Wood. A hazai építészeti oktatás - ellentétben például a skandináv országokkal - erősen elméleti, így az építész-hallgatóknak kevés ideálisabb hely létezik a Hello Woodnál. Zoboki szerint nem csupán a fával ismerkedhetnek meg, de lehetőségük nyílik hibázni, a terveket és a műveket menet közben újragondolni, melyre egy több száz millió forintos projekt esetében nem megengedhető.

Pozsár Péter, a Hello Wood egyik alapítója rövid beszédében kitért arra, hogy a Hello Wood indulásakor ők maguk sem gondolták volna, hogy ilyen rövid időn belül ilyen komoly intézmények látókörébe kerülnek.

 

A kiállítás fő attrakciója a három, teljes életnagyságban megtalálható installáció. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem felőli oldalon először a Nagy Nándor és Szabó Bulcsú által megálmodott Mordor Malmával találkozhatunk.

 

Az építészek eredetileg a csórompusztai szélcsatornát szelídítették meg egy szélerőművel, amely a vizuális élmény mellett a fenntarthatóságra és a természeti erőkkel való közelségre hívja fel a figyelmet. A forgásszimmetrikusan, két spirálívben elhelyezett 24 kompaktlemez lapát tengelye a helyszínen készült, amely tizenkét-szögletű hengerre lett csiszolva. A hat méter magas erőmű 2,5 x 2,5 méteres talapzaton áll, oldalára szélterelők készültek.

A malom mellett a lengyel Moomoo Architects építészeti irodából érkező Tomasz Szponar és Bartlomiej Skowronek vezette magyar hallgatók munkája, a Poliphony áll.

A tervezőket évek óta foglalkoztatja az információs társadalom egyik legijesztőbb jelensége, az érzékek eltompulása. Egyre rosszabbul hallunk, látunk, csak az erős illatokra reagálunk, és már észre se vesszük, ha valaki a metrón a lábunkra lép. A Poliphony éppen ezeket az elveszett érzékeket hozza vissza arra a néhány pillanatra, amíg az ember keresztülsétál rajta. A Poliphony ugyanis egy alagút, mely eredetileg a Csórompusztáról Kapolcsra vezető ösvényen állt, ezúttal pedig a külvilágból a hangversenyterembe, a Fesztivál Színházba vagy a Ludwig Múzeumba vezeti át az érkezőt. Az alagút tetejéről különböző hosszúságú falécek lógnak, az átsétáló akarva-akaratlanul beléjük ütközik. Hallja a fák koccanását, bőrén érzi a csiszolt felületek simaságát, orrában a fa összetéveszthetetlen illatát, maga körül pedig a csüngő falécek sűrűjét látja. Aztán újra kilép a MÜPA lépcsőjére, és folytatja útját.

A belső térbe érve pedig ott találja Losonczi Áron és Turányi Bence találmányát, az iWood. Az óriási tölcsér egyik vége egy okostelefon odailleszthető hangszórójában, a másik pedig egy apró, egyszemélyes fülkében végződik. Az iWoodokat tetszőlegesen lehet rendezni, például egymással szemben. Így a telefonból recsegő dalt hirtelen már két ember hallgathatja, fülkéjéből figyelve a másik arcát, ahogy a zene ritmusára és dallamára változik. 

 

A kiállításon - mely november 16-áig tekinthető meg - egy fotósorozat is látható, mely az idei Hello Wood táborában készült összes installációt bemutatja.

 

 

Forrás: ÉpítészFórum

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.