FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-11-19

Faházak a paneltetőn

Legutóbb vonattal érkeztem Kassára, s nem sokkal a végállomás előtt még kinéztem az ablakon. Nem mindennapi látványban volt részem: az egyik tizenkét emeletes panelház tetején három faépület díszelgett.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Fotó: Szaszák György

- Az ott a népi építészet emlékműve - tájékoztat nem sokkal később, immár a helyszínen Tomás Dzadon képzőművész és ötletgazda. - Nyolc éve dédelgettem magamban ezt a különleges tervet. Ugyanis születésem óta mindig panelházban éltem - idézte az előzményeket. - Prágai egyetemi hallgatóként motívumkereső barangolásaim során gyakran megfordultam a liptói és az árvai falvakban, ahol megcsodáltam a gyönyörű faházakat, a népi építészet ottani remekeit.

 

Ott döbbentem rá, mennyire sivárak főleg "a szociban" felhúzott szürke, uniformizált panelrengetegek, amelyek az ott lakók életminőségét is beárnyékolják, miközben vidéken még a fából készült csűrökből is a mesterek lelke sugárzik. Úgy akartam megszépíteni a poprádi lakótömbünket, hogy ilyen faépületeket emeltettem volna a tetejébe. Gyönyörűen harmonizáltak volna a közeli tátrai tájjal. Szülővárosomban sajnos élesen ellenezték ezt a tervet, amelyről azonban nem mondtam le, pedig több helyen is csodabogárnak, olykor őrültnek tartottak.

 

Sok kilincselés után végül a Kassa Európa Fővárosa projektmenedzsereinél találtam nyitott kapukra. De az akadályok csak fokozatosan hárultak el. Meg kellett győznöm a skanzent fenntartó önkormányzatokat, hogy nemes célra szállíttatnék el faházat és facsűrt. Még nagyobb erőfeszítésembe került a kiszemelt panelházak lakóinak a meggyőzése. Négy helyen nemet mondtak, végül az ötödik próbálkozásom sikerrel járt.

 

Mindeközben szponzorokat is kellett találnom, mert az egész művelet hetvenezer eurót emésztett fel, s annyi pénzt a kassai támogatóim nem tudtak előteremteni. Nemrég azonban összegereblyéztem a teljes összeget. A három kiszemelt épületet a liptói faluban szakemberek szedték szét, a kassai lakótömb parkolójában ácsok, hegesztők és más szakemberek szerelték össze, majd pedig óriásdaruval helyezték el a panelház tetejére.

Kisebb közvélemény-kutatást tartottam a lakók között.

 

- Nagy attrakció, annyi szent, de Kassán sosem voltak ilyen faházak, ezért a szellemi hagyományainktól idegenek - mondja magyarul egy idős hölgy. Barátnője bólogat: - Kassa igazán gazdag hagyományokkal rendelkezik, azokkal kellene büszkélkednünk, nem ilyen öncélú mutatvánnyal - közli határozottan.

- Én Jánosík szülőfalujából, Terchováról származom. Valóságos csoda, hogy amint kinézek az ebédlőből, gyermekkorom épületei elevenednek meg! - lelkendezik az egyik távolabbi panelházban élő férfi.

 

- A lakótelepünket ugyan a második világháború véres csatáját idéző, dargói hősökről nevezték el, de a szlovákok is csak Furcsának hívják. Valamikor itt ugyanis erdő volt, ahol furcsa dolgok, rablások, gyilkosságok történtek, szerelmi légyottok zajlottak. Most egy újabb furcsa esemény tanúi lettünk - meséli Bohuslav Stolfa tömbbizalmi. A lakók pillanatok alatt kérdésekkel halmozzák el: - Úgy tudom, hogy a házunk tetejére a fagerendákat összefogó acélkonstrukcióval együtt összesen mintegy 40 tonnás súly nehezedik. Kibírja ezt az épület?

- Neves statikusok vizsgálódtak, s oszlatták el a hasonló kételyeket - hangzik a határozott válasz. - Meddig marad ez a furcsa páros? - szegezik a kérdést az ötletgazdának: - Legalább két évig szeretném fenn hagyni a három faépületet, azután majd újra a lakókkal közösen döntünk a továbbiakról. Néhány sóhaj és csend fogadja a válaszát.

 

Forrás: NOL

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.