FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-07-25

A Selmecbányai Főiskola hősi halott hallgatói (1914-1921)

100 éve, hogy a nagy háború elszólította az iskola padjaiból a selmecbányai főiskola ifjúságát a csataterekre. 1914-ben háromszáznál több fiatalember öltözött csukaszürkébe. Hallgatóink nagy többsége tiszthelyettesként vagy tartalékos tisztként harcolt a világégésben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


Mintaoldal (rákattintva nagyítható)

A megmaradt ország és a határon túli magyarság 2014-ben emlékezik arra a mérhetetlen  véráldozatra, amely egyben a történelmi Magyarország kataklizmája is volt. Az I. világháború négy éve alatt a Magyar Királyság területéről 3,8 millió katonát mozgósítottak. A történelmi Magyarország területén született és hősi halált halt katonák száma 661 000 fő. Egyetemünk büszke örököse a Selmeci Főiskolának és Sopron katonamúltjának. Az Alma Mater aulájában közadakozásból 1927 ősze óta emléktábla hirdeti a hősök nevét. A mi emléktáblánk azonban különleges. Nemcsak a világháborúra, az azt követő országvesztésre, de Nyugat-Magyarország hőseire is emlékeztet bennünket.
100 éve, hogy a nagy háború elszólította az iskola padjaiból a selmecbányai főiskola ifjúságát a csataterekre. 1914-ben háromszáznál több fiatalember öltözött csukaszürkébe. Hallgatóink nagy többsége tiszthelyettesként vagy tartalékos tisztként harcolt a világégésben. Mindnyájan mérnöknek készültek. Hazai bányáknál és üzemekben szerettek volna dolgozni; ki-ki családja hagyományát folytatva erdőmérnöknek tanult. Egy egész nemzedék tragédiáját hozta el számukra 1914 gyilkos nyara. Várta őket a nagybetűs Élet, a nyíló szerelem, a daliás férfikor, a tenni akarás örök tüze. Máról holnapra zokszó nélkül, a győzelembe vetett hittel vonultak be kijelölt csapategységeikhez és alakulataikhoz.

Frontszolgálatukkal, személyes példaadásukkal, emberfeletti kitartással, halálmegvető  bátorságukkal szereztek örök dicsőséget hazánknak. Ők valamennyien ott harcoltak a Kárpátok védelmében; küzdöttek Galíciában és Bukovinában. De ifjú testüket elnyelték a véráztatta csataterek, Doberdó, Isonzó temetői és tömegsírjai. Ez az adattár azok előtt a hallgatók előtt tiszteleg, akik a legdrágábbat, ifjú életüket adták a hazáért. Erdőmérnök-, bányamérnök-, vaskohómérnök- és fémkohómérnök-hallgatók nevével találkozhatunk ebben a munkában. A legfiatalabb közülük csak 19 éves volt, de a legidősebbek sem érték el a harmincat. A kutatás során több olyan hallgatónk nevére bukkantunk, akik nem szerepelnek az emléktáblánkon. Sajnos az is előfordul, hogy a táblán feltüntetett hallgató nevéhez nem találtunk adatot. Ebben a kiadványban azok nevét is feltüntettük, akik közül többek sorsa még ismeretlen előttünk. Valószínű, hogy névsoruk soha nem lesz már teljes.


Mintaoldal (rákattintva nagyítható)

Néhány szó a felhasznált forrásokról: A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Könyvtára és Központi levéltára állományában fellelhető, ún. nyomtatott Hallgatói névsorok és Főkönyvek voltak alapforrásaim. Munkámat segítették a szakmai lapok is.

Az egyetemi levéltár iktatott iratanyaga rendkívül hiányos a nagy háború idejéből. (Az 1918-as menekülés, illetve kényszerű költözködés folytán ezek a dokumentumok mind a mai napig lappanganak vagy elvesztek.) A levéltár gyűjteményében a "Vegyes iratok" c. alá besorolt, ún. rektori kérdőívek, levelek további értékes adatokkal szolgáltak a kutatáshoz.

Bizalommal fordultam a Hadtörténeti Levéltárhoz és annak kirendeltségéhez, a bécsi Kriegsarchiv munkatársaihoz. Mindnyájan önzetlenül segítették kutatómunkámat. Itt köszönöm meg Dr. Bonhardt Attila ezredes úr, Dr. Kiss Gábor százados úr és Domokos György főlevéltáros úr segítségét. 

A további kutatást segítette a Cseh Nemzeti Könyvtár digitális adatbázisa, a Kramerius is. (Minden nyomtatásban megjelent veszteség-lajstromot digitalizáltak. A keresés így is rendkívül nehézkes).

Forrásul szolgáltak még a két világháború között megjelent alakulatkönyvek. Az adattárat gazdagítják a hadilevéltárak által elküldött, ún. kitüntetési javaslatok, minősítési lapok is.

A könyvek kölcsönzésért köszönetemet fejezem ki az Országgyűlési Könyvtár, a Pécsi és Szegedi egyetemi könyvtárak munkatársainak, továbbá Tompa Mónika, Hajduné Siklósi Zsuzsa kolléganőimnek és Krisch Imre professzor úrnak.

A könyvben szereplő illusztrációk nagy része (arcképek és fotók) saját gyűjteményünk féltve őrzött darabjai. Több közülük az Érdekes Újság c. hetilapban jelent meg 1914-1918 között.

Ez az adattár emlékeztesse a késői utókort: Voltak oly zord idők, amikor meg kellett halni a hazáért. Hősi halottaink emlékének őrzése az utókor szent kötelessége. Erre ösztönöz bennünket a soha ki nem hunyó Selmeci Szellem is.

 

Dicsőség a Hősöknek!

Sopron, 2014..                                                           ifj. Sarkady Sándor

Előfizetési felhívás:

 

ifj. Sarkady Sándor:

A Selmecbányai Főiskola hősi halott hallgatói (1914-1921)

 

A könyv ára 3500 Ft + (postaköltség kb 750 Ft)

Aki előfizetésével szeretné a könyv megjelenését támogatni, az névvel és címmel fizessen be a következő OTP szálaszámra: 11773377-12396720

A közleménynél tüntesse fel: "selmeci diákok 1914-1921"

Minden esetben visszajelzést adunk a befizetett tételről

 

40 000 Ft, vagy ennél nagyobb összegű támogatásnál az illető szervezet, egyesület neve emblémával belekerül a könyvbe.

 

Bármilyen kérdésre szívesen válaszolunk: email-en vagy + 36 30 32 83 405 telefonszámon.

Forrás: ifj. Sarkady Sándor

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.