FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-06-09

Kilátót avatott Kövestetőn a Mecsekerdő Zrt.

Az új kilátó 458 m magasan helyezkedik el a Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzet határában. A névadó Kövestető csúcs (460 m) ettől a ponttól nyugati irányban 500 méterre található.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Kövestető Pécstől 16 km-re, Hosszúhetény és a Komlóhoz tartozó Zobákpuszta között fekszik.

2 km-re található Pusztabánya, egyike a Kelet-Mecsek azon településeinek, ahol valamikor üveget fújtak a német bevándorló lakosok. A hajdani település, Vitraria helyén ma egy ipartörténeti emlék, egy üvegfújó kemence másolata található, amely a Mecsekerdő Zrt. támogatásával készült. Néhány kilométerre található Hosszúhetény üveges múzeumával és Kisújbánya üvegharangjával, klumpás múzeumával. A környéken van Püspökszentlászló, amelynek közelében az Európában is számon tartott növényritkaság, a bánáti bazsarózsa nyílik. A közeli Magyaregregyen a Máré-vár várja a kirándulókat. Kövestető közvetlen közelében egykor fonolitbánya működött, amely ma már nem látogatható. Érdekessége, hogy hazánkban a felszínen csak a Mecsekben található ez a kőzet.

 

Az új kilátó 458 m magasan helyezkedik el a Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzet határában. A névadó Kövestető csúcs (460 m) ettől a ponttól nyugati irányban 500 méterre található. 5 kilométer távolságban áll a Zengő, mely 682 méter magas csúcsával a Mecsek legmagasabb pontja. A helyszínválasztás tudatos, a környék a természetjárók kedvelt kirándulóhelye, számos túraútvonal vezet keresztül rajta: a közelben halad a Skóciai Szent Margit zarándokút és a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra, illetve a Hármashegy vonulatán átívelő zöld kereszt turistaút. Innen néhány kilométernyire keletre vezet a Hosszúhetényen és Pusztabányán is áthaladó Üvegesek útja. A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrához kapcsolódó érdekesség, hogy az Országos Kéktúrával (amely Európa első hosszú távú turista útja) és az Alföldi Kéktúrával együtt alkotják az Országos Kék Kört, melynek teljes hossza 2540 km. Ezen útvonalak több szakasza is része az európai hosszú távú túraútvonalaknak.

 

 A Kövestető-kilátó adatai: magassága a csúcsig 24 m, szerkezete fa, ragasztott fa acél kapcsoló elemekkel. A kilátó szintjén állva 14,6 m magasról tekinthetünk körbe: láthatjuk a Duna kölkedi ágától a Szársomlyón keresztül a Villányi- és Papuk-hegységig húzódó területet és a Nyugat-Mecsek nagy csúcsait: a Misinát és a Tubest is. A hatszögletes, csigalépcsős, fedett sátortetős fa kilátót Szabó Péter okleveles építészmérnök tervezte.


A szalagot Nagy Csaba (b), a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Ugron Ákos Gábor (k), a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára és Keszi László (j), a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója vágta át.

 A kilátó, a közelében húzódó Kövestető tanösvény valamint számos közjóléti beruházás a "66/2013. (VII. 29.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdei közjóléti létesítmények megvalósításához nyújtandó támogatások" jogcímen a Mecsekerdő Zrt. számára 2014. évben megítélt támogatásból lehívott 53,8 m Ft felhasználásával valósult meg.  A támogatási forrás új pihenő- és kirándulóhelyek kialakítását tette lehetővé a Mecsekben, a Baranyai Hegyháton, a Dél-Zselicben illetve a Dráva-síkon. Ennek során az erdőgazdaság kicserélte az elhasználódott turisztikai berendezéseket és a bakancsos turisták igényeihez igazítva új pihenő- és kirándulóhelyeket alakított ki: a Kövestető-kilátóval, 2 erdei tanösvénnyel, 5 erdei kirándulóhellyel és 23 erdei pihenővel bővült a Mecsekerdő Zrt. közjóléti infrastruktúrája. A két erdei tanösvény egyike a kilátó mellett elhaladó Kövestető tanösvény, amely az erdőt, a térségben élő fafajokat, a természetközeli erdőgazdálkodást valamint az erdőhöz kötődő régi mesterségeket mutatja be. 

 

A közcélú tevékenység a Mecsekerdő Zrt. erdőgazdálkodó tevékenységének szerves része, állami erdőgazdálkodóként egyik fontos küldetése. A közcélú feladatok közül ki kell emelni a környezetvédelmet, a közjóléti létesítmények fenntartását és üzemeltetését, a természetismereti központ működtetését illetve a kisvasút üzemeltetését. Az erdei látogatók számára az erdei élővilág és az erdészeti tevékenységek szélesebb körű megismerését szolgálja kilenc tanösvényünk valamint a sétautak mellett található tájékoztató táblák. Különlegeségnek számít az árpádtetői, 1300 m hosszú erdei mozgássérült tanösvény, melyet kerekes székesek is könnyen igénybe vehetnek.

 

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.