FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-06-16

Zalaerdő a fenntarthatóságért

2015. május 30-tól június 5-ig tartották az első Európai Fenntarthatósági Hetet Magyarországon.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A legtöbb nyugat-európai országban már komoly hagyománya van ennek a rendezvénysorozatnak, melynek célja, hogy a széles közvéleménynek bemutassa: a fenntarthatóságról való gondolkodás nagyban segíti az aktuális társadalmi, gazdasági és környezeti problémáink megoldását. Az események hazai koordinátora a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács volt.

 

A nagykanizsai program megvalósításában a Zalaerdő Zrt. is szerepet vállalt, az IMRO-DDKK Nonprofit Kft.-vel, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesülettel és Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen együttműködve egy rendhagyó futballmérkőzést szerveztek a Zrínyi-Bolyai Általános Iskola udvarán. A játék célja az volt, hogy tudatosítsa a diákokban (és a felnőttekben) az északi és a déli félteke országai között meglévő társadalmi-gazdasági igazságtalanságot, mindennapi életünk ökológiai és szociális kihatásait, valamint felhívja a figyelmet a klímaváltozás és a gazdasági rendszer globális problémáira. A gyerekek a mérkőzés során saját maguk élhették át a globális viszonyokat, hiszen a meccset az aránytalan bírói döntések és a megváltozott szabályok jellemezték: pl. az egyik csapat létszámát negyedére csökkentették, nem adták meg a gólokat, egy lábon ugrálva kellett gólt rúgni, megváltoztatták a labda és a kapu méretét, stb. A játék igazságtalanságai kiválóan érzékeltették a világ energia-, nyersanyag- és vízfelhasználásának, valamint szennyezőanyag-kibocsátásának aránytalanságait.

 

A Zalaerdő Zrt. szerepe a rendezvény során az volt, hogy bemutassa az erdők szerepét a fenntartható jövőben. Az európai erdőkből származó fa megújuló nyersanyag és energiaforrás, hiszen a fák kivágásával az erdő nem szűnik meg, hanem új nő helyette. Ráadásul a magyarországi erdőterületek aránya az erdőtelepítések révén 1920 óta folyamatosan emelkedik. Emellett erdeink élőfakészlete is egyre nagyobb: másodpercenként kb. 87 focilabdányi mennyiséggel lesz több az erdőkben lévő faanyag. A fa a fotoszintézis során megköti a légköri szén-dioxidot, és faanyagában hosszú évtizedekre el is raktározza. A fa felhasználásával - bútorainkban, épületeinkben, használati tárgyainkban - hosszú időre kivonjuk és tároljuk a levegőben lévő szén-dioxidot, mely az egyik legjelentősebb üvegházhatást okozó gáz. A légkör felmelegedése ellen teszünk azzal is, ha fosszilis energiahordozók helyett fával, aprítékkal vagy pellettel fűtünk, hiszen ezek elégetése során nem szabadul fel többlet szén-dioxid, csak amennyit a fa az élete során a levegőből megkötött.

A meccs végén a gyerekekkel közösen levontuk a tanulságot: a helytelen szokások megváltoztatásával, a pazarlás megszüntetésével mindenkinek törekednie kell a globális igazságtalanság véget vetésére, valamint megállapítottuk, hogy Földünknek segítünk azzal, ha szükségleteink kielégítésére műanyagok valamint fosszilis energiahordozók helyett fát használunk fel.

 

Forrás: Zalaerdő Zrt.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.