FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-08-07

Erdőgazdálkodással a klímaváltozás ellen

Az erdőt birtokolhatod és hasznát is veheted, azaz a kiadvány készítői megfogalmazásában: olyan sütemény, melyet bírhatsz és ehetsz is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Finn Erdészeti Szövetség "To harvest or to save?" (Kitermelni vagy őrizni?) címmel jelentetett meg 2014. decemberében egy 51 oldalas kiadványt, mely végig az erdők célszerű használata mellett érvel, mondván így lehet egyben a legtöbb szenet lekötni és tárolni az erdőben, ami jelentős hozzájárulás a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

A szerzők: Pekka Kauppi a környezeti tudományok és politika professzora a Helsinki Egyetemen és Hannes Mäntyranta, a Finn Erdészeti Szövetségnek dolgozó újságíró.

 

A teljes 51 oldalas anyag:

To Harvest or to Save - Forests and Climate Change

Valamint ennek összefoglaló szórólapja:

To Harvest or to Save - leaflet

 

Az alábbi a szórólap fordítása.

 

Küzdhetünk-e a klímaváltozás ellen az erdők használatával, vagy helyette őriznünk kell az erdőket?

Az erdőt birtokolhatod és hasznát is veheted, azaz a kiadvány készítői megfogalmazásában: olyan sütemény, melyet bírhatsz és ehetsz is.

 

A szerzők az erdő használata mellett érvelnek a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében és kifejtik hogyan kell ezt tenni és mit lehet elérni.

 

Annak ellenére, hogy a nemzetközi klímapolitika még nem fogadta el a szénnyelők használatát a klímaváltozás elleni küzdelemben, az erdők általi szénelnyelés a fosszilis széndioxid kibocsátásból már nagy mennyiséget közömbösít. Az EU-ban az erdők szénelnyelése nagyjából megfelel az EU fosszilis széndioxid kibocsátása egy tizedének. Ezzel az EU erdeinek szénelnyelése az EU szénmérlegében már többet tesz ki, mint amit a szélerőművekkel, napenergiával és bioüzemanyaggal együttesen el lehetett érni.

Az erdők szénelnyelése még növelhető. Ennek jól ismert módja az erdőtlenné vált területek erdősítése. Európában és a világ más területein jelentős lehetőség van erdőtelepítésre.

Az erdők szénnyelése bővítésének kevésbé közismert lehetősége a meglévő erdők fa készletének növelése a sűrűbb szövetű és vastagabb fák nevelése által. Ez is bekövetkezik természetesen és folyamatosan a világ minden erdejében, de a folyamat erősíthető a jól tervezett fakitermeléssel és erdőgazdálkodással. A szén erdei fákban tárolásának bővítésével több lesz az erdőtalajban tárolt szén is.

Ha megfelelően végzik a fakitermelést (erdőhasználatot), akkor a fa mennyisége és a fák növekedése (növekmény) is bővül. Igaz, ennek határai vannak, de ezt még nem értük el még Svédországban és Finnországban sem, a világ két legerdősültebb országában sem. A klímaváltozás elleni küzdelem szempontjából az erdők fatömegét növelni kell, amennyire csak lehet, a nagy fatömeget a szisztematikus erdőgazdálkodás módszereivel kell megőrizni.

E módszerekkel lehetséges elérni a légköri üvegházgázok globális csökkentési céljának negyedét. Sőt, ami ennél is több: ezt gyakorlatilag költségek nélkül lehet elérni: Ha egyszer az erdőt létrehozták, az erdő szénnyelése a faeladásból finanszírozható. A a fa iránti kereslet garantált azáltal, hogy a világ sosem látott biomassza hiánnyal néz szembe. Ez gyakorlatilag minden globális trendből előre látható, mint például a bioüzemanyagok iránti igény növekvő igényből is.

Ezért a hatóságok jól teszik, ha támogatják az erdőtelepítést és az erdőgazdálkodást minden olyan esetben, amikor az erdőtulajdonos csak hosszú idő után realizálhat hasznot, az erdők hosszú gazdálkodási ciklusa (vágásfordulója) miatt. A megfelelő fajok és erdőgazdálkodási módszerek kiválasztásával támogatni lehet a sűrű erdők és vastag fák növekedését, ami által nagy átmérőjű rönkfához lehet jutni. Az ilyen erdők jelentős szénnyelők és széntárolók és sok értékes alapanyagot adnak a biotermék iparok részére.

Forrás: Finnish Forest Association

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.