FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-08-31

Országos Kékkör Észak-Magyarország, Nyugat-Dunántúl

A 2550 kilométer hosszú túraútvonal, az Országos Kékkör 2,7 Md Ft EU támogatással újul meg szeptember végéig. Észak-Magyarország és Nyugat-Dunántúl fejlesztésit mutatták be Gyenesdiáson és Mátrafüreden.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Hazánk legnépszerűbb és legnagyobb múltú túraútvonala, a 2550 kilométer hosszúságú Országos Kékkör 2,7 milliárd forintos uniós támogatással újul meg szeptember végéig.

Az Észak-Magyarországi Régió fejlesztéseit Mátrafüreden mutatta be a Magyar Természetjáró Szövetség és konzorciumi partnere, a EGERERDŐ Erdészeti Zrt. A Nyugat-Dunántúli Régió fejlesztéseit pedig Gyenesdiáson mutatták be, mely térségben a konzorciumi partner a Bakonyerdő Zrt.

 

 

A mátrafüredi sajtótájékoztató.

 

A munka a 2550 kilométeres útvonal felmérésével indult - mondta el Széki Gabriella, a Magyar Természetjáró Szövetség kommunikációs szakembere, aki hozzátette - az országos fejlesztéseket, amelyek több mint 210 helyszínt és több száz kilométernyi turistautat érintettek, 21 konzorciumi partner segítségével valósítják meg. A konkrét feladatokat ismertetve Széki Gabriella elmondta: a 2,7 milliárd forintos támogatás révén megtisztították a benőtt növényzettől a gyalogos utakat, helyreállították a forrásokat, felújították az úton található kilátókat és pihenőhelyeket, kerékpáros nyomvonalat jelöltek ki. Újrafestették a nyomvonalról tájékoztató kék jelzéseket, és egységes információs táblákat helyeznek ki. Felújítják a pecsételő helyeket, melyek az Országos Kékkör jelvényszerző túramozgalmának ellenőrzőpontjain találhatóak. Több helyen modern turistaszállásokat hoznak létre. Szintén része a projektnek egy, a túrázókat segítő térinformatikai rendszer, a TTR elkészítése is, illetve több, okostelefonokon futó, túrázást segítő mobilalkalmazás.

"Mindezzel az Országos Kékkör így olyan ökoturisztikai attrakcióvá vált, ami egyaránt igénybe vehető pihenési, rekreációs, üdülési és teljesítménytúrázás, sport céljára. A két és félezer kilométeres bejárható távjával a Kékkör Európa egyik legszebb, legmodernebb és leghosszabb egybefüggő túraútvonala, a fejlesztések révén pedig meg is felel ennek a méltó rangnak" - hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

Észak-magyarországi fejlesztések

Az Észak-magyarországi régió fejlesztéseit ismertetve Kaszala Judit az EGERERDŐ Erdészeti Zrt. ingatlanügyi és műszaki előadója elmondta, hogy összesen mintegy 458 kilométernyi gyalogos és 104 kilométernyi kerékpáros útvonalat érintett a felújítás. A 873,7 millió forint értékű fejlesztés keretében közel harminc fedett és fedetlen pihenőt alakítottak ki, vagy újítottak fel az Országos Kékkör Észak-magyarországi vonalán. A program során felújították a Mátraszentimre-Galyatetőn lévő kilátót, két turistaházat, a diósjenői hidat és az itt található két forrást is - ismertette Kaszala Judit. További újdonság az ún. ranger rendszer: az Országos Kékkört hasonló hosszúságú távokra bontották, ezek mindegyikének személyes felelőse lesz annak érdekében, hogy a felújítást követő állapotok minél tovább szolgálják a túrázók kényelmét. A rangernek jelenthetők a kirándulás során tapasztalt károk - például a nyomvonalra dőlt fák -, aki mielőbb gondoskodik a helyreállításról.

 

Gyenesdiási sajtótájékoztató.

 

A Nyugat-Dunántúl régióban történt fejlesztéseket ismertetve Horváth Iván, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy összesen mintegy 50 kilométernyi szakaszt, ezen belül 8,3 kilométer kerékpáros útvonalat érintett a felújítás. Ennek keretében öt darab fedetlen, és további három fedett pihenőt alakítottak ki a túrázók kényelmére, valamint megújították három forrás környezetét is, Sümeg és Zalaszántó közelében. A projekt régióra eső költségvetése 97,2 millió forint, amiből 93,3 millió forint volt a hazai és uniós támogatás összege.

 

 

 

Az érdeklődők az Országos Kékkörről az mtsz.org honlapon tájékozódhatnak, és számukra tájékoztató film is készült, melyet szintén bemutattak a sajtótájékoztatón. A projekt keretében a következő hetekben nem csak a hazai, de a külföldi aktív túrázókat is megszólítják.

 

Az Országos Kékkör

A magyarországi Országos Kékkör több mint 2500 kilométer hosszú, három nagyobb szakaszból álló túraútvonal, amelyen bejárható és megismerhető Magyarország összes jelentős tájegysége.  Három része közül a legismertebb az Országos Kéktúra, amely a Kőszegi-hegységben található Írott-kőtől Hollóházáig tart. A dél-nyugati országrészt járja be a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra (Írott-kőtől Szekszárdig), míg a keleti tájakat az Alföldi Kéktúra (Szekszárdtól Hollóházáig). Az emblematikus túraútvonalon évente 150 ezer turista fordul meg.

 

A Magyar Természetjáró Szövetség

A 140 éves múltra visszatekintő, 1987. óta közhasznú alapítványként működő Magyar Természetjáró Szövetség parterei, szervezetei és tagjai révén népszerűsíti a természetjárást, az aktív- és ökoturizmust, felhívja a figyelmet az egészséges életmód fontosságára és a természet védelmére. Karbantartja a turista úthálózatot, információt biztosít a természetbarátoknak, összefogja és segíti az érintett szervezetek munkáját a gyalogos, kerékpáros, vízi-, barlang-, sí és hegymászó túrák területén. Az MTSZ története.

Forrás: MTSZ, turistamagazin.hu
Fotó: 1. és 4.: MTSZ,
2. és 3.: Mőcsényi Miklós,
5.: FATÁJ cikk

FATÁJ kiegészítés:

 

A TTR honlapon a 6 jármódból egyelőre a gyalogtúrázók térképe működik, a kerékpáros, hegyikerékpáros, lovas, vízi és vitorlás jármódok térképei még nem érhetőek el.

 

Megújult a dél-dunántúli kék-túra útvonal FATÁJ 2015-08-24

E cikk végén bemutattuk a Kékkör térképet, melyen a ranger (szemétszedő) szakaszok kinagyíthatóak, azok adatai, kezelői megismerhetőek.

 

Az Okostelefon segítheti a Kékkör nyomvonalának fenntartását c. cikk szerint: "Az Európai Uniós forrásból fejlesztett TTRmAPP nevű ingyenesen letölthető applikációval pillanatok alatt bejelenthető egy-egy anomália, ráadásul ezt nem csak a rangerek tehetik meg, hanem bárki."

2014. augusztusa óta sok felhasználói észrevétel is érkezett ehhez az applikációhoz. Érdemes ezekbe beleolvasni.

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.