FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-03-07

A világ első automata eukaliptusz csemetekertje

Évi 43 millió eukaliptusz csemete előállítására 2016. márciusában indul Brazíliában a világ első automata csemetekertjének felépítése.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az erdőipar legmodernebb csemetekertjét robotok és 3D képfelismerés segítik majd.

A Fibria, a brazil erdőipari cég a világ vezető eukaliptusz pép gyártója új csemetekertet épít a Mato Grooso de Soul tartomány Tres Lagoas városában lévő gyára mellett. Hollandiából származó, legmodernebb, az iparban eddig péda nélküli technológiával lesz felszerelve ez a csemetekert.

A Fibria lesz az első fapép cég, mely robotokat alkalmaz az eukaliptusz csemetekertjében az első munkafolyamatra, amit hagyományosan kézzel végeznek. Az automatizálás segít elkerülni a veszteségeket, és megvédeni a csemeték sértetlenségét. Az új csemetekert csökkenti a hulladékot, a környezeti hatásokat azzal, hogy a csemete tálcák korábbi műanyag konténerei helyett biológiailag lebomló papírt alkalmaznak.

Az új üzem 48 ezer m2 üvegház teljesen automatizált szállítással, kezeléssel, válogatással, öntözéssel, műtrágyázással, klimatizálással. A második lépésben mikor a csemetéket kiválasztják, hogy átvigyék a fejlődésükhöz jobb helyre, a csemetekert új gépezete 3D érzékeléssel figyeli a csemeték fejlődését és ez alapján javítja a termesztés hatékonyságát. Az új rendszer statisztikát készít a genetikai anyagról, minden egyes csemete fejlődéséről, ami jobb minőségellenőrzést biztosít a Fibria részére a majd az ültetvénybe kerülő csemetékhez.

Az új csemetekert építését 2016. márciusában kezdik el, működésbe állását 2017. márciusára tervezik évi 43 millió csemetével. Az innét kikerülő csemetékkel telepítik azokat az erdőket, melyek majd ellátják a Fibria Tres Lagoasban lévő gyárát és a Horizonte-2 projektet, mely a cég második fapép gyártó sora e városban és várhatóan 2017. negyedik negyedévében kezdi majd a termelést.

 

A Fibria új csemetekertjét a holland Hortikey konzorcium építi, amely nagyméretű automatizált projekteket fejleszt a nemzetközi piac számára. A konzorciumban vezető ipari cégek vesznek részt, mint az Agri-tech Aris, a Berg Hortimotive, a Bosman Van Zaal és a Sistemas de Flier, valamint a brazil Methodo Ferramentaria, amely a helyi szabványok, szabályozók és előírások betartására ügyel, és az Açopema, amely az üvegházakat szállítja.

 

A Horizonte-2 Projekt építése 2015-ben kezdődött és a terv szerint halad. Mintegy 2,2 milliárd USD-nek megfelelő befektetéssel a Fibria befektetése az építési időszakban 40.000 munkahelyet ad, majd 3.000 közvetlen és közvetett munkahelyet. A Tres Lagoasban lévő gyár kapacitása 1,75 millió t-val 3,05 millió tonnára nő, ami által a világ egyik legnagyobb fapép gyára lesz.

 

A Fibriának gyárai vannak Aracruzban (Espírito Santo), Jacareíben (Sao Paulo) és Tres Lagoasban (Mato Grosso do Sul), valamint Eunápolisban (Bahia) a Veracelt közösen üzemelteti a Stora Ensoval. Össze kapacitása 5,3 millió tonna papírpép/év. A Fibriának 969 ezer ha erdeje van, amiből 568 ezer ha ültetvény, 338 ezer ha természetmegőrzési és konzerváló terület, 63 ezer ha pedig egyéb célú. A fapépet több mint 40 országba exportálják. A Tres Lagoas gyár 1,75 millió tonnás új fapép sorral bővítését 2015. májusában jelentették be, az üzemindulás 2017. negyedik negyedévre várható.

Forrás: fibria.com és ipwonline.de

Hümm:

Egy cég, melynek majdnem annyi erdeje van, mint az összes magyar állami erdő. Csak az egy új (automata) csemetekertjében, üvegházában a manapság összes magyar csemetetermelés szűk negyedét (igaz egyetlen fafajban) állítja majd elő.

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.