FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-07-15

Átadták a Hármashatár-hegyi Kilátópontot / Turistaházat

A Pilisi Parkerdő Zrt. legújabb közjóléti beruházásával tovább bővült a Hármashatár-hegyen rendelkezésre álló turisztikai paletta: a 38 férőhelyes turistaház a négy éve elkezdett és azóta megvalósított fejlesztések ékköve lett. A turistaház ünnepélyes átadásával egy időben az április óta már látogatható kilátópont avatására is sor került.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Guckler Károly Kilátópont, Fotók: Pelsőczy Csaba

A megtiszteltetés Guckler Károlyt, az Erdészeti Hivatal egykori vezetőjét és fővárosi erdőmestert, a Hármashatár-hegy kopárjainak újrafásításában és Budapest zöld tüdejének növelésében elévülhetetlen érdemeket szerzett erdész szakembert érte.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. mint a fővárosban és környékén található kiemelt turisztikai funkcióval és látogatottsággal bíró erdőterületek kezelője 2012-ben kezdte meg a Hármashatár-hegy újjászületésével kapcsolatos munkálatokat. A cél az volt, hogy ZöldBázis Turistaközpont néven egy korszerű ökoturisztikai létesítményt hozzon létre, amely egyben méltó módon tiszteleg a terület nagy múltra visszatekintő repüléstörténeti hagyományai előtt. Ezt követően, 2013 őszén indult a hármashatár-hegyi Erdő Ajándéka Erdei Iskola kialakítása, amelyet 2014 tavaszán adtak át. 2014-ben a Hangár Bistro kialakítása, felújítása és a rendezvényhangár tetejének korszerűsítése került napirendre, 2015-ben pedig a kilátópont és a turistaház építése kezdődött el. A beruházásoknak köszönhetően tehát mára rendezvényközpont, étterem, erdei iskola, kilátópont és most már egy minden igényt kielégítő turistaház is várja a látogatókat - a csodálatos budapesti panorámáról nem is beszélve.


Hármashatár-hegyi Turistaház

A Guckler Károly-kilátópont névtáblájának ünnepélyes leleplezése után az eseményen résztvevők a Hármashatár-hegyi Turistaházhoz vonultak, amit a köszöntő beszédek után elsőkként, belülről is megtekinthettek. Az átadáson köszöntő beszédet mondott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, Kelemen Viktória, Budapest III. kerületének alpolgármestere, és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében kiemelte: "A 22 állami erdészeti társaság közjóléti beruházásai évről-évre növekvő tendenciát mutatnak. A Pilisi Parkerdő legújabb közjóléti beruházásával most a Hármashatár-hegyen a turisták számára rendelkezésre álló látványosságok száma bővült tovább. A társaságok közös törekvése, hogy az erdő a társadalom minden igényét a lehető legmagasabb színvonalon úgy szolgálja ki, hogy közben a gazdasági és védelmi funkcióját is megőrzi. Az egészséges életmód elengedhetetlen része a természetben eltöltött idő, ezért is törekszik a kormány arra, hogy a magyar nemzet minél több tagja magáénak érezze a páratlan szépségű magyar erdőket, azt remélve, hogy egyre többen óvják, védik majd a természetet."

 

2010 óta a 22 állami erdőgazdaságnál több mint 15 milliárd forint közjóléti fejlesztés valósult meg. Hozzátette: egyebek közt 40 új kilátót, 16 szálláshelyet, 9 erdei iskolát, száznál is több erdei kiránduló- és pihenőhelyet alakítottak ki, illetve felújítottak 12 kilátót, 50 szálláshelyet, 20 erdei iskolát és 60 kiránduló- és pihenőhelyet.

Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár pohárköszöntőjében hangsúlyozta: "Az állami erdészeti társaságok fontos feladatai közé tartozik a közjóléti tevékenységek ellátása. Az elmúlt évek folyamán számos korszerűsítés valósult meg és további fejlesztések is tervben vannak. Magyarország kormánya az állami erdőgazdaságok segítő társául szegődik a jövőben is."

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes avatáson elmondta: "Mindig is kiemelt projektként kezeltük a Hármashatár-hegy revitalizációját, hiszen évente csaknem másfél millió látogatót regisztrálunk az általunk kezelt budapesti erdőkben. A mintegy 120 millió forintos beruházástól azt várjuk, hogy a Hármashatár-hegy még inkább megteljen élettel, és olyan szolgáltatásokat nyújtson, amelyek segítségével még jobban megismerhetővé válnak a Budapest környéki és a fővárostól távolabb eső természeti kincseink csodálatos értékei is. A Hármashatár-hegyi Turistaház és a Guckler Károly-kilátópont hivatalos átadásával a Pilisi Parkerdő Zrt. egyik legfontosabb fejlesztése, a Hármashatár-hegyi ZöldBázis közel érkezett a befejezéséhez, s ezzel célkitűzésünk szerint a teljes hazai erdészeti szakma nagy lépést tett az emberek, a fiatalok és a közvélemény irányába."

 

Az egykori pilótaotthonként funkcionáló, teljesen újjászületett Hármashatár-hegyi Turistaház Koller József Ybl-díjas tervező munkáját dicséri. Az épületben 38 férőhelyet alakítottak ki: a vendégek 12 kétágyas, valamint egy 8, illetve egy 6 ágyas szobában hajthatják álomra fejüket. A látogatók rendelkezésére áll egy közösségi helyiség is, teljesen felszerelt konyhával. A turistaházat az érdeklődők ez év őszétől vehetik először igénybe.  

A Pilisi Parkerdő Zrt. a Bejárható Magyarország programhoz kapcsolódó turisztikai fejlesztéseivel arra törekszik, hogy a természetjárókat megfelelő infrastruktúrával és szolgáltatásokkal fogadó turistaparadicsomként működhessen. A hármashatár-hegyi fejlesztések esetében mindez Budapest belvárosától alig negyedórányi távolságra valósult meg.

 

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.