FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-08-10

Parkerdei hírcsokor

4 hónap alatt 5.000 látogató a pilis-tetői Boldog Özséb kilátón, felújították a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly-kilátót, újabb közjóléti fejlesztések a XVIII. kerületi erdőkben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 


 

A Boldog Özséb-kilátót 2014. október végén adták át a nagyközönségnek. A Pilis-tetőn lévő létesítmény szó szerint a Pilis szívében található, közvetlen közelében nincsen például parkoló vagy buszmegálló. A hegymenetet azonban nagyon sokan tették meg azóta és az utóbbi időben is, miként azt a kilátóban elhelyezett látogatószámláló adatai is bizonyítják: csak az elmúlt négy hónapban (április-május-június-július) 5.000-en döntöttek úgy, hogy a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontjáról szeretnének széttekinteni.

A Boldog Özséb-kilátó megközelítése több irányból, de a fentieknek megfelelően csak gyalogosan, a kijelölt turistautakon lehetséges. Személyautóval, vagy tömegközlekedéssel érkezve a kilátót a legkönnyebben a Két-bükkfa-nyeregtől a zöld, a zöld kereszt, vagy a zöld háromszög turistaútvonalakon; míg Pilisszentkereszt vagy Pilisszántó felől a piros, a zöld, vagy a zöld kereszt turistaútvonalakon lehet megközelíteni. Mindhárom kiindulási ponton van személyautós parkolási lehetőség, és távolsági autóbusz megálló is.

A Boldog Özséb-kilátó közelében - a lélegzetelállító panorámán kívül - számos kolostorromot (pilisszentléleki pálos, Kesztölc-klastrompusztai pálos, pilisszentkereszti ciszterci kolostor), és barlangot (pl. Ariadne-barlangrendszer, Ősi-barlang, Indikációs-barlang, Szent Özséb-barlang) fedezhetnek fel a látogatók. Továbbá a Zsivány-sziklák, a Pilisszentkereszti Szurdok, valamint a Som-hegyi Turistaház és a Fekete-hegyi Berda József Kulcsosház sincsenek messze onnan.

 


 

A XVIII. kerületi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete közel két évtizede dolgozik közösen a lakosság érdekeit szem előtt tartva. Együttműködésük nem csak az erdőterületekre terjed ki, hanem bármilyen beruházásra, amely fejleszti a zöld területeket, és amellyel élhetőbbé lehet tenni Pestszentlőrinc-Pestszentimrét.  Múlt hét végén e régre nyúló együttműködés legújabb eredményeként adták át a XVIII. kerületi Önkormányzat finanszírozásával, a Pilisi Parkerdő Zrt. tervezésével és kivitelezésével megvalósuló fejlesztéseket.

 

 

A Tünde Parkban egy új vadmegfigyelő helyet alakítottak ki, melyből az erdőben élő madarakat és kisebb-nagyobb emlősöket tudja mindenki új perspektívából szemlélni. A Kapocs utcai kiserdőben pedig az erdei oktatás feltételeit teremtették meg: tanóra tartására alkalmas erdei tantermet készítettek asztalokkal, padokkal, tanári asztallal és táblával. Az erdei tanterem a közeli iskolától pár perces sétára található. Az erdészet munkatársai ezen túl új futó utakat jelöltek ki, metszéssel és a belógó ágak visszanyesésével végezték el a sétautak karbantartását, továbbá padokat és szemeteseket helyeztek ki. A vadonatúj fafaj-ismertető táblák pedig a helyben megtalálható lombos fákkal ismertetik meg az erdőbe látogatókat.

A fejlesztéseket részben az önkormányzat, részben a Pilisi Parkerdő által kezelt területeken hajtották végre. A XVIII. kerületi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös erőfeszítéseinek köszönhetően a most átadottakon kívül is számos beruházás valósult meg az elmúlt időszakban: a Kapocs utcai kiserdőnél, valamint a Tünde, a Csévéző és a Frangepán utca által határolt, a Parkerdő kezelése alatt álló területen is új pihenőhelyek létesültek, tornapályák, játszóterek és erdei ösvények szépültek meg, esőházakat, padokat, tűzrakóhelyeket, információs táblákat létesítettek.

 


 

Befejeződött a Kaán Károly kilátó felújítása.

 

 

A Nagy-Hárs-hegyen található, 1980-as években átadott Kaán Károly kilátó rekonstrukciós és szerkezet-megerősítő folyamaton esett át. A felújítási munkálatok befejeződtek, a kilátó mostantól ismét látogatható.
A tetőt fedő régi deszkákat eltávolították, helyükre új, komolyabb vízszigetelő réteggel ellátott zsindelytető került. A kilátót alkotó többi faszerkezeti egységeket (korlátokat, lépcsőket, padlózatokat) pedig felcsiszolták, majd ezt követően újrafestették. A felújítás 2,5 millió forintos magánadományból valósult meg.

Az ősz folyamán az erdészet új pihenőhelyet létesít a Nagy-Hárs-hegyen.

Forrás: Parkerdő

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.