FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-08-22

Mélyponton a cégek bedőlési indexe

A kényszertörlések száma több mint harminc, a felszámolásoké közel húsz százalékkal esett vissza, derül ki a Bisnode első félévet záró elemzéséből. A végelszámolások száma a második negyedévben is növekedett 2015 azonos időszakához képest, ám lényegesen kisebb mértékben, mint azt az első negyedévben tapasztalhattuk.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A nemfizetési eljárások számának jelentős mérséklődésének köszönhetően a magyar gazdaság bedőlési indexe is tovább csökkent, az elmúlt tizenkét hónapban a működő cégek mindössze 1,67 százalékát érintette a tavalyi féléves 2,66 százalékkal szemben.

 

Az év első hat hónapjában tovább csökkent a felszámolások és a kényszertörlések száma Magyarországon. Míg a tavalyi év azonos időszakában a felszámolások aránya 37,6 százalékkal csökkent a 2014-es bázishoz képest, addig az idei év első felében a csökkenés mértéke közel a felére - 19,3 százalékra - esett vissza. Mindezek mellett  a kényszertörlések száma tovább csökkent, hiszen míg a  a 2014-es - több, mint 42,5 ezres - csúcsról 2015-re 22,42 százalékkal esett, addig 2015-ről 2016 első félévére már 34 százalékos mérséklődést tapasztalhattunk.

 

A csődeljárások továbbra sem gyakoriak Magyarországon, tavaly egész évben mindössze 63 ilyen eljárás indult. Idén az első félévben 24 új csődeljárást regisztráltak, ami a tavalyi év azonos időszakának 42 eljárásához képest csaknem 43 százalékos visszaesést jelent.

A végelszámolások száma csaknem húsz százalékkal növekedett a múlt év azonos időszakához képest, így számuk június végére megközelítette az öt és fél ezret. Ugyan a második negyedévben mindössze 5,8 százalékos emelkedés jelentkezett a frissen indított végelszámolások számában, az első negyedév harminc százalékot meghaladó növekedése miatt még így is ekkora kumulált növekedés jelentkezett.

 

Az elmúlt évek első féléves adatait vizsgálva már 2014-ről 2015-re is látható egy 6,7 százalékos növekedés, ám a teljes éves adatokat vizsgálva ezzel a növekedéssel már nem találkozunk, hiszen 2014-ben 7 911, míg 2015-ben mindössze 7 865 végelszámolás indult. (A legtöbb végelszámolást a válság idején kezdeményeztek, számuk 2012-ben évi több mint 27 ezer új eljárással tetőzött.)

 

Csökkenőben a Bisnode Bedőlési Index

A csődök és felszámolások számának mérséklődésének köszönhetően a Bisnode Bedőlési Index (BBI) értéke is csökken. Ez a mutatószám az elmúlt 12 hónapban indított csőd és felszámolási eljárások számát viszonyítja a hazánkban működő cégek számához. Bár a működő cégek száma még mindig csökkenést mutat, a nemfizetési eljárások számában megfigyelhető visszaesésnek köszönhetően a BBI értéke közel egy százalékkal mérséklődött az elmúlt évben. A legnagyobb bedőlési arány 2014 végén jellemezte a cégeket, akkor a mostani szint közel kétszeresét, 3,24 százalékot mértünk, - emeli ki Keleti József a Bisnode cégcsoport Country Managere - ám 2014 végétől a bedőlési index értékében folyamatos csökkenés tapasztalható.

 

Új iparágak a TOP 10-ben

 

Jó hír továbbá, hogy minden szektorban csökkent kisebb-nagyobb mértékben a kockázatosság. A legalacsonyabb 0,1 százalékpontos csökkenés a humán-egészségügyet jellemezte, ám ezen a területen már korábban is olyan alacsony volt a bedőlési arány, hogy még így is nagy fölénnyel őrizte meg első helyét a legmegbízhatóbb ágazatok sorában. A második legmegbízhatóbb ágazat továbbra is az oktatás, ám az ipari gépek és berendezések javításával foglalkozó ágazat a korábbi harmadikról a nyolcadik helyre esett vissza, mivel csak minimálisan tudta tovább csökkenteni kockázatosságát. Tavalyhoz képest a legjobb tíz ágazat közé került a gépipar, illetve a művészet, szórakoztatás és szabadidő is.

A továbbra is legkockázatosabbnak számító vendéglátóipar érte el a legnagyobb bedőlési arány csökkenést, ám esetükben a több mint 2 százalékpontos javulás ellenére is még 3 százalék feletti bedőlési index-re kell számítanunk. Az építőipar maradt a második legkockázatosabb, ám itt is jelentős, 1,76 százalékpontos javulást figyelhettünk meg az elmúlt évhez képest. Harmadik lett a tavalyi ötödik helyezett fafeldolgozás, megelőzve ezzel a nagykereskedelmi szektort. Míg az elsők között némi átrendeződés volt tapasztalható, addig a kommuniális tevékenységgel foglalkozó iparág hat helyet rontva bekerült a tíz legnagyobb bedőlési aránnyal rendelkező szektorok közé.

Kockázatosabbak lettek a heves megyei vállalkozások

Ugyancsak jelentős eltolódás figyelhető meg az ország keleti és nyugati része között. A legnagyobb bedőlési index-szel rendelkező és ezáltal kockázatosabb megyék az ország keleti felén találhatóak, közülük is kiemelkedik Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Heves megye kockázatossága jócskán nőtt az utóbbi időszakban, míg egy éve 3,64 százalékkal a második legkockázatosabb megye volt Szabolcs-Szatmár-Bereg után, addig az elmúlt hónapokban az egyetlen 4 százalék feletti bedőlési indexű megyeként átvette a vezetést. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ezzel szemben az egy évvel ezelőtti 4 százalékról 2,81-re mérséklődött a bedőlési index mértéke.

Igaz ugyanakkor, hogy nem Heves megye volt az egyetlen, ahol nőtt a kockázatosság. A tavaly még egy százalékos bedőlési index közelében álló Komárom-Esztergom megyében 1,34, míg Nógrád megyében 2,25 helyett 2,44 százalék lett a bedőlő cégek aránya. Pozitívum viszont, hogy míg egy éve még csak egy megye - Komárom-Esztergom - tudott 2 százalék alatti bedőlési indexet produkálni, addig most a már említett Heves és Szabolcs-Szatmár-Beregen felül Nógrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéket leszámítva mindenhol 2 százalék alatti eredményeket mértek.

 

Forrás: Bisnode

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.