FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-05-31

Megjelent az Erdőtörvény módosítása

A megújult erdőtörvény legfőbb célkitűzése az erdőterület növelése, a meglévő erdők megóvása, szakszerű kezelése és a bürokráciacsökkentés. A cikkből elérhető a most hatályos és a módosító egységesbe szerkesztve.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Fazekas Sándor az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: Magyarországon ma mintegy 2 millió hektár erdőterület van, ennek nagyobbik része állami tulajdonú, de a magánerdők területe is jelentős, mintegy 900 ezer hektár. A megújult erdőtörvénnyel a legfontosabb cél az, hogy Magyarországon növekedjen az erdőterület, továbbá, hogy nemzeti kincsünket, az erdőt megóvjuk.

Az állami erdők jelentős része kiemelten védett értékű természetvédelmi terület, ahol az elmúlt években több milliárd forintos fejlesztések zajlottak azért, hogy az erdők jobban átjárhatóak, megismerhetőek legyen - fogalmazott az agrártárca vezetője, aki felsorolta: látogatóközpontok, kisvasutak, turisztikai férőhelyek létesültek - több százezer látogatót vonzva. Nemzeti kincsünk megbecsülése, megóvása, gyarapítása mellett tisztában kell lennünk azzal, hogy erdőgazdálkodásra - amely munkahelyeket teremt és a vidék népességmegtartó erejéhez is hozzájárul - szükség van.

A gazdasági és a közfunkció összehangolása az egyik célja a törvénymódosításnak - tájékoztatott Fazekas Sándor. Egyszerűsödnek az erdőgazdálkodók adminisztrációs terhei, csökkennek az eljárási díjak. A kormány szándéka, hogy - a Nemzeti Erdőstratégiát végrehajtva - 2030-ig növelje az erdőterületek arányát 27 százalékra. Ehhez a megfelelő források is rendelkezésre állnak, hiszen a Vidékfejlesztési Programból mintegy ötvenmilliárd forint fordítható erdőtelepítésre. Ez további mintegy negyvenezer hektár új erdőt jelent, ami egy közel Budapest méretű terület. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a magánerdő-gazdálkodás szabályait kellett korszerűsíteni, egyszerűsíteni, hiszen ma már új erdőtelepítés döntően a magán-erdőterületeknél lehetséges, az állami területeket tulajdonképpen erre a célra fölhasználtuk - hangsúlyozta a miniszter.

Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) tiszteletbeli elnöke arról beszélt, hogy a magánerdő-tulajdonos alapvető érdeke a tulajdonában lévő erdő hatékony működtetése. Most még vannak olyan magánerdők, ahol ez nem megoldott, például a tulajdoni viszonyok, vagy a terület méretei miatt. Mint fogalmazott, az új szabályozásnak az egyik legfontosabb eleme, hogy művelésbe vonja azt a mintegy 200 ezer hektárnyi magánerő-területet, amelyen jelenleg nem gazdálkodnak. A tiszteletbeli elnök hangsúlyozta: a magánerdő-tulajdonosok a rendszerváltás óta mintegy 200 ezer hektár új erdőt telepítettek és sok új munkahelyet teremtettek vidéken.

Forrás: FM Sajtóiroda

Dr. Bitay Márton államtitkár úr pedig az ebben részt vetteknek, így az FM stratégiai partnereinek, köztük a FAGOSZ-nak is írt mai levelében megköszönte a segítő munkát és a részvételt a törvényalkotási folyamatban, illetve az annak során nyújtott támogatást.

 

Hogy a FAGOSZ titkárság részéről segíthessük a megjelent Erdőtörvény módosítás minél könnyebb megismerését, befogadását, feldolgozását, íme az alábbiak:

 

Az Erdőtörvény 2017. május 29-én hatályos szövege. (pdf)

2017.06.06. frissítés:

Erdőtörvény 2017. június 02-tól hatályos szövege. (pdf),

illetve a Nemzeti Jogszabálytárban.

Június 2-val annyi a változás, hogy hatályba lépett

- a 39/B.§ (az adattári adatokat statisztikai célra megkapja a KSH térítés mentesen),

- a 105/A.§ (5a) (az adatkört és az adatátvétel szabályait a Stt. 28. §-ában meghatározott együttműködési megállapodásban kell rögzíteni), valamint

- a 115.§ e) (EU jognak megfelelés).

 

Az Erdőtörvényt módosító, a Parlament által 2017. május 16-án elfogadott és a MK. 2017. 75. számában megjelent törvény szövege, jelölve benne a 2018.01.01-jén, majd a 2019.01.01-én hatálybalépő részeket. (pdf)

A Magyar Közlöny 2017. évi teljes 75. lapszáma. (pdf)

 

 

Egységes szerkezetben:

A május 29-én (és még 2017. augusztus végéig) hatályos Erdőtörvény szöveg egységes szerkezetben az elfogadott módosításokkal, melyek 2017. 09.01-én, 2018.01.01-én, végül 2019.01.01-én lépnek hatályba. (pdf) (A legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat ebben szerkesztési hiba - remélem nincs -, a hiteles szöveg ami a MK-ben megjelent és hasznos annak személyes értelmezése.)

2017.06.06. frissítés:

A június 2-tól (és még 2017. augusztus végéig) hatályos Erdőtörvény szöveg egységes szerkezetben az elfogadott módosításokkal, melyek 2017. 09.01-én, 2018.01.01-én, végül 2019.01.01-én lépnek hatályba. (pdf)

 

A Nemzeti Jogszabálytárban rákeresve 2009. évi XXXVII. törvényre, a találati listában az alábbit láthatjuk, ha rákattintunk a jobb oldali naptár ikonra:

 

A pirosak a hatályát vesztett időállapotok, a zöld a hatályos, a szürkék pedig a majd hatályba lépő időállapotok szövegének kapcsolói. A kapcsolókat idemásolva:

Az Evt. 2017. 09. 01-től 2017. 12. 31-ig hatályos állapota,

az Evt. 2018. 01. 01-től 2018. 12. 31-ig hatályos állapota, illetve

az Evt. 2019. 01. 01-től hatályos állapota.

E helyeken a mindenkori előző állapothoz képest a megváltozott szövegblokkokat bal szélen piros függőleges vonal jelöli. Hogy konkrétan miben áll a változás, az viszont csak az adott és az eggyel korábbi szöveg összeolvasásával deríthető ki. Ebben segít a FATÁJ egységes szerkesztésű változata, melyben könnyen követhetőek a változások a szöveg részleteiben is.

(A Nemzeti Jogszabálytárban a mindenkori utolsó 5 év és a már eldöntött leendő állapot látható. Az 5 évnél régebbi állapot szövege pedig igényelhető.)

 

Az igen gyors áttekintéshez íme a törlések és beszúrások összefoglaló képe (mely rákattintva kicsit nagyítható). [Ez a kép még a május 29-én hatályoshoz képest változásokat mutatja, de a június 2-ihoz képest is ugyanennyi a piros törlések és zöld beszúrások tömege.]

 

A megjelölt források alapján szerkesztette: Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.