FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-11-06

A magyarországi erdők óriási értékkel bírnak

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk az erdő, amivel stratégiai célokat kell megvalósítanunk. Csak annak a tölgyrönk mennyiségnek az értéke, amit évente a magyar erdőkből kitermelünk, önmagában megközelíti a tízmilliárd forintot.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fakitermelés a Zalaerdő Zrt. kezelésében lévő erdőben, Zalalövő-Irsapuszta térségében. A képen egy külsős vállalkozás munkatársai Porkoláb Péter és Zakó Ferenc láthatóak Fotós: Gyuricza Ferenc

Minderről a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára, dr. Bitay Márton Örs beszélt Zalalövőn.

 

Kiemelte: a jelenlegi magyarországi erdőszerkezet kialakulásában az egykori főnemesi réteg volt a meghatározó, hiszen alapvetően nekik tulajdonítható az a klasszikus, több évszázadnyi múltra visszatekintő erdőgazdálkodási módszer, illetve ebből adódóan - értelemszerűen - maga a szerkezet is, amit az állam és a jelenlegi magántulajdonosi kör megörökölt.

- Magyarország területén nagyjából kétmillió hektár erdőterület található, ennek körülbelül ötven százaléka található állami kezelésben, míg a fennmaradó mintegy egymillió hektár van magántulajdonban - folytatta az államtitkár. - Az állami tulajdonú erdőkben összesen 22 cég gazdálkodik felelősen. Ezt a gazdálkodást egy új, modern szemléletű, s korszerű erdőgazdálkodási törvény segíti, amit az országgyűlés a jelenlegi ciklusban fogadott el, s szeptember elsejével lépett hatályba.


Dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára
Fotós: Gyuricza Ferenc

Dr. Bitay Márton Őrs hozzátette: ennek az említett erdőgazdálkodási törvénynek az volt az egyik fontos célkitűzése, hogy a gazdasági célokkal párhuzamosan az energiagazdálkodási, továbbá az úgynevezett közjogi funkciók ellátását is biztosítani tudják.

- Ez utóbbiakat elsősorban az állami erdőgazdaságok feladatának tartjuk, vagyis rájuk hárul el a szerep - magyarázta az államtitkár. - A tulajdonos, a magyar állam döntésének megfelelően az állami erdőgazdaságoknak figyelembe kell venniük a turisztikai-idegenforgalmi célokat is, tehát kisvasutaknak, erdei kirándulóhelyeknek, különböző kilátóknak és csillagvizsgálóknak kell helyet biztosítaniuk. Ezzel párhuzamosan egy további fontos eleme is van az erdőgazdálkodás közjogi funkciójának, ez pedig a szociális tűzifa biztosításának a kérdése. Az állami erdőgazdaságok több mint 140 ezer köbméter szociális tűzifát termelnek ki, ennek az értéke meghaladja a hárommilliárd forintot is.

 

Dr. Bitay Márton Örs arról is beszélt, hogy a szeptember elsejével hatályba lépett új erdőgazdasági törvénnyel a magántulajdonosi körnek is próbáltak kedvezni. Az államtitkár véleménye szerint mindez azt is jelenti, hogy a jelenlegi szabályozás mellett a magántulajdonosok, vagyis a magán erdőgazdálkodók is könnyebben megtalálhatják a gazdasági számításaikat.

- Minderre azért volt szükség, mert annak idején alapvetően egy nyersanyagtermelő rendszerve lavíroztuk bele magunkat - indokolta a szakpolitikus. - A rendszerváltás környékén, a privatizáció időszakában rengeteg rossz döntést hoztunk, s ebből adódóan nem alakult ki egy megfelelő feldolgozóipar. Állami tulajdonban mindössze két-három olyan nagyvállalat volt, amely jó minőségű végterméket készített a hazai erdőkből származó nyersanyagból, s ebben a tekintetben a magánszektor sem igazán jeleskedett, ott talán 7-8 meghatározó vállalkozásról beszélhetünk. Ennek is megval az oka, a faipari végtermékek gyártása nagyon tőkeigényes, állandó fejlesztést igényel.

 

Ezért alakult úgy történelmileg, hogy a nyersanyagot inkább kivisszük külföldre, s ott dolgozzák fel. A magyar GDP, vagyis az egy főre jutó bruttó hazai össztermék szempontjából azonban a legjobb az lenne, ha a rendelkezésre álló nyersanyagot minőségi munkával, a hazai hozzáadott értékkel, itthon dolgoznánk fel, majd úgy értékesítenénk. Ezt a piaci modellt kell követni, s akkor nyilvánvalóan megtöbbszöröződhet az a bevétel, amit az erdeink ilyen körülmények közt megtermelnek.

 

Csak az évente kitermelt tölgyrönk összértéke már önmagában is megközelíti a tízmilliárd forintot. Ez csupán a nyersanyagár, ami egy megfelelő minőségű feldolgozóiparral akár jóval több is lehetne.

 

 

Forrás: zaol

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.