FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-09-03

Elhunyt Cserép János

2018. augusztus 31-én, életének 69. életévében elhunyt Cserép János, az Északerdő Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója, a FAGOSZ korábbi elnöke.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A 2003. szeptember 30-i parlamenti erdésznap.

 

Cserép János 1996-1999. között, majd 1999-től 2002-ig volt a FAGOSZ elnöke. A második ciklusra jelölésekor így szólt a választáshoz készített akkori önéletrajza:

 


 

1950. február 19-én születtem Sátoraljaújhelyen. Általános- és középiskoláimat ugyanitt végeztem. Szakmai érdeklődésemet alapvetően meghatározta a családi indíttatás. Édesapám, néhai Cserép Ferenc, kerületvezető erdészként dolgozott. Nagyszüleim is a zempléni hegyek között éltek, a Károlyi birtokon, mint erdőőrök, vadőrök. Így gyermekkorom szinte az erdők között telt el, megismerve az erdei élet szépségeit, nehézségeit.

Az érettségi után a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karának lettem hallgatója. Itt tudományos diákkörben dolgoztam. A Sopron környéki erdők levegőtisztaságáról közös dolgozatot egyik évfolyamtársammal. Majd a Zemplén-hegyvidék szállítás-szervezéséről írtam tudományos munkát.

1976-ban - az Egyetem elvégzése után - a Fűzérkomlósi Erdészetnél voltam gyakornok, majd a Kemencepataki Erdészetnél erdőművelési műszaki vezetőként a zempléni természetes felújításokkal foglalkoztam intenzíven. 1979-ben kerültem a Hernád-völgybe, Mérára erdészetvezetőnek. Itt a Csereháti dombvidék teljesen eltérő gazdálkodását kellett megismernem és irányítanom, akácosok átalakítását tölgyesekké, valamint egyéb fafajok mesterséges felújítása volt a fő feladat.

1983-tól dolgozom az erdőgazdaság központjában. Miskolcon. 1983-85. között mint szociálpolitikai osztályvezető. Itt az egészségvédelem, a szociális ellátás, az üdültetés megszervezése volt a feladatom. 1985. december 10-től választással lettem az Erdőgazdaság igazgatója. A veszteséggel működő gazdaságot sikerült stabilizálni, az erdőfelújítás gondjainak jó részét megoldani. Ma egyenletes fejlődés, stabil pénzügyi helyzet jellemzi az Rt-t.

1992-ben részvénytársasággá alakultunk, az átalakulás során az erdőben folyó munkák (erdőművelés, fakitermelés, szállítás) nagy részét vállalkozási formába vittük át. Területünk több mint 50%-a nemzeti park, vagy tájvédelmi körzet. A fő feladat: úgy gazdálkodni eredményesen, hogy a természetvédelmi követelményeknek is megfeleljünk. Előtérbe került a természetközeli erdőgazdálkodás.

A váltást sikerrel oldottuk meg, az Rt. nyereséges, likvid és a természetvédelem követelményeinek megfelelően gazdálkodik.

Családi állapotom: nős, három gyermekem van, két lány és egy fiú, aki szintén az erdész hagyományokat szeretné folytatni.

1993-94-ben Budapesten a Közgazdasági Egyetemen közgazdasági továbbképzésen vettem részt. 1976-tól vagyok tagja az OEE-nek. 1994-től az OEE Miskolci helyi Csoportjának elnöke vagyok. Az Agrárkamara megyei Erdészeti Osztályát vezetem. 1998-tól tagja vagyok az Országos Vadászkamara Felügyelő Bizottságának. A Fagazdasági Országos Szakmai Szövetségnek az 1996-99 választási ciklusban elnöke vagyok.

 


 

Cserép János 2002. májusában mondott le FAGOSZ elnöki tisztéről, mivel akkor elfogadta az OEE elnökének jelölést, mely tisztségre 2002. júniusában meg is választották.

Nyugdíjas idejében a 2012-ben alapított Bükk-Cser Kft. keretei között folytatott magánerdő gazdálkodást.

Összeállította, fotó: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.