FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-04-25

85 méter fölé emelkedik a világ legmagasabb faháza

A világ legmagasabb faépületét a norvégiai Brumunddalban építették fel a Mjösa, az ország legnagyobb tavának partján. A torony lakásokat, irodákat és szállodát foglal magában olyan emberek számára, akik természetes anyagokból alkotott környezetre vágynak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Mjösa-torony Arthur Buchardt norvég magánbefektető álma volt, és a 18 emeletes épület valóban egyedülálló módon épül fel. A torny építéséhez ugyanis olyan faanyagot használtak, amelyeknek szerény az ökológiai lábnyoma, így a végeredmény egy környezettudatos építmény lett.

 

A torony az építőiparban napjainkban alkalmazott legfejlettebb környezettudatos trendeket szimbolizálja, és bizonyítja, hogy a magas épületek helyi erőforrások, helyi beszállítók és fenntartható faipari termékek felhasználásával megvalósíthatók. Ragasztott fa tartók, és CLT (cross laminated timber - rétegelt ragasztott fapanel) mellett az épület felépítéséhez LVL (laminated veneer lumber - rétegelt furnér) termékeket használtak.

A Voll Arkitekter tervezési megközelítése a norvég hagyományban gyökerezik, miszerint az építészetben a fát úgy kell alkalmazni, hogy kiállja az időpróbát.

 

A teherhordó szerkezet hasonló a hagyományos épületekhez, de az elemek méretei jóval nagyobbak. A faoszlopok többszintesek, átlagosan 60×60 centiméteresek, a legnagyobbak a sarkoknál közel 60×150 centiméter keresztmetszetűek.

 

Mind a belső váz, mind a külső héj fából készült. A szerkezet ragasztott faoszlopokból, gerendákból és keresztmerevítő tagokból áll, amelyek nagy keresztmetszeti méretei megfelelnek a tűzállósági követelményeknek, így jól alkalmazhatók magasépületekhez is. Az első tíz emelet, irodákkal és szállodai funkcióval, előregyártott fából készült elemekből áll, az LVL panelek biztosítják a merevséget.

 

A felső emeleteken lévő lakások födémei betonból készültek. Ez abból fakad, hogy magasabb épületekben (akár fából, akár betonból épültek) az oldalirányú elcsúszás mértéke megnő. A beton súlya lassúvá és elhanyagolhatóvá teszi az elcsúszást. A felvonó és a lépcsőházi merevítő magok is CLT táblákból készültek.

Forrás: TervLap

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.