|
|||||||||
FATÁJ archívum:
FATÁJ-online
|
2021-02-25
Hangszerkészítés szívvel-lélekkel
Főként ütős- és fúvós hangszereket, valamint konyhai eszközöket készít. A népművészet szeretete, az alkotás tisztelete jól tükröződik munkáin. A zeneiskolák egyik legnépszerűbb hangszeréből, a furulyából készít a legtöbbet, amelyen maga is kiválóan játszik, akárcsak a kavalon.
"Családom kötődik a zenéhez, nagyapám hobbi szinten citerázott, gyermekkoromban én is pengettem. Tizenévesen először egy kiszáradt lopótökből farigcsáltam dobot. Az első fából készült kézműves hangszerem pedig egy furulya volt. Mindennek már legalább harminc éve" - meséli Zsolt.
"Vonzódom a zenéhez, különösen a népzenéhez, amely több ezer éve csiszolódik. A honfoglalás kori hangszerekből néhány csontfurulya maradt meg, megrendelésre készítek keveset. Citerával is próbálkoztam, de a megmunkálása nehézkes. Hangszereim cseresznye, dió és jávor fából készülnek, a keményebbek kőrisből.
Legnépszerűbbek a népi furulyák, de keresettek még a tilinkók, a moldvai kavalok, a somogyi hosszúfurulyák, fuvolák, ír furulyák, regős sípok és az ikerfurulyák is. A gyerekeknek pedig szívesen készítek madár, dió vagy vonatsípot, melyeket a vásárokon ki is próbálhatnak" -magyarázza Zsolt. És, hogy miért éppen Csepelen kötött ki, egyszerű a válasz: "A 77 magyar népmesén nőttem fel. Vidéki gyerekként egy kicsiny faluból elvágyódtam szerencsét próbálni. Úgy gondoltam, a fővárosban több lehetőség adódhat. Azért költöztem Csepelre, mert imádok horgászni. Ezt a szigetet jobbról is, balról is a Duna veszi körül, a természetközelség pedig vonzott.
25 éve járom az országot, az évek alatt sokan megismertek. Szeretem a vándoréletet, a közvetlen kommunikációt, a találkozásokat az emberekkel. Az iskolai megrendelések mellett hangszerüzletekbe is szállítok, főként furulyákat, néha dobokat. Nagyon szeretek főzni, ezért közel hat éve belevágtam a konyhai eszközök gyártásába is. Ezek főleg serpenyős, tepsis ételekhez, vokhoz használható fakanalak, lapátok, főző alkalmatosságok, csipeszek. Igyekszem ezeket az eszközöket is úgy kialakítani, hogy a praktikum mellett esztétikai élményt is nyújtsanak" -mondja Zsolt.
"Most egy fülesbagoly formájú vágódeszkán dolgozom és saját tervezésű pizzalapátot készítek. Szeretem az új ötleteket, csak a rajztervek utána állok neki a megmunkálásnak. Fontos, hogy jól eltaláljam az arányokat. Termékeimbe ligatúrát égetek, az összevont betűk a nevemet jelzik. Bár az elmúlt év kissé nehéz volt, a legfontosabb, hogy örömömet leljem, abban, amit csinálok, megtérüljön a belefektetett energia. Alkotóműhelyem nyitott, előzetes egyeztetés után, bárki kedvére válogathat, vásárolhat"- tette hozzá Zsolt.
A hangszerek és a konyhai eszközök itt megtekinthetők.
Forrás: CsepeliHírmondó
|
| |||||||
|